Κατερίνη 02-05-20
Δημοσιογράφος: Κύριε Αγγελίδη ποια η γνώμη σας για τις ώρες και τις μέρες που ζούμε;
Άγγελος Αγγελίδης:
Δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε σε μια τέτοια ερώτηση, όταν όλος ο κόσμος βρίσκεται σε πραγματική σύγχυση και ειλικρινή αναβρασμό.
Ακουμπάει την πολυτιμότερη αξία του ανθρώπου, την Υγεία του και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οταν μιλήσουμε, αυτό που θα πούμε, πρέπει να έχει επιστημονικό βάρος και να μη στηρίζεται σε φαντασίες ή προσωπικές επιθυμίες. Μια τέτοια κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Θα την αντιμετωπίσουμε σοβαρά και ανάλογα με τον τρόπο που θα μας την παρουσιάσουν.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή εσείς τα πιστεύετε όλα όσα ακούγονται για την Πανδημία;
Άγγελος Αγγελίδης:
Δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε την αλήθεια και το ψέμα. Κυρίως όταν πρόκειται για το πιο πολύτιμο αγαθό, ένα λογικό ον, τέτοιο είναι ο άνθρωπος, δε θα αναλωθεί ούτε θα κωλυσιεργεί για να βρει κρυμμένο ψέμα μέσα στην αλήθεια. Εδώ δυστυχώς η αλήθεια είναι ωμή. Μίλησαν οι πληροφορίες και οι εικόνες. Υποθέσεις, αστεία και θεωρίες, πειράματα και λεονταρισμοί δε χωρούν. Ολες μας οι δυνάμεις πρέπει να συστρατευτούν για να δώσουν την μια και μοναδική λύση στο πρόβλημα. Τουλάχιστον προσωπικά είμαι στη γραμμή καλής ενημέρωσης, υπακοής και στη πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την άμεση προστασία του πληθυσμού.
Εύκολα πείθομαι και υπακούω όταν πρόκειται για προληπτικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Αργότερα όταν έρθει η ώρα της άρσης των μέτρων τότε ίσως να είμαι δύσπιστος γιατί τότε το αποτέλεσμα της άρσης είναι αβέβαιο. Τότε ας σκεφτούμε το κάτι περισσότερο, ας αφήσουμε τη φαντασία μας να ξεφύγει αρκεί να μην οργιάσει, ας υποπτευτούμε, ας δούμε λίγο και πίσω απ΄ το βουνό.
Δημοσιογράφος: Πιστέψατε στα μέτρα πρόληψης που εφάρμοσε η Κυβέρνηση;
Άγγελος Αγγελίδης:
Ναι, πίστεψα και μάλιστα εκτιμώ ότι πάρθηκαν σχεδόν απόλυτα και στην κατάλληλη στιγμή. Η ανάγκη για την ατομική σωτηρία δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις και λεονταρισμούς, ούτε για θεωρίες και αντιπολίτευση. Όσα ζήσαμε και ζούμε δεν είναι υπόθεση μόνο της Κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση με σωστή συμπεριφορά και αίσθημα ευθύνης συμπορεύτηκε απέναντι στο πρόβλημα. Η Ελλάδα μπορούμε να πούμε αφού εκφράσουμε έντιμα τον σεβασμό στους εν Κυρίω αποδημήσαντες και στις οικογένειες αυτών, η Ελλάδα πέτυχε το καλύτερο.
Δημοσιογράφος: Ήταν απαραίτητα όλα τα μέτρα ή κάποια ήταν υπερβολικά;
Άγγελος Αγγελίδης:
Ήταν απαραίτητα. Η υπερβολή ενυπάρχει παντού, ακόμη και στην αγάπη ενός πατέρα προς τα παιδιά του. Η υπερβολή όμως δεν αναιρεί, ούτε καταστρέφει την ουσία. Ίσως να δίνει αφορμή για να αρχίσει το γαϊτανάκι της φλυαρίας και της αντιπαράθεσης κάτι που οι Έλληνες το έχουμε ακόμη ως Εθνικό άθλημα.
Αν τα μέτρα δεν είναι αυστηρά και το κυριότερο αν η φροντίδα για τη τήρησή τους δεν είναι συνεχής τότε είναι σαν να μην έχουμε μέτρα. Τότε πέφτουμε σε μια κατάσταση βαυκαλισμού και ας αρκεστούμε στην έκφραση αυτή.
Δημοσιογράφος: Ποια η συμπεριφορά των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα;
Άγγελος Αγγελίδης:
Επέδειξαν συγκινητικά άψογη συμπεριφορά. Σεβάστηκαν τις εντολές. Εφάρμοσαν οδηγίες και συστάσεις. Σεβάστηκαν κυρίως το διπλανό τους, δείγμα καλλιέργειας και πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό που σημαίνει απόλυτη λογική.
Βέβαια υπήρξαν και οι αστείοι λεονταρισμοί από ορισμένους τύπους, μόνο που θύμιζαν τα αξιοθρήνητα λιοντάρια στο τσίρκο. Λιοντάρια που δείχνουν τα δόντια τους μέσα από τα σιδερένια κλουβιά που όμως μόνιμα σφραγίζουν τη σκλαβιά.
Δημοσιογράφος: Οι Έλληνες τελικά φοβήθηκαν ή πειθάρχησαν;
Άγγελος Αγγελίδης:
Πολύ καλή ερώτηση. Πράγματι άλλο είναι ο φόβος και άλλο είναι η πειθαρχία. Αν και πειθαρχήσαμε καταλυτικά, πιστεύω πως αυτό ήταν αποτέλεσμα του έντονου φόβου που νιώσαμε.
Πειθαρχία είναι μια επιβαλλόμενη διαδικασία στην οποία πρέπει να υπακούσεις και να προσαρμόσεις την συμπεριφορά σου.
Φόβος είναι ένα συνήθως απρόσμενο συναίσθημα που δημιουργείται συνειδητά από ένα υπαρκτό ή φανταστικό κίνδυνο ή απειλή.
Σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και στους Ελληνες, πρώτα νιώσαμε φόβο από τον αόρατο αλλά υπαρκτό εχθρό και μετά πειθαρχήσαμε.
Δημοσιογράφος: Ως εκπαιδευτικός που είστε πολλά χρόνια, ξαναζήσατε στα Σχολεία παρόμοια κατάσταση;
Άγγελος Αγγελίδης:
Ευτυχώς δεν έχω να θυμηθώ κάτι ανάλογο. Οι δυσκολίες στη ζωή και εφόσον δεν αφήσουν βαθύ σημάδι, ξεχνιούνται. Οσα καράβια κι αν άλλαξα, σε όσους σταθμούς και να ξενύχτησα στα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας μου, ξεχάστηκαν. Δεν ξαναζήσαμε παρόμοιο φαινόμενο στη σχολική κοινότητα. Μόνο μια χρονιά λίγο πριν το Πάσχα έκλεισαν τα Σχολεία για τέσσερις μέρες. Και τότε υπήρξαν σχετικές οδηγίες, αντισηπτικά και μέτρα ατομικής υγιεινής, χωρίς προβλήματα στη σχολική ζωή. Δηλαδή δεν μπορεί εκείνη η κατάσταση να συγκριθεί με την σημερινή και γι αυτό πέρα από τον δόκιμο όρο Πανδημία που χρησιμοποιούν οι γιατροί θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε και για επώδυνη Θεομηνία.
Δημοσιογράφος: Ως εκπαιδευτικός είστε ευχαριστημένος από την συμπεριφορά των μαθητών στις μέρες του περιορισμού;
Άγγελος Αγγελίδης:
Οι μαθητές είναι ένα κομμάτι από τη δική μας οικογένεια. Ευτυχώς είναι κομμάτι που εύκολα πλάθεται και εύκολα προσαρμόζεται. Εξ άλλου στην μαθητική ηλικία πρέπει ο άνθρωπος να μάθει. Μαθαίνω σημαίνει αλλάζω, αλλάζω συμπεριφορά μέσα από νέα γνώση.
Οι περισσότεροι μαθητές ανταποκρίθηκαν και συνεργάστηκαν με καθηγητές του σχολείου και προσαρμόστηκαν εύκολα. Η ανάγκη για υλικοτεχνική υποστήριξη και το σχετικό κόστος τους ίσως να επηρέασαν την ¨εξ αποστάσεως εκπαίδευση¨.
Δημοσιογράφος: Στην ¨εξ αποστάσεως Εκπαίδευσ¨ ποιοί ήταν πιο έτοιμοι; Οι μαθητές; ή οι εκπαιδευτικοί;
Άγγελος Αγγελίδης:
Πιο έτοιμοι ήταν οι μαθητές, ίσως και σε ποσοστό 85 %. Οι μαθητές διδάσκονται συστηματικά Πληροφορική από το Δημοτικό Σχολείο. Σα νέοι διακατέχονται από ¨πνεύμα¨ ανήσυχο οπότε εύκολα και γρήγορα εξοικειώνονται με τις Τεχνολογίες.
Οι εκπαιδευτικοί υστερούν σημαντικά σε σύγκριση με τους μαθητές. Μόνο όσοι είναι της ειδικότητας γνωρίζουν καλά την απαραίτητη διαδικασία. Εξ άλλου αυτές οι διαδικασίες και οι εφαρμογές καθώς και τα απαραίτητα μηχανήματα απαιτούν τις περισσότερες φορές και extra γνώση για τεχνική υποστήριξη. Προτιμότερο να μην αρχίσεις μια παρουσίαση από το να μη μπορείς να διορθώσεις μια διακοπή απρόβλεπτη και να εγκαταλείψεις ζητώντας τη συγγνώμη των άλλων.
Το λάθος του δάσκαλου κανένας δεν το συγχωρεί.
Ωστόσο εκτιμώ ότι στην παρούσα φάση τα πήγαμε καλά όλοι μαζί.
Ο σκοπός για συνεχή επαφή με τα μαθήματα και το βιβλίο και για την κατ΄ οίκον μαθησιακή δραστηριότητα νομίζω πέτυχε.
Δημοσιογράφος: Ως Ποιητής και Συγγραφέας κ Αγγελίδη πως νιώσατε την κατάσταση;
Άγγελος Αγγελίδης:
Στην αρχή ήμουν οικτρά σοκαρισμένος. Απερίγραπτο συναίσθημα να βρίσκεσαι στους γνώριμους δρόμους της πόλης και της γειτονιάς και να νιώθεις άγνωστος. Να βλέπεις γνωστούς και να προσπαθείς να τους αναγνωρίσεις. Να βλέπεις τις προθήκες και τα καταστήματα που πριν έδιναν χρώμα και ζωντάνια στο δρόμο σου, τώρα να σε καρτερούν σαν Ερινύες για να ουρλιάξουν χωρίς οίκτο στο πέρασμά σου. Να θέλεις να βγεις έξω αγέρα να ανασάνεις ανοιξιάτικο και όταν βγεις να θέλεις να γυρίσεις πάραυτα στο σπίτι σου έντρομος. Βέβαια σαν φίλος ακόμη με τη συνείδησή μου, δε ξεχνούσε κάθε λίγο να ψιθυρίζει βασανιστικά στο αυτί μου ¨οι άλλοι σέβονται το Νόμο, εσύ τον αγνοείς ; ποιος είσαι ΄συ ; γιατί…; γιατί ; ντροπή, ντροπή, ντροπή¨.
Μαρασμός στη ψυχή και συμφορά στην ελπίδα όταν δε μπορείς να ονειρευτείς. Αυτές τις πρώτες ημέρες τις πέρασα πολύ άσχημα. Με όποιον και να μιλούσα ότι να έλεγα, τα ίδια και άκουγα. Θυμήθηκα τις πρώτες ημέρες της θητείας μου στο στρατόπεδο. Όπου και να κοιτούσα έβλεπα τα ίδια. Όσο κι αν προσπαθούσα κάτι να ακούσω δεν άκουγα τίποτα. Βασανιστικές καταστάσεις. Ο ορίζοντας της πηγής μου για έμπνευση και γραφή, για δημιουργία, έπεσαν πολύ χαμηλά. Ενιωσα οδύνη όταν αισθάνθηκα να μη μπορώ να φανταστώ το μέλλον.
Ο μόνιμα σκληρός χρόνος τώρα στέκεται πιστός σύμμαχος. Οι μέρες περνούσαν. Ευτυχής συγκυρία η σύμπτωση με τη Πασχαλινή περίοδο.
Άγια Πάθη, Προδοσία, Γολγοθάς, Σταύρωση, Ανάσταση.
Άνθρωπος ο Θεός κι ο Θεός Αιώνιος.
Τα πάθη ανθρώπινα αλλά η Ανάσταση έρχεται γλυκιά και με την άνοιξη αντάμα.
Όλα που άρχισαν σ΄ αυτό το κόσμο, σα νόμος απαράβατος, όλα θα έχουν κι ένα τέλος. Κατάλαβα και πίστεψα πως κι αυτή η δοκιμασία κάποτε θα τελειώσει.
Οι ημέρες περνούν. Αρχισαν να φαίνονται ηλιαχτίδες. Καλά τα μαντάτα, λιγότερα τα κρούσματα. Ελπίδα με στοιχεία και αριθμούς.
Το χάος δείχνει να παίρνει μορφή. Κι άλλα μαντάτα κι άλλη ελπίδα.
Φτάσαμε στο σήμερα κι ανοίγουμε τη πόρτα χωρίς φόβο. Όμως ο φόβος στη ψυχή και στη σκέψη κι αν μούδιασαν κι αν κούρνιασαν, δεν έφυγαν δε πέταξαν μακριά, διακριτικά είναι ακόμη συντροφιά μας.
Φόβος και τρόμος,
ζωή και θυσία.
Λύπη, χαρά,
καημός, στεναγμός,
απόγνωση, θάρρος, απελπισία.
Στο χορό πιάστηκαν τις ώρες αυτές,
συναισθήματα, πόθοι,
πλούτη κι υπάρχοντα,
δόξες πολλές, μεγαλεία.
Όμως σε σένα βασίζομαι και γι αυτό,
σε ένα τέτοιο χορό,
πρώτη εσένα να βλέπω, ποθώ,
γλυκιά της ζωής μου ελπίδα.
Κάπως έτσι αγαπητέ μου φίλε πήρα το σύνθημα κι άρχισα να γράφω.
Έγραφα σχεδόν κάθε βράδυ και ασταμάτητα. Δεν ένιωθα τις ώρες, δεν έβλεπα ρολόγια. Γέμισα τα συρτάρια μου με καινούργια. Πολλά από τα νεογέννητα είναι ακόμη αβάφτιστα. Δεν προλάβαινα να γράφω, δεν ήθελα να σταματήσω. Ενιωθα σαν να γύρναγα με τις στροφές ενός ζεμπέκικου χορού. Τότε δε σταματάς, ούτε ακούς, ούτε κοιτάς. Νιώθεις, αισθάνεσαι, λίγο πατάς και πάλι μόνος προχωράς.
Δημοσιογράφος: Γενικότερα η διανόηση πως αντιμετώπισε την όλη υπόθεση ;
Άγγελος Αγγελίδης:
Δε θα μιλήσω για άλλους. Εξ άλλου είναι πολύ νωρίς και το έργο της διανόησης θα φανεί πολύ αργότερα. Μπορώ να προλάβω και να πω ότι πορεύτηκαν σε κενό ψάχνοντας νύχτα-μέρα τη πυξίδα. Πυξίδα πειραγμένη από αγωνία για ύπαρξη και ζωή. Λογικά φοβισμένοι, ταραγμένοι, δειλοί και άτολμοι, σχεδόν ανύπαρκτοι.
Υπήρξαν και ευτυχώς λίγοι, εκείνοι που βρήκαν ένα μισοτελειωμένο κουράγιο και προσπάθησαν την ανάσταση καταλήγοντας ένας παρείσακτος ¨θίασος¨. Ο θίασος έχει αξία όταν οι θαυμαστές του τον ψάχνουν. Αν συμβεί ο θίασος να ψάχνει τους θαυμαστές τότε καταντάει πολύ απλά σαν ένας ¨θίασος¨ περαστικός.
Φοβάμαι και απεύχομαι να συμβεί και αυτό που είναι από τα σημεία των καιρών μας. Κάποιοι να εμφανιστούν αργότερα και εκ του ασφαλούς να προσπαθήσουν να γίνουν ¨προφήτες¨. Τώρα κρύβονται με σύστημα. Οχυρωμένοι και πολύ καλά ταμπουρωμένοι απολαμβάνουν την όποια σιγουριά στο λαγούμι τους και στη συνέχεια και με απόλυτη βεβαιότητα θα έρθουν να μας πληροφορήσουν και να μας εξηγήσουν, να διδάξουν και να νουθετήσουν το λαό και το αναγνωστικό τους κοινό ή να τολμήσουν πιθανές προβλέψεις και προφητείες τους.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι κ Αγγελίδη εν κατακλείδι η δική σας πρόβλεψη; Ποια είναι η δική σας προφητεία;
Άγγελος Αγγελίδης:
Κανένας προφήτης στον τόπο του δε πρόκοψε.
Γι αυτό και δεν πρέπει να μιλήσω.
Επειδή όμως έχετε διακριτικό χιούμορ γι αυτό θα σας κάνω το χατίρι.
Οι Ελληνες είμαστε λαός Μεσογειακός και θερμόαιμος.
· Γεμίζουμε με κόπο τη ¨καρδάρα¨ αλλά εύκολα τη γυρνάμε ανάποδα.
· Κληρονομήσαμε πολύ σοφία με μεγάλη αξία, όμως ανοίγουμε τα βιβλία μετά το αποτέλεσμα, για να δούμε που κάναμε το λάθος.
· Πορευόμαστε έχοντας για οδηγό μόνο το συναίσθημα.
· Στοιχειοθετήσαμε χίλια γνωμικά αλλά τα αφήσαμε στους άλλους.
· Ζούμε με μόνιμη ψευδαίσθηση πως οι άλλοι πρέπει να μας βοηθούν.
· Είμαστε πεπεισμένοι πως κι αν δεν αγωνιστούμε, στο τέλος θα είμαστε τόσο ελεύθεροι που μπορούμε να κλαίμε απεριόριστα.
· Βρίσκουμε το λυτρωμό μας βρίζοντας τους άλλους.
· Ψάχνουμε πάντοτε την αλήθεια αλλά σε λάθος δρόμο.
· Προχωράμε σκυφτοί για να μη νιώθουμε το μπόι μας.
· Ξεχνάμε πολύ γρήγορα.
Να μη συμβεί αλλά φοβάμαι πως η μάχη θα χαθεί στη βιασύνη των κύκλων που δε θα θελήσουν να συγκρίνουν υλικές και άυλες διαχρονικά αξίες (χρήμα–υγεία).
Η ροπή στο διχασμό εγκυμονεί κίνδυνο. Η ρευστή αντίληψη για αντιμετώπιση του προβλήματος θα θεμελιώνει προσπάθειες επαναφοράς πάνω σε κινούμενη άμμο. Οι όποιες εξαρτήσεις ίσως να μη ταιριάζουν στην πραγματικότητα. Ο συντονισμός για την απαλλαγή από τη μάστιγα ας είναι ανεξάρτητος.
Η Οικονομία του Κράτους θα είναι η μεγάλη χαμένη.
Ο Δημόσιος Τομέας θα μετρήσει απώλειες και σε δικαιώματα και σε αμοιβές.
Η Παιδεία θα βρει τον ρυθμό της και γρήγορα και χωρίς απώλειες.
Η Παραγωγή θα υποστεί κοσμογονικές αλλαγές κάτι που ήταν αναγκαίο.
Η Διασκέδαση και Εστίαση θα νιώσουν για τα καλά τον τριγμό της υπόθεσης.
Ο Ακριβός Τουρισμός δεν θα μετρήσει μεγάλες απώλειες.
Ο Φτηνός Τουρισμός δεν θα καταποντιστεί όπως φημολογείται.
Δημοσιογράφος: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ακόμη ;
Άγγελος Αγγελίδης:
Όχι αγαπητέ. Όσα και να πούμε θα ανοίγουν την όρεξη να πούμε περισσότερα.
Απλά θέλω να σας ευχαριστήσω.
Ο Μέγας Θεός ας έχει καλά ολόκληρο τον κόσμο κι ανάμεσά τους κι εμάς.