Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Το ναυτικό χωριό της Χίου με το άγριο και άγονο, συναρπαστικό τοπίο - Ένα ήσυχο αραξοβόλι μακριά από τους τουριστικά ανεπτυγμένους προορισμούς του νησιού


 
 
 
 
 
       Στο βόρειο τμήμα του νησιού και σε απόσταση 16 χλμ. από την πόλη της Χίου, συναντά κανείς το γραφικό χωριό της Λαγκάδας.

Το...  

 
 
 
μικρό και ήσυχο ναυτοχώρι, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε ένα λαγκάδι -σε αυτό οφείλει και την ονομασία του- σε ένα φυσικό σκηνικό γεμάτο με ελιές, ευκαλύπτους και οπωροφόρα δέντρα.



Χαμηλά σπίτια με όμορφες, περιποιημένες αυλές και στενά σοκάκια συνθέτουν την σύγχρονη εικόνα της Λαγκάδας, με το γραφικό λιμανάκι της να «αγκαλιάζεται» από ταβερνάκια και εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, να ατενίζει τις Οινούσσες, οι οποίες, μάλιστα, προσεγγίζονται με συχνά δρομολόγια από το χωριό.

Οι κάτοικοι του χωριού με το πέρασμα των χρόνων έχουν αποκτήσει την φήμη των καλών θαλασσινών, ήδη από την αρχαιότητα στράφηκαν στη ναυτιλία, καθώς το άγριο φυσικό τοπίο και τα βουνά ολόγυρα του χωριού δεν επέτρεπαν την ενασχόληση με την γεωργία.



Οι παραλίες που αξίζει κανείς να επισκεφτεί γύρω από το χωριό δεν έχουν καμία οργάνωση, ωστόσο, αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωίζουν οι Φαναράκι και Καρυδάς.

Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του χωριού οι λαμπροί εορτασμοί την ημέρα της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου, με διοργανώσεις που κρατούν μέχρι τη νύχτα.