Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φραγκόσυκων που δεν γνωρίζετε


    
 
 
    Τα φραγκόσυκα, ή αλλιώς ινδιάνικα σύκα, είναι φρούτα που απαιτούν αρκετό χρόνο για να καθαριστούν εξαιτίας...  

 
 
των λεπτών αγκαθιών που περιβάλλουν τη φλούδα τους, αλλά τόσο η γεύση τους και η θρεπτική αξία τους θα σας αποζημιώσουν.

Η φραγκοσυκιά, που έλκει την καταγωγή της από το Μεξικό, φυτρώνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και οι καρποί της έχουν μεγάλη θρεπτική αξία εξαιτίας των μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Έχουν, επίσης, εντυπωσιακά μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Από τη διατροφική ανάλυση φαίνεται ότι τα φραγκόσυκα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, δεν έχουν χοληστερόλη και ζάχαρη, ενώ η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον, έχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών, που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο, αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

Τα φραγκόσυκα εξαιτίας των φυτικών ινών και της πηκτίνης που περιέχουν μπορούν να μειώσουν τη γλυκόζη του αίματος, μειώνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι και στο έντερο. Χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της χοληστερόλης.

Παράλληλα, με την κατανάλωσή τους μειώνονται συμπτώματα του όπως η ναυτία, η ανορεξία και η ξηροστομία. Ωστόσο, δεν φαίνεται να βοηθούν σε συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η ζάλη και η διάρροια. Δυναμώνουν, πάντως, το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.