Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Τρία ορεινά χωριά σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα - Σαν αετοφωλιές σκαρφαλωμένα σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους


   
Η ελληνική ενδοχώρα βρίθει από υπέροχα χωριά που εντυπωσιάζουν άλλοτε με τη γραφικότητα ή την ιστορία τους, και άλλοτε με το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά τους. Δεν... 

 
είναι λίγα βέβαια και εκείνα που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω στοιχεία, χαρακτηριστικά που τα έχουν αναδείξει σε δημοφιλείς επιλογές.

Αυτήν τη φορά, ωστόσο, εστιάσαμε σε ορεινά χωριά που μετρούν αρκετά μεγάλο υψόμετρο και προσφέρουν τέτοιες εικόνες στον επισκέπτη που όμοιές τους δεν έχουν ξαναδεί αλλού.  

Αετομηλίτσα, Ιωάννινα



Χτισμένη αμφιθεατρικά στο άγριο και ταυτόχρονα επιβλητικό τοπίο του Γράμμου, η Αετομηλίτσα, το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Αλβανία, είναι ένα από τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων που κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη με την αγριάδα της τοποθεσίας της.

Οι κάτοικοι του χωριού ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο χωριό της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αγγίζοντας τα 1.430 μέτρα! Η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς μέσα σε δάση και πάνω από εντυπωσιακές κορυφογραμμές της περιοχής αποτελεί από μόνη της δέλεαρ για να επισκεφτεί κανείς το χωριό, με τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας να το καταφτάνουν σε αυτό ακόμη και το χειμώνα.

Αν και δεν μοιάζει ιδιαιτέρως με τους γραφικούς οικισμούς στον ορεινό όγκο των Ιωαννίνων, κερδίζει τον επισκέπτη με την απλότητα και αυθεντικότητά της.  

Αετιά, Γρεβενά



Ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Γρεβενών, αλλά και της Ελλάδας, συναντάται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές της βορειοανατολικής Πίνδου. Η λόγος για την Αετιά (πρώην ονομασία Τσιούργιακα) ένα από τα λεγόμενα Κουπατσιαροχώρια του νομού, σε απόσταση 31 χλμ. δυτικά της πόλης των Γρεβενών.

Το μικρό χωριό κατοικείται μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στις ορεινές, εξοχικές τους κατοικίες, κυρίως, από την Ελασσόνα. Το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του χωριού μαγικό, με δάση από έλατο και δρυς στα χαμηλότερα σημεία και στα ψηλότερα πεύκο και ρόμπολο.

Το σκηνικό συμπληρώνεται από ποικίλα και πανέμορφα λουλούδια, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής η ποικιλία και ο μεγάλος αριθμός των μανιταριών. Μην ξεχνάτε ότι ο νομός Γρεβενών, γενικότερα, φημίζεται για τα μανιτάρια. 

Άνω Χώρα, Ναύπακτος 



Το χωριό της Άνω Χώρας, γνωστό και ως Μεγάλη Λομποτινά (η παλιότερη ονομασία του), συναντάται σε υψόμετρο 1.030 μέτρων, σε απόσταση 58 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου.

Με θέα στις απέναντι βουνοκορφές, αποτελεί έναν πανέμορφο και γραφικό προορισμό για στιγμές απίστευτης γαλήνης και ηρεμίας. Παλιά πέτρινα κτίρια, πλακόστρωτα ή λίθινα δρομάκια και παραδοσιακά καφενεία στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Σημείο αναφοράς της Άνω Χώρας η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αγέρωχα πλατάνια και τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής του 1918, όπου ξεχωρίζουν η εικόνα της Αγίας Παρασκευής και εκείνη της Παναγίας της Σκοπιώτισσας.