Η μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπως οι περισσότεροι φαντάζονται, αλλά στο Μεξικό
Βρίσκεται ...
καλά καμουφλαρισμένη, καθώς μοιάζει περισσότερο με λόφο, παρά με ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο. Αποτελεί, επίσης, και χριστιανικό προσκύνημα, καθώς στην κορυφή του υπάρχει μια εκκλησία.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula, σύμφωνα με το maxmag.gr, βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου στην επαρχία της Πουέμπλα του κεντρικού Μεξικό. Για πολλούς αιώνες έμοιαζε με ένα μεγάλο λόφο, περιτριγυρισμένο από ερείπια μιας εγκαταλελειμμένης πόλης. Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1931 και είναι μία πυραμίδα που το εσωτερικό της δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Cholula, σύμφωνα με το maxmag.gr, βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου στην επαρχία της Πουέμπλα του κεντρικού Μεξικό. Για πολλούς αιώνες έμοιαζε με ένα μεγάλο λόφο, περιτριγυρισμένο από ερείπια μιας εγκαταλελειμμένης πόλης. Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1931 και είναι μία πυραμίδα που το εσωτερικό της δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Cholula
Η πυραμίδα της Cholula είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα, ύψους 66 μέτρων, με τις πλευρές της βάσης του να αγγίζουν τα 450 μέτρα. Αν και η πυραμίδα της Γκίζας είναι αρκετά ψηλότερη, η Cholula υπερέχει σε μήκος και εμβαδό. Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, ο συνολικός της όγκος υπολογίζεται στα 4,45 κυβικά μέτρα και είναι ο λόγος που θεωρείται η μεγαλύτερη πυραμίδα που έχει χτίσει ποτέ άνθρωπος.
Η κατασκευή της πυραμίδας ξεκίνησε τον 2ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε τμηματικά για τουλάχιστον 900 χρόνια. Κάθε γενιά ιθαγενών έκανε τις δικές της διαμορφώσεις και έδινε στοιχεία της δικής της κουλτούρας. Έτσι, η πυραμίδα είναι σήμερα διαιρεμένη σε έξι επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει χτιστεί με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και τεχνοτροπία. Στην κορυφή δέσποζε ένας μεγάλος ναός, αφιερωμένος στον Τσικονακιαουίτλ, προϊσπανικό θεό των εννιά βροχών.
Η παρακμή της αρχαίας πόλης της Cholula γύρω στον 8ο αιώνα μ.Χ. και η επέλαση των Ισπανών μερικούς αιώνες αργότερα είχε ως αποτέλεσμα το μνημείο να αφεθεί στην τύχη του, να υποστεί φθορές, μέχρι που τελικά επαναπροσδιορίστηκε. Στη θέση του αρχαίου ναού, οι άντρες του Κορτές έχτισαν το 1594 μία καθολική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.
Η πυραμίδα της Cholula, όπως και αρκετά μνημεία ιθαγενών πολιτισμών της Αμερικής, μετατράπηκε σε χριστιανικό τόπο λατρείας. Ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας της Θεραπεύτριας αποτελεί διάσημο προσκύνημα των Καθολικών και ελκύει ένα μεγάλο εύρος επισκεπτών κάθε χρόνο.
Μια πυραμίδα γεμάτη μυστικά
Η πυραμίδα της Cholula θεωρείται μια πυραμίδα γεμάτη μυστικά. Από τα έξι επίπεδα της πυραμίδας έχουν εξερευνηθεί εκτενώς μόνο τα τρία. Για το πρώτο επίπεδο, για τη βάση δηλαδή της μεγάλης αυτής πυραμίδας, έχει επικρατήσει η ονομασία «Λαγούμι». Η βάση υπολογίζεται ότι ξεκίνησε να χτίζεται το 200 π.Χ. Το δεύτερο επίπεδο ονομάζεται «η πυραμίδα των ζωγραφισμένων κρανίων» και χρονολογείται γύρω στο 200 με 350 μ.Χ. Το τρίτο επίπεδο, «η πυραμίδα των εννιά ορόφων» χτίστηκε μεταξύ του 350 και 450 μ.Χ.
Στο εσωτερικό της πυραμίδας, υπάρχει ένας τεράστιος λαβύρινθος. Σχεδόν σε όλο το μήκος τους, οι τοίχοι έχουν φιλοτεχνηθεί από τους ιθαγενείς. Από απλά γεωμετρικά σχέδια με μονόχρωμο φόντο, μέχρι εντυπωσιακές τοιχογραφίες μήκους δεκάδων μέτρων. Μία από αυτές, η «τοιχογραφία των μέθυσων», συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπουδαιότερες της αμερικανικής ιστορίας. Έχει μήκος 56 μέτρα και ύψος 2,5, ενώ απεικονίζει 110 ανθρώπους να πίνουν πούλκε, ένα παραδοσιακό μεξικανικό ποτό της εποχής κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης γιορτής.
Στο εσωτερικό της τεράστιας πυραμίδας έχουν, επίσης, εντοπιστεί περισσότεροι από 400 ανθρώπινοι τάφοι. Σε αντίθεση με τις πυραμίδες της Αιγύπτου που αποτελούσαν την «τελευταία οικία» των Φαραώ, τα περισσότερα οστά, που βρέθηκαν στην Cholula, ανήκουν σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν στο όνομα των θεών των ιθαγενών. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι είναι διαμελισμένοι, με τα κρανία τους να είναι προσεκτικά τοποθετημένα σε συγκεκριμένες θέσεις. Μάλιστα, πολλά σώματα μικρών παιδιών που βρέθηκαν μέσα σε κεραμικά αγγεία, πιστεύεται ότι αποτέλεσαν θυσία στον θεό της βροχής κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μεγάλης ξηρασίας.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
Η μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο. Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/i-megalyteri-pyramida-ston-kosmo-den-vrisketai-stin-aigypto/ (Τελευταία προβολή 15/12/2020)
Todo lo que tienes que saber sobre Cholula, la ciudad sagrada de Quetzalcoatl. Ανακτήθηκε από https://matadornetwork.com/es/cholula-la-ciudad-sagrada-de-quetzalcoatl/ (Τελευταία προβολή 15/12/2020)
GALLERY