(του Μάρκου Μπόλαρη)
Είχε συγκεντρωθεί ο συμμαχικός στόλος στη Λήμνο.
Βρεττανοί και Γάλλοι, Ινδοί και λοιποί των αποικιών, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.
Ήταν σαν σήμερα 24 Απριλίου, του σωτηρίου έτους1915.
Το σχέδιο και η πρόταση του επί των Ναυτικών Υπουργού της Μεγάλης Βρεττανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν η απόβαση στην χερσόνησο της Καλλίπολης, στη βόρεια ακτή του Ελλησπόντου, γιά τον έλεγχο του θαλασσίου περάσματος των Δαρδανελλίων, ώστε να ανεφοδιαστεί με τρόφιμα η Ρωσσία.
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος!
Του κύκλου τα γυρίσματα, λέει με το λαούτο του ο Ρωτόκριτος,
της ιστορίας οι αέναοι κύκλοι,
σαν ειρωνεία, τραγικές ή μήπως ιλαροτραγικές επαναλήψεις ...
Στη Λήμνο πάλιν είχε συγκεντρωθεί
ο συμμαχικός στόλος των Πανελλήνων, στις αυγές του γραπτού, του επικού ποιητικού λόγου, όπως ο γέρο Όμηρος κιθαρωδεί.
Κι ήταν τότε το σχέδιο του Αγαμέμνονα και των Αργείων η απόβαση στη νότια ακτή του Ελλησπόντου, γιά την κατάληψη της Τροίας, το αυθεντικά πρωτότυπο σχέδιο γιά τον έλεγχο των θαλασσίων μεταφορών και στρατιωτικών κινήσεων του κρίσιμου αυτού γεωστρατηγικού σημείου της οικουμένης, των πλόων από την Μεσόγειο και το Αιγαίο στον Εύξεινο και τανάπαλιν !
Μήπως είναι τυχαίο ότι ο Ευρυπίδης ολοκληρώνει την απαράμιλλη ποιητική παρακαταθήκη του στον Άνθρωπο με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι , όπου γιά να ξεπεραστούν θείες κι ανθρώπινες αντιρρήσεις χρειαζόταν η θυσία της κόρης του πρωτομάστορα ; Συγγνώμην , του Γεφυριού της Άρτας του πρωτομάστορα η κόρη θυσιάστηκε γιά να θεμελιωθεί το περίφημο γεφύρι. Στην Αυλίδα του Αρχιστράτηγου, του Βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα η θυγατέρα έπρεπε να θυσιαστεί στην πετρόεσσα Αυλίδα, όπως με ποιητικό τραγικό οίστρο, φιλοξενούμενος στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, ο τραγικότερος των τραγικών απαγγέλλει Ευρυπίδης, προκειμένου να περάσουν τα στενά στους θαλασσομάχους Έλληνες και να ανοίξουν οι θαλασσινοί δρόμοι γιά τον Εύξεινο !
Τάχα τυχαίο είναι ότι την Ιφιγένεια, που γλύτωσε από την θυσία στην Αυλίδα, την βρίσκουμε πάλιν, χειρί του Ευρυπίδη, εν Ταύροις ; Ιφιγένεια εν Ταύροις , ήγουν η Ιφιγένεια στην Ταυρική, δηλαδή στην Κριμαία στα βόρεια του Ευξείνου Πόντου ! Απόδειξη ότι οι θαλασσινοί δρόμοι στα Στενά, στη θάλασσα του Μαρμαρά, τον Βόσπορο , στη Μαύρη Θάλασσα είχαν ανοίξει, είχαν περάσει στα χέρια των παιδιών του Οδυσσέα.
Τάχα σύμπτωση είναι ότι και οι διασωθέντες της άλλης δολίας ανθρωποθυσίας που μηχανεύτηκε η δόλια μητριά κι οργανώθηκε στον βοιωτικό Ορχομενό, τον Φροίξο και την Έλλη μνημονεύω, επί του χρυσόμαλλου κριού του Ερμή διέφυγαν με προορισμό την Κολχίδα, ήγουν την Γεωργία στον Εύξεινο. Μόνον που η Έλλη γλίστρησε , έπεσε στη θάλασσα, γιά να την παραλάβη ο Ποσειδώνας στα θαλασσινά του ανάκτορα ! Κόρη Ωκεαννίδας, τηςΝεφέλης, ήταν , ούτως ή άλλως !
Ονοματοδότησε όμως το κρίσιμο τούτο θαλασσινό πέρασμα , αναμεσής Ευρώπης κι Ασίας, κι έκτοτε της Έλλης είναι ο Πόντος, Ελλήσποντος!
Και να που στη Λήμνο, κληρουχία του Ηφαίστου, του αρχιμάστορα σιδηρουργού των Θεών κι όποιος δεν διάβασε την μαγευτική περιγραφή που μας χάρισε ες αεί ο Όμηρος γιά την καινούργια ασπίδα του Αχιλλέα που παρήγγειλε η Θέτιδα στον Ήφαιστο περίτεχνα να κατασκευάσει, χάνει,
να πού στη Λήμνο πάλιν,
γιά τον Ελλήσποντο και πάλιν,
συμμαχικός στόλος , συμμαχικά στρατεύματα έτοιμα γιά απόβασή!
Γιαυτό μειδιώ όταν ακούω τον παραληρηματικό λόγο του Ερντογάν να αναφέρεται σε γαλάζια πατρίδα!
Λήρος!
Τους περίμεναν!
Και τότε οι Τρώες, οι Θράκες κι οι Βηθυνοί
και στα 1915 οι Τούρκοι, οι Γερμανοί κι οι Αυστροούγγροι!
Δέκα χρόνους πήρε στους Δαναούς η εκπόρθηση της Τροίας, το άνοιγμα του Ελλήσποντου, γιά να ξανοιχτούν στον ελληνικό αποικισμό του Ευξείνου!
Χρειάστηκε να αναζητήσουν και να φέρουν στην ασιαστική ακτή , στο στρατόπεδο των Αργείων, τον Φιλοκτήτη, που τον είχαν εγκαταλείψει δέκα χρόνους στη Λήμνο , ενώ σφάδαζε από δάγκαμα φαρμακερού φιδιού, μιάς ύδρας . Σώθηκε χάρι στη θεραπεία από την περίφημη Λημνία Γή. Είναι εξαιρετικός ο ποιητικός λόγος του Σοφοκλή στην ομώνυμη τραγωδία "Φιλοκτήτης ", αφού εγείρει το προαιώνιο δίλημμα ανάμεσα στο χρέος προς την πατρίδα κι αυτό προς τον άνθρωπο. Χωρίς το τόξο του Ηρακλή, που το είχε δωρίσει ο ίδιος στον Φιλοκτήτη η Τροία δεν θα έπεφτε !
Στη Λήμνο ξαναεπιστρέφουν οι Αγγλογάλλοι, οι Αυστραλοί κι οι Νεοζηλανδοί, όπως τότε ο Φιλοκτήτης, κι αναζήτησαν θεραπεία στη διάρκεια των οκτάμηνων μαχών στην χερσόνησο της Καλλίπολης, στα Νοσοκομεία που στήθηκαν στη Λημνία Γή, χιλιάδες οι τραυματίες που θεραπεύτηκαν, κι είναι εκατοντάδες, όσοι στρατιώτες βρήκαν αιώνια αγκαλιά φιλόξενη στην ηφαιστιακά χώματα του νησιού, οι Ήρωες του περίφημου Australian New Zealand Army Corp !
Κι ενώ ο συμμαχικός στόλος είναι έτοιμος γιά απόπλου από την Λήμνο, σηκώνει άγκυρες γιά τον Ελλήσποντο γιά ναυτικό βομβαρδισμό στις τουρκογερμανοαυστριακές οχυρωματικές θέσεις, στην Κωνσταντινούπολη ξεσπάει πογκρόμ κατά της Αρμενικής Κοινότητας ! Συλλαμβάνονται όλες οι Κεφαλές της Αρμενικής ισχυρότατης παρουσίας, λόγιοι, έμποροι, εκκλησιαστικοί, κοινοτικοί, επιχειρηματίες και φυλακίζονται ! Εκατοντάδες σύρονται στους δρόμους και απαγχονίζονται ! Βάφεται η Πόλη κατακόκκινη από αίμα αθώων Αρμενίων !
Άρχιζε η Γενοκτονία ! Σαν σήμερα .
Οι χείρες είναι Τουρκικές !
Ο σχεδιασμός κι η στρατηγική είναι Γερμανική !
Φρίκη που εξαπλώθηκε σ' όλη την Ανατολία.
Από την Θράκη μέχρι την Μεσοποταμία !
Γενοκτονία όλων των Χριστιανικών πληθυσμών με στρατηγικό και χρονικό σχεδιασμό !
Αρμένιοι, Ασσύριοι, Συροχαλδαίοι- Συρορθόδοξοι και Ρωμιοί στον Πόντο, την Μικρασία, την Θράκη !
Έναρξη της Γενοκτονίας η 24 Απριλίου , ενώ ο Συμμαχικός Στόλος έπλεε γιά τα Στρνά της Έλλης, γιά την αποτυχημένη απόβαση στην Χερσόνησο της Καλλίπολης που στοίχησε στον Τσώρτσιλ το Υπουργείο του και ανέτρεψε την Κυβέρνηση των Φιλελευθέρων στο Λονδίνο !
Οι Γερμανοί έκρυψαν τις οιμωγές, τις θρηνητικές κραυγές, τις εκκλήσεις απελπισίας των σφαγιαζομένων Αρμενίων κάτω από τις βροντές των παράκτιων πυροβόλων τους !
Μεγάλη ιστορία !
Επικατάρατη Γενοκτονία!
Αιματοκυλισμένη!
Εκατομμυρίων χριστιανών!
Υπόθεση που η Ελληνική Πολιτική Ηγεσία , πλήν ενός, τον Ανδρέα Παπανδρέου εννοώ,
φοβάται άχρι και του νύν να κοιτάξει κατάματα!
Στις 25 άρχισε η πολύνεκρη απόβαση στην Καλλίπολη!
Η συμμαχική απόβαση της Αντάντ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που επιχειρήθηκε στα βόρεια του Ελλησπόντου συντρίφτηκε, άφησε εκατόν τριάντα χιλιάδες νεκρούς από τους επιτιθέμενους, δεν στέφτηκε με την ίδια επιτυχία που είχε η πρωτότυπη που επιχειρήθηκε και περιγράφεται Ομηρικώς, από τους πανέλληνες συμμάχους στη νότια ακτή, την ασιατική, στην Τροία !
Άλλωστε , αρχομένου του εικοστού αιώνα, ούτε θυσία προηγήθηκε εν Αυλίδι, ούτε ο Ήφαιστος φιλοτέχνησε ασπίδα γιά τον Αχιλλέα, ούτε το τόξο του Ηρακλή χρησιμοποιήθηκε από τον Φιλοκτήτη, ούτε τον Δούρειο Ίππο μηχανεύτηκαν!
Η ιστορία επαναλήφτηκε ως φάρσα!
Ή μήπως γινόμαστε κι εμείς θεατές,
το γε νύν έχον,
θεατές και μάρτυρες νέων κύκλων ιστορικών , ιλαροτραγικών,
με Ελλήσποντο, Αιγαίο, Κριμαία, Έβρο, Κύπρο, Αρμενία , Κολχίδα, Καστελλόριζο, γιαλαντζί γαλάζιες πατρίδες και πενταμερείς υπό γερμανική πίεση ;
Το τόξο του Φιλοκτήτη να κρατούμε,
σ' ετοιμότητα!