Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ακούγαμε για «επιχείρηση ελευθερία», τώρα μας ακούμε για εμβόλιο κάθε χρόνο

         
 

Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρόεδρος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά με θέμα τον κορωνοϊό. Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων είπε ότι...  


 

«για να στήσει κάποιος τις απαραίτητες υποδομές για να παράξει εμβόλια θα χρειαστεί 2-3 χρόνια και αρκετά δισεκατομμύρια.» 

«Η λύση είναι η μεγαλύτερη παραγωγή εμβολίων και πως η τιμή πώλησής τους είναι για Ε.Ε. και Η.Π.Α. όσο το κόστος ενός απλού γεύματος, για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος το κόστος είναι στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες δίνεται στο κόστος παραγωγής του. Τα οικονομικά στοιχεία των χωρών αντλούνται από την Παγκόσμια Τράπεζα.» Καλά όλα αυτά, αλλά χώρες οι οποίες χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια εμβόλια και αδυνατούν να πληρώσουν έστω και το κόστος παραγωγής τους, τι κάνουν; 

Άλλωστε αυτοί μας έλεγαν και μας λένε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός παγκοσμίως για να είμαστε ασφαλείς.

 Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ότι είπε πως το εμβόλιο της εταιρείας του καλύπτει με ανοσία για 6 μήνες και πως μετά την δεύτερη δόση θα χρειαστεί, σύμφωνα με αυτόν, και μία τρίτη μετά από 8-12 μήνες. Η πρόβλεψή του ήταν ότι το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, μετά την τρίτη δόση. 

Μας έλεγαν πως όταν βρεθεί το εμβόλιο θα το κάνουμε και θα «απελευθερωθούμε», τώρα μας μιλούν για συνεχείς δόσεις και ετήσιους εμβολιασμούς.

elkosmos.gr