Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη του...Μοχάμεντ: Γαλλία και Βέλγιο ισλαμοποιούνται



Γαλλία: Το 21 % των νεογέννητων έχουν ισλαμικό όνομα

Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, η γαλλική L'Institut national de la statistique et des études économiques (ISEE) δημοσιεύει μια έκθεση με τα πρώτα ονόματα που επιλέγονται συχνότερα για νεογέννητα το 2020. Αυτό δείχνει ότι...  

 
ο αριθμός των γεννήσεων με αραβο-ισλαμικά ονόματα αντιπροσωπεύει περίπου το 21%

Στη Γαλλία, σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει επίσης μια σημαντική αύξηση στα «σπάνια ονόματα». Στα σπάνια ονόματα, οι στατιστικές λαμβάνουν υπόψη τις υπάρχουσες ορθογραφικές παραλλαγές που μπορεί να προκύψουν. Η ISEE εκτιμά ότι περίπου το 1/3 αυτών των σπάνιων ονομάτων έχουν ισλαμο-αραβικό χαρακτήρα.

Η έκθεση δείχνει ότι σε τμήματα που έχουν υποστεί μεταναστευτικές ροές, ο αριθμός των ισλαμικών ονομάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Île-de-France και το Seine-Saint-Denis: για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα ονόματα Mohamed και Lina είναι τα πιο συχνά ονόματα. Τα Άνταμ και Ιμπραήμ ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Σε εθνικό επίπεδο, ο Μοχάμεντ βρίσκεται στην 18η θέση και βρίσκουμε τη Λίνα στην 6η θέση.

"Το Seine-Saint-Denis είναι ένα τμήμα με σημαντική ιδιαιτερότητα, εκεί βρίσκουμε ονόματα που δεν απαντώνται σε τέτοια μέρη ή στην υπόλοιπη Γαλλία", δήλωσε ο Baptise Coulmont, ερευνητής στην Ecole Normale Supérieure (ENS). Σύμφωνα με τον ερευνητή, η κατάσταση στο τμήμα άλλαξε άρδην από τη δεκαετία του 1990: "Σήμερα, για παράδειγμα, υπάρχουν 55 ονόματα στην ίδια κατάταξη που δεν μπορούν να βρεθούν καν σε εθνικό επίπεδο" , καταλήγει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Μετανάστευσης και Δημογραφίας (OID), σχεδόν ένα στα πέντε νεογέννητα αγόρια (18,8 %) έλαβαν αραβο-ισλαμικό όνομα το 2016. Στη δεκαετία του 1960 αυτό το ποσοστό ήταν σχεδόν 0%

Η παραπάνω τάση δεν είναι ορατή μόνο στη Γαλλία. Για παράδειγμα, η Βελγική Στατιστική Υπηρεσία (STATBEL) δημοσίευσε μια σχετική λίστα. Αυτό δείχνει ότι το Μοχάμεντ είναι το πιο κοινό όνομα στις Βρυξέλλες.