Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Η φοιτητική στέγη είναι δικαίωμα


της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

Ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δε θέλουν τα παιδιά μας να σπουδάζουν στα δημόσια Πανεπιστήμια. Φέτος κατάφεραν με...  


 

την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να πετάξουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 37.623 υποψήφιους. Πέρσι και φέτος έμειναν κενές 25.000 θέσεις στα Πανεπιστήμια, αλλά αυτό δε φαίνεται να ενδιαφέρει την Ν. Κεραμέως που με χαρά κλείνει την πόρτα της τριτοβάθμιας σε χιλιάδες μαθητές. Ακόμα όμως και όσοι μαθητές καταφέρνουν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ υψηλό εμπόδιο: το φοιτητικό σπίτι.

Αυτήν την περίοδο, που χιλιάδες παιδιά ξεκινούν τη νέα τους ζωή ως ακαδημαϊκοί πολίτες, το πρόβλημα της στέγης είναι πολύ οξυμένο. Το ζουν άλλωστε στο πετσί τους (και στην τσέπη τους) οι οικογένειές τους που μόχθησαν, μοχθούν και θα συνεχίσουν να μοχθούν για να δώσουν σε αυτά τα παιδιά τα εφόδια για μία ευτυχισμένη και επιτυχημένη φοιτητική ζωή. Τα σπίτια που διατίθενται για ενοικίαση είναι λίγα και οι τιμές τους είναι στα ύψη. Όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά ακόμα και στις μικρότερες, οι τιμές των ενοικίων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 3-4 χρόνια. Οι φοιτητές όμως κάπου πρέπει να μείνουν. Αυτό αναγκάζει είτε τις οικογένειες να επωμιστούν ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά βάρη, είτε τους φοιτητές να σπουδάζουν part-time και εξ αποστάσεως ή να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Η παντελής έλλειψη πρόνοιας δημιουργίας φοιτητικών εστιών, η ακαταλληλότητα των λίγων που υπάρχουν και που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στις οικογένειες που δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους.

Για αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που περιορίζει τους ορίζοντες και τα όνειρα των νέων παιδιών η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αδιαφορεί. Αδιαφορεί γιατί δε θέλει τα παιδιά να σπουδάζουν, να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και ιδέες, να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Θέλει να σπουδάζουν μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί, οι «άριστοι». Υπό το βάρος του προβλήματος και τη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται, λένε οι διαρροές, να παρουσιάσει στη ΔΕΘ σχέδιο για τη φοιτητική στέγη. Τι θα περιλαμβάνει όμως αυτό το σχέδιο;

Το σχέδιο Μητσοτάκη θα είναι μια πετσοκομμένη εκδοχή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2022 παρουσίασε συνολικά τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρόσβαση σε προσιτή οικονομικά στέγη είναι βασικό δικαίωμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για έλεγχο της δραστηριότητας του AirBnB και περιορισμό της διαχείρισης δεκάδων κατοικιών από funds. Έχει δεσμευτεί επίσης για τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή να ενοικιάζεται ένα διαμέρισμα για 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία, και 3-4 μήνες ως Airbnb.

Κεντρική θέση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέχει η δημιουργία της Τράπεζας Στέγης, που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες τους θα λαμβάνουν ένα πακέτο κινήτρων, φορολογικά (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ), ενεργειακή αναβάθμιση, 12 σίγουρα ενοίκια κάθε χρόνο, επιστροφή του ακινήτου στην κατάσταση που ήταν, ώστε να τα διαθέσουν στο κράτος το οποίο θα τα παρέχει σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες της αγοράς, με κοινωνικά κριτήρια. Αυτό το “πείραμα” έχει δοκιμαστεί και πέτυχε στη Βαρκελώνη αλλά και στη χώρα μας (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ).

Κομβικό επίσης σημείο αποτελεί η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης, όπου θα προβλέπεται η άμεση δημιουργία φοιτητικών εστιών. Η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Στις μικρότερες πόλεις είναι σχετικά εύκολη η καταγραφή των ανενεργών δημόσιων, δημοτικών ή ιδιωτικών κτιρίων, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες μετατροπής τους σε φοιτητικές εστίες.

Η φοιτητική στέγη είναι δικαίωμα. Είναι ένα ακόμα από τα δικαιώματα που καταπατείται μέσα στην κρίση, και για το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί. Μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να δώσει διέξοδο. Μπορεί και θέλει να ρίξει τις τιμές των ενοικίων, να ελέγξει τη ζούγκλα του AirBnB και να εξασφαλίσει προσιτή οικονομικά στέγη σε όσους την έχουν ανάγκη. Έχουμε σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Το σημαντικότερο όμως: έχουμε την πολιτική βούληση να δώσουμε λύση στη στεγαστική κρίση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι δίκαιο και θα το κάνουμε πράξη.


Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
εκπαιδευτικός, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ