Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023




Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 4,7%, ενώ οικονομία και ακρίβεα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών.
Άρχισε το σκληρό ροκ μεταξύ των κομμάτων στον δρόμο προς τις κάλπες.

Έγινε... 


 

την περίοδο 22 – 28 Μαρτίου και «πιάνει» και γεγονότα όπως οι δηλώσεις Ανδρουλάκη για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη, Τσίπρα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση κλπ.

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται αλλά πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Καταλαμβάνει ποσοστό 26,2%, χάνοντας 0,1 μονάδες από τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές Μαρτίου. Εν ολίγοις, το κυβερνών κόμμα δείχνει να σταθεροποιείται στα χαμηλά που βρέθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών και φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανακάμψει, δεν μπορεί να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που έχασε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 21,5%, κερδίζοντας μία μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα πριν από μερικές εβδομάδες. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ανοδικές τάσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναδείξει ένα ρεύμα ανατροπής της σημερινής πολιτικής κατάστασης.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα βρίσκονται σταθερά κάτω από 50%, και συγκεκριμένα στο 47,7%.

Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτω από 10% που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 9,4%, οριακά υψηλότερο από το 9,2% στις αρχές Μαρτίου.

Μικρή υποχώρηση στο 5,7% (από 5,9%) για το ΚΚΕ και άνοδος 0,2% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στο 3,9% και έκτο κόμμα στη Βουλή το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που κερδίζει 0,4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Στα δυσάρεστα της έρευνας η ισχυροποίηση του ακροδεξιού κόμματου του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες Εθνικό Κόμμα», το οποίο παίρνει ποσοστό 3,8% (από 3,6%).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες.

Παράσταση & καταλληλότητα
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Κι εδώ ο νυν πρωθυπουργός δείχνει να «τσιμπάει» ποσοστά, αν και οξύμωρο αφού μειώνεται η διαφορά των κομμάτων.

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η απάντηση των πολιτικών για το αν θέλουν συνέχεια ή αλλαγή. Το 63%, δηλαδή 2 στους 3, απαντούν ότι θέλουν αλλαγή και το 34% ότι θέλουν συνέχεια.

Μοιρασμένα τα ποσοστά όσων απαντούν για το τι κυβέρνηση θέλουν. Το 49% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εδώ υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά από την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό όσων θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις αυξάνεται 2 μονάδες τις οποίες χάνει το ποσοστό όσων θέλουν συνεργασίες.

Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις
Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις για τα κόμματα. Στο 68,9% για τη ΝΔ, στο 65,6% για ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στο 61,9% για το ΠΑΣΟΚ που προφανώς έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι στο 5,9% και το αντίστροφο στο 2,5%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που έρχονται από τη δεξιά παράταξη.

Ποσοστό 6,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στο ΠΑΣΟΚ ενώ 4,4% προέρχεται από τη ΝΔ.

Ποια τα κυριότερα προβλήματα


Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, βλέπουμε ορισμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το γενικότερο κλίμα στη χώρα, τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις υψηλότερες και χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης κλπ.

Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες την πορεία της χώρας, το 63% (από 68% στην πρόσφατη έρευνα της ίδιας εταιρείας), δηλαδή 2 στους 3 τονίζουν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή (από 26%).

Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα, κι ενδεχομένως με αυτό στο μυαλό των ψηφοφόρων, βρίσκεται πάντα η οικονομία με 24% και αύξηση 3 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ακολουθεί η ακρίβεια με ίδιο ποσοστό (19%), οι πολιτικοί/πολιτικό σύστημα με 17% (από 15%), η ανασφάλεια – ανεπάρκεια της κυβέρνησης με 7% (από 6%) και η ανεργία με 6% από 4%.

Είναι φανερό ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν επηρεάζουν τους πολίτες που κρίνουν με βάση την οικονομική εικόνα τους και την ακρίβεια που συνεχίζει να «τρώει» τα εισοδήματά τους.

Τα Τέμπη


Το κομβικό για τη χώρα δυστύχημα των Τεμπών δεν αφήνει βεβαίως ανεπηρέαστους τους πολίτες. Το 94% επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχουν.

Μάλιστα, το 78% εκτιμά ότι ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και το 22% αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση. Εδώ βλέπουμε ότι σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκε κατά 3 μονάδες το ποσοστό όσων ρίχνουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που δόθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν και τα δύο κόμματα. Μόλις 1 στους 3 πολίτες (33%) αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση αλλά και μόλις 17% αξιολογεί θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το 60% αξιολογεί αρνητικά το κυβερνών κόμμα και το 75% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εργασιακά θέματα με αρνητικές γνώμες 63% και θετικές 20%, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 64% αρνητικές γνώμες και 19% θετικές, η εγκληματικότητα με 69% αρνητικές γνώμες και η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 74% αρνητικές γνώμες.

Ουσιαστικά οι πολίτες λένε στην κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στα θέματα διαφθοράς, εγκληματικότητας, ακρίβειας και εργασιακών.