Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Ανάρτηση στο fb της δημοτικής συμβούλου Δίου Ολύμπου Σοφίας Νούλα


Με την παρούσα δημοσίευση μου απευθύνομαι, κυρίως, στους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς και της ενότητας του Ανατολικού Ολύμπου. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση από πλευράς δήμου ότι αρχίζει η υλοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου (αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου). Δεν μπορώ να σιωπήσω και να... 


 

μη μοιραστώ τις ενστάσεις μου με τους κατοίκους (στη διοίκηση είναι γνωστές) γιατί ο σωστός σύμβουλος μιλά εκ των προτέρων, ο συκοφάντης εκ των υστέρων ή και καθόλου.

Ο χώρος που προβλέπεται να γίνει η κατασκευή, στο οικοδομικό τετράγωνο του γυμνασίου και λυκείου είναι μικρός, γεγονός που από μόνο του φανερώνει ότι το γήπεδο δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις για να ονομαστεί πραγματικά δημοτικό με όλες τις απαιτήσεις που πηγάζουν από αυτό. Περιμέναμε πολλά χρόνια για να δεχτούμε ημίμετρα. Η κατασκευή αυτή θα απέχει πολύ από το γυμναστήριο που ονειρευόμαστε. 

Στο σχέδιο πόλεως της Λεπτοκαρυάς προβλέπεται η κατασκευή κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου στο χώρο δυτικά των Ευαγγελικών. Μετά από 20 χρόνια όλες οι προηγούμενες διοικήσεις κατάφεραν να εξασφαλίσουν, πληρώνοντας ή παρέχοντας άλλο οικόπεδο στους πρώην ιδιοκτήτες, δημοτική έκταση 8 στρεμμάτων αρκετή, για να γίνει γήπεδο Ολυμπιακών διαστάσεων (για να γίνει αντιληπτό σε όλους πόσο μεγάλος είναι ο χώρος). Ωστόσο, ο φάκελος για να προχωρήσει το ζήτημα είναι 4 χρόνια στην περιφέρεια ενώ ο τελικός του προορισμός είναι το υπουργείο. Γιατί τόσα χρόνια έχει βαλτώσει; 


Συμπολίτες, τη νοοτροπία του «ας γίνει τώρα και βλέπουμε» την πληρώνουμε στο χωριό και θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε. 

Έγινε το λύκειο βιαστικά (και καλώς έγινε) αλλά όχι με προδιαγραφές να φιλοξενήσει τα παιδιά 5 χωριών. Λύκειο 15 χρόνων και δεν διαθέτει ούτε αρκετές αίθουσες. Τα παιδιά έκαναν για χρόνια μάθημα σε αίθουσες που δημιουργήθηκαν με γυψοσανίδα δίπλα στις τουαλέτες του γυμνασίου ενώ τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκαν σε προκατασκευασμένα. 

 Το σχέδιο της παραλίας 20 χρόνια μετά την επικύρωση του είναι αδύνατον να εφαρμοστεί αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη ούτε για διαθέσιμα οικόπεδα με τα τραγικά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, ούτε δρόμοι δεν μπορούν να διανοιχθούν γιατί οφείλονται εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες. Η σιδηροδρομική γραμμή έχει χωρίσει το χωριό στα δύο. Αυτά και πολλά άλλα δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν σωστά γιατί από την αρχή ξεκίνησαν λάθος γιατί επικρατούσε η νοοτροπία « ας γίνει τώρα και βλέπουμε». 


Ας αφήσουμε πίσω αυτόν τον τρόπο σκέψης και ας πούμε «ό,τι γίνει θα γίνει από την αρχή σωστά».
Ολοκληρώνοντας, για να γίνω σαφής, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: αν χρειαστούν αλλά 4 χρόνια για να τελειώσει η υπόθεση που προανέφερα (στα Ευγγελικά) δεν θα δεχτούμε το γυμναστήριο που προτείνει ο δήμος; Σαφώς και θα το δεχτούμε αλλά δεν θα είναι «κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Λεπτοκαρυάς» αλλά ¨κλειστό γυμναστήριο του συγκροτήματος γυμνασίου και λυκείου Λεπτοκαρυάς» γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα αποκτήσουμε μεγάλο ούτε σε 30 χρόνια αφού στα υπουργεία που θα χρηματοδοτούν τα έργα αυτά θα φαίνεται ότι διαθέτουμε δημοτικό γυμναστήριο. Μια τέτοια απόφαση θα υποθήκευε το μέλλον της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν θα αθλούνται μόνο τα παιδιά μας αλλά ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. 


Εύχομαι ειλικρινά η περιφέρεια να υλοποιήσει το έργο στο χώρο των σχολείων λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τις ανησυχίες μας. Ο λόγος που προχώρησα σε αυτή τη δημοσίευση είναι γιατί ως δημοτική σύμβουλος οφείλω να εκφράζω τις θέσεις μου για σημαντικά ζητήματα όπως ,άλλωστε πράττω χρόνια τώρα μέσα στα συμβούλια αλλά και γιατί πιστεύω ότι πρέπει να λάβετε γνώση οι πολίτες όλων των παραμέτρων που αφορούν το έργο. Επιπλέον, θα ήθελα να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές ότι αυτό, τουλάχιστον, που μπορούσα να κάνω το έκανα.