Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Πέντε τύποι ανθρώπων με τους οποίους δεν πρέπει να κρατάς επαφή


Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι γίνεσαι σαν τα πέντε άτομα με τα οποία περνάς τον περισσότερο χρόνο. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτούς τους ανθρώπους με σύνεση.

Σύμφωνα με... 

 
την ψυχολογία, υπάρχουν ορισμένοι τύποι ατόμων που μπορούν να εξαντλήσουν τον χρόνο, την ενέργεια και την ευτυχία σας. Και είναι σημαντική η αναγνώριση της επιρροής που μπορούν να έχουν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή σας.

4 τύποι ανθρώπων με τους οποίους, για τη δική σας ευημερία, πρέπει να περνάνε λιγότερο χρόνο μαζί!

1) Ο μόνιμος επικριτής

Όλοι έχουμε συναντήσει ένα άτομο που φαίνεται να έχει την ικανότητα να βρίσκει λάθη σε όλα και σε όλους.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι μόνιμοι επικριτές μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και τη γενική ευημερία σας. Δεν πρόκειται για την απόρριψη της εποικοδομητικής κριτικής, αλλά για τον εντοπισμό εκείνων που χρησιμοποιούν την κριτική ως εργαλείο για να υποτιμήσουν και να υπονομεύσουν.

Σκεφτείτε αυτό, εάν είστε συνεχώς περικυκλωμένοι από αρνητικότητα και κριτική, είναι πιθανό να γίνει η πραγματικότητά σας. Η βλάβη από αυτό μπορεί να είναι σημαντική, επηρεάζοντας την αυτοπεποίθηση, την παραγωγικότητα και την ευτυχία σας.

2) Ο μονόπλευρος φίλος

Σε μια ισορροπημένη φιλία και τα δύο μέρη δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, υπάρχει ένας τύπος ανθρώπου που φαίνεται να παίρνει πάντα και σπάνια να δίνει. Ζητούν χάρες, χρόνο και πόρους, αλλά δεν είναι εκεί όταν χρειάζεστε το ίδιο.

Οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι αυτές οι σχέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης. Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε μονόπλευρες σχέσεις συχνά αναφέρουν μειωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης και προσωπικής αξίας.

Κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε τις σχέσεις σας. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να δίνει και να μην παίρνει ποτέ, ίσως είναι καιρός να το επαναξιολογήσεις.



3) Το αιώνιο θύμα

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και όλοι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Αλλά υπάρχει ένας τύπος ανθρώπου που φαίνεται να βρίσκεται πάντα σε κατάσταση κρίσης. Παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως το αιώνιο θύμα, με κάθε πρόβλημα στη ζωή τους να είναι λάθος κάποιου άλλου.

Ενώ η ενσυναίσθηση είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πότε κάποιος χρησιμοποιεί την κατάσταση του θύματός του ως εργαλείο χειραγώγησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο ενοχής και υποχρέωσης από τον οποίο είναι δύσκολο να απελευθερωθείς.

Το αιώνιο θύμα σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις ή την κατάστασή του, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την προσωπική του ανάπτυξη. Για τους γύρω τους, αυτή η συνεχής αρνητικότητα και η μετατόπιση ευθυνών μπορεί να είναι εξαντλητική και επιζήμια για τη δική τους ψυχική υγεία.

4) Ο κουτσομπόλης

Όλοι έχουμε συναντήσει αυτό το άτομο που ευχαριστιέται όταν μοιράζεται το τελευταίο… σκάνδαλο ή φήμες. Είναι ο κουτσομπόλης, το άτομο που φαίνεται να ξέρει τη ζωή του καθενός και ανυπομονεί να το μοιραστεί.

Αν και μπορεί να φαίνεται αβλαβές ή και διασκεδαστικό μερικές φορές, οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι το κουτσομπολιό μπορεί να έχει διαβρωτική επίδραση στις σχέσεις. Δημιουργεί δυσπιστία και μπορεί να δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον είτε στη δουλειά, είτε σε φιλίες είτε μέσα στην οικογένεια.

5) Αυτός που δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη

Στην καρδιά κάθε υγιούς σχέσης είναι η ικανότητα να ζητάμε συγγνώμη όταν κάνουμε λάθος. Ωστόσο, υπάρχει ένας τύπος ατόμου που αρνείται να πει ότι έκανε λάθος, ακόμα και όταν είναι σαφές ότι έχει κάνει λάθος. Είναι οι μη απολογητές.

Εχει να κάνει με την αναγνώριση και την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις του. Ένα άτομο που δεν μπορεί να ζητήσει συγγνώμη είναι πιθανό να επαναλάβει τα λάθη του, οδηγώντας σε μοτίβα πληγής και δυσαρέσκειας.

πηγή: itspossible.gr