Τα πεντανόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη δεν έχουν ούτε υποκατάστατο ζάχαρης ούτε μέλι. Παίρνουν την γλυκιά τους γεύση από τους χουρμάδες!
- 1,5 φλιτζ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 125 γρ καρυδόψιχα
- 130 γρ νιφάδες βρόμης
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ κουβερτούρα.
Διαδικασία
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 20' σε ζεστό νερό.
- Πολτοποιούμε την καρυδόψιχα και τις νιφάδες βρόμης στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε στο μπλέντερ τους στραγγισμένους χουρμάδες και 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πάστα.
- Προσθέτουμε και το μείγμα της βρόμης και τα χτυπάμε όλα μαζί, να ομογενοποιηθούν.
- Πλάθουμε το μείγμα σε 15-18 μελομακάρονα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τα μελομακάρονα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι, αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Πηγή: thetoc.gr