Με δύο φελλούς που θα βάζατε ούτως ή άλλως στην ανακύκλωση, μπορείτε να βελτιώσετε αισθητά την απόδοση μιας συσκευής που λειτουργεί ασταμάτητα όλο τον χρόνο
Το ψυγείο δουλεύει ασταμάτητα όλο το 24ωρο, γι’ αυτό και χρειάζεται μικρές αλλά σταθερές κινήσεις που...
το βοηθούν να μένει καθαρό, φρέσκο και όσο γίνεται πιο οικονομικό. Ένα από τα πιο έξυπνα και οικονομικά tips που προτείνουν πολλοί είναι η χρήση ενός απλού φελλού από μπουκάλι κρασί. Παρά το ότι φαίνεται περίεργο, ο φελλός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του ψυγείου και στην απορρόφηση ανεπιθύμητων οσμών.
Ο φελλός είναι ένα φυσικό υλικό με πορώδη δομή. Αυτό σημαίνει ότι απορροφά την υγρασία, μειώνοντας τη συμπύκνωση νερού στο εσωτερικό, μαζεύει άσχημες μυρωδιές, όπως αυτές από αλλαντικά ή τρόφιμα που έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται και συμβάλλει στη διατήρηση ενός πιο ισορροπημένου μικροκλίματος στο ψυγείο. Η μειωμένη υγρασία βοηθά ώστε τα λαχανικά και τα φρούτα να μένουν φρέσκα για περισσότερες ημέρες, ενώ οι μυρωδιές δεν «κολλάνε» στα τρόφιμα ή στα πλαστικά δοχεία.
Επιπλέον όταν τοποθετείς μερικούς φελλούς στα ράφια, ουσιαστικά μειώνεται ελαφρώς ο αέρας που χρειάζεται να ψυχθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός του ψυγείου δεν χρειάζεται να δουλεύει τόσο έντονα, κάτι που οδηγεί σε πιο σταθερή θερμοκρασία, λιγότερους κύκλους ψύξης και χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, άρα και οικονομία στον λογαριασμό. Φυσικά, ο φελλός δεν κάνει θαύματα μόνος του, αλλά βοηθάει ως μια μικρή έξτρα κίνηση συντήρησης.
Πώς και πού πρέπει να τοποθετήσετε τους φελλούς
-Βάλτε 2–3 φελλούς στα ράφια ή στα συρτάρια (όχι κολλητά στην πίσω πλευρά όπου φυσά ο κρύος αέρας).
-Προτιμήστε τα πιο άδεια σημεία, ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα.
-Αν έχετε μεγάλο ψυγείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4–5 φελλούς σε διαφορετικά σημεία για καλύτερο αποτέλεσμα.
-Καλό είναι να χρησιμοποιείτε φυσικούς φελλούς, όχι συνθετικούς, γιατί οι φυσικοί έχουν καλύτερη απορροφητικότητα.
Κάθε πότε πρέπει να τους αλλάζετε
Ο φελλός με τον καιρό «γεμίζει» υγρασία και οσμές. Μπορεί επίσης να συσσωρεύσει βακτήρια, ειδικά αν είναι κοντά σε τρόφιμα. Γι’ αυτό αλλάζετέ τον κάθε 1–2 μήνες, ή νωρίτερα, αν δείτε ότι έχει σκουρύνει, μυρίζει ή έχει φθαρεί. Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε ξανά εκτός ψυγείου, ως υλικό για DIY χειροτεχνίες ή για φυτά σε γλάστρες.
Ο φελλός δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τακτική συντήρηση του ψυγείου (καθάρισμα, απόψυξη, σωστή θερμοκρασία), όμως είναι ένα πανεύκολο trick που μειώνει τις μυρωδιές, βοηθά στη σωστή υγρασία, κάνει την ψύξη πιο σταθερή και οικονομική και κρατάει το εσωτερικό του ψυγείου πιο «φρέσκο» καθημερινά.
Ο φελλός είναι ένα φυσικό υλικό με πορώδη δομή. Αυτό σημαίνει ότι απορροφά την υγρασία, μειώνοντας τη συμπύκνωση νερού στο εσωτερικό, μαζεύει άσχημες μυρωδιές, όπως αυτές από αλλαντικά ή τρόφιμα που έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται και συμβάλλει στη διατήρηση ενός πιο ισορροπημένου μικροκλίματος στο ψυγείο. Η μειωμένη υγρασία βοηθά ώστε τα λαχανικά και τα φρούτα να μένουν φρέσκα για περισσότερες ημέρες, ενώ οι μυρωδιές δεν «κολλάνε» στα τρόφιμα ή στα πλαστικά δοχεία.
Επιπλέον όταν τοποθετείς μερικούς φελλούς στα ράφια, ουσιαστικά μειώνεται ελαφρώς ο αέρας που χρειάζεται να ψυχθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός του ψυγείου δεν χρειάζεται να δουλεύει τόσο έντονα, κάτι που οδηγεί σε πιο σταθερή θερμοκρασία, λιγότερους κύκλους ψύξης και χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, άρα και οικονομία στον λογαριασμό. Φυσικά, ο φελλός δεν κάνει θαύματα μόνος του, αλλά βοηθάει ως μια μικρή έξτρα κίνηση συντήρησης.
Πώς και πού πρέπει να τοποθετήσετε τους φελλούς
-Βάλτε 2–3 φελλούς στα ράφια ή στα συρτάρια (όχι κολλητά στην πίσω πλευρά όπου φυσά ο κρύος αέρας).
-Προτιμήστε τα πιο άδεια σημεία, ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα.
-Αν έχετε μεγάλο ψυγείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4–5 φελλούς σε διαφορετικά σημεία για καλύτερο αποτέλεσμα.
-Καλό είναι να χρησιμοποιείτε φυσικούς φελλούς, όχι συνθετικούς, γιατί οι φυσικοί έχουν καλύτερη απορροφητικότητα.
Κάθε πότε πρέπει να τους αλλάζετε
Ο φελλός με τον καιρό «γεμίζει» υγρασία και οσμές. Μπορεί επίσης να συσσωρεύσει βακτήρια, ειδικά αν είναι κοντά σε τρόφιμα. Γι’ αυτό αλλάζετέ τον κάθε 1–2 μήνες, ή νωρίτερα, αν δείτε ότι έχει σκουρύνει, μυρίζει ή έχει φθαρεί. Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε ξανά εκτός ψυγείου, ως υλικό για DIY χειροτεχνίες ή για φυτά σε γλάστρες.
Ο φελλός δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τακτική συντήρηση του ψυγείου (καθάρισμα, απόψυξη, σωστή θερμοκρασία), όμως είναι ένα πανεύκολο trick που μειώνει τις μυρωδιές, βοηθά στη σωστή υγρασία, κάνει την ψύξη πιο σταθερή και οικονομική και κρατάει το εσωτερικό του ψυγείου πιο «φρέσκο» καθημερινά.
