Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ

Μελίνα Μερκούρη [1925-1994]

Φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη και του Τίτου Βανδή από την ταινία Ποτέ την Κυριακή.

Μελίνα Μερκούρη (φωτογραφία)«Γεννήθηκα Ελληνίδα.
Θα πεθάνω Ελληνίδα.»
(Έτσι απάντησε η Μελίνα Μερκούρη όταν οι δικτάτορες της ακύρωσαν το Ελληνικό διαβατήριο)

Βιογραφικά στοιχεία

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
(Μαρία Αμαλία Μερκούρη)

Μελίνα Μερκούρη (φωτογραφία)Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Έλαμψε στην διεθνή σκηνή με τον ρόλο της Ίλια, της καλόκαρδης πόρνης από την ταινία "Ποτέ την Κυριακή" (1960). Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Το 1949 καθιερώνεται σαν πρωταγωνίστρια με τον ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τέννεσσυ Γουίλιαμς "Λεωφορείον ο Πόθος".
Η πρώτη της κινηματογραφική δουλειά ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Στέλλα" (1955). Το 1965 παντρεύεται τον γαλλικής καταγωγής, αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν (Jules Dassin), ο οποίος και την σκηνοθέτησε στις ταινίες "Ποτέ την Κυριακή", "Φαίδρα" (1962), "Τοπκαπί" (1964) και "A Dream of Passion" (1978).
Η Μελίνα Μερκούρη πάλαιψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκότανε. Μετά την ανατροπή της χούντας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Εκλέχθεικε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Πολιτισμού. Όραμά της ήταν μέχρι τον θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται μετά την αφαίρεσή τους τον 19ο αιώνα από τον Έλγιν.