Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

"Στα μονοπάτια της Παράδοσης" στο Αιγίνιο


Για το πλούσιο πολιτιστικό τετραήμερο πρόγραμμα "Στα μονοπάτια της Παράδοσης" που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Πέμπτη έως και την Κυριακή και ώρα 21:30 το βράδυ στο Αιγίνιο, όπως και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, από τον Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Αιγινίου "Η ΔΗΜΗΤΡΑ", μας μίλησε ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Ζαφείρης, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά και στο ιστορικό, αλλά και στην πολιτιστική προσφορά της "ΔΗΜΗΤΡΑΣ" :
"Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1966 στο Αιγίνιο και από τότε μέχρι σήμερα έχει πάρα πολύ σημαντική δράση στα πολιτιστικά δεδομένα. Έχει να παρουσιάσει ισχυρά χορευτικά τμήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Έχει να παρουσιάσει κατά καιρούς χορωδιακά, θεατρικά και μουσικά σχήματα και σε επίπεδο εκδηλώσεων φιλοξενεί πάντα από όλη την Ελλάδα και από την Ευρώπη σχήματα χορωδιών, θεατρικά σχήματα, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, κάνει συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, ομιλίες κοινωνικού, πολιτιστικού περιεχομένου και ομιλίες που αφορούν θέματα παιδείας, υγείας και πολλών άλλων επιπέδων, στα οποία προσπαθούμε να είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή.
Για μια ακόμα χρονιά ο μορφωτικός λαογραφικός σύλλογος Αιγινίου "Η ΔΗΜΗΤΡΑ" διοργανώνει τις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις "Στα μονοπάτια της Παράδοσης" τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου στην κεντρική πλατεία Αιγινίου και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου. Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται την Πέμπτη με την μουσική χορωδία του δήμου Δίου σε εκτελέσεις τραγουδιών μεγάλων συνθετών της Ελλάδας, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοϊζου, του Χατζηνάσιου, του Μίμη Πλέσσα και άλλων.
Την Παρασκευή στις 14 Αυγούστου θα έχουμε χορευτική βραδιά με φιλοξενούμενους πολιτιστικούς συλλόγους από την Μηλιά Κοζάνης, από τον πολιτιστικό σύλλογο Σιδηροχωρίου Καβάλας και από από τον πολιτιστικό σύλλογο Αμπελίων Βερδικούσας περιοχής Ελασσόνας, καθώς επίσης και από τον λαογραφικό μορφωτικό σύλλογο Αιγινίου "Η ΔΗΜΗΤΡΑ".
Το Σάββατο την ημέρα της Παναγίας θα έχουμε χορευτικό σεργιάνι από όλα τα παιδιά του συλλόγου μας, είναι περίπου 150 παιδιά, τα οποία θα παρουσιάσουν τη δουλειά όλης της χρονιάς στην κεντρική πλατεία του Αιγινίου.
Και θα κλείσουμε τις εκδηλώσεις στις 16 Αυγούστου την Κυριακή με παραδοσιακό γλέντι στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου με τον μεγάλο Θρακιώτη καλλιτέχνη και το μουσικό του σχήμα, τον Καριοφίλλη Δοϊτσίδη και τις θυγατέρες του. Είναι ένας εκ των ζωντανών θρύλων μαζί με το Χρόνη Αηδονίδη της θρακιώτικης παράδοσης.
Κύριε Λέινα σας ευχαριστώ παρά πολύ για μια ακόμη φορά που είστε κοντά στην προσπάθεια του συλλόγου μας και να είστε βέβαιος ότι αυτό ο Σύλλογος μας δεν το ξεχνά και μένει υπόχρεος σε αυτή την προσπάθεια σας".
Α.Λ