Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Γρηγόρη Παπαχρήστου στην εκδήλωση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Κατερίνη


Επιμελητήριο Πιερίας, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011


Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι φορέων του νομού μας.


Εκ μέρους της παράταξης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ σας καλωσορίζω στην πρώτη δημόσια συνάντησή μας από τη μέρα εφαρμογής της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Εδώ και δύο μήνες υπάρχει και λειτουργεί ένα νέο σύστημα διοίκησης και αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Το πρόγραμμα Καλλικράτης, αφού έχει εκλέξει τις δημοτικές και περιφερειακές του διοικήσεις, κάνει τα πρώτα βήματα εφαρμογής του. Όλοι μας βιώνουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν από την πρώτη εφαρμογή του νέου και φιλόδοξου αυτού συστήματος.
Εξαρχής πολλοί οι προβληματισμοί, τώρα ακόμη περισσότεροι, εάν σωστά σχεδιάστηκε και εάν στον κατάλληλο χρόνο τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος αυτός θεσμός. Βέβαια οι απόψεις διίστανται. Όμως είμαστε πια μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Τώρα το μόνο που πρέπει να δούμε και να κάνουμε είναι πώς αυτός ο θεσμός θα υποστηριχθεί και θα λειτουργήσει καλύτερα, για να προσφέρει στους πολίτες και στον τόπο αυτά που όλοι προσδοκούμε και αναμένουμε.
Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως η εφαρμογή του νέου θεσμού συμπίπτει με μία ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, παράγοντας που επηρεάζει καταλυτικά την αυτοδιοίκηση γιατί και αυτή αναπόφευκτα είναι ένας μέρος του όλου προβλήματος.
Θεωρούμε όμως πως η νέα διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να συμβάλλει στην ύφεση της κρίσης και κυρίως στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του δυσκίνητου, γραφειοκρατικού και πολυδάπανου συστήματος που ισχύει έως σήμερα στη χώρα μας.
Το νέο σύστημα διοίκησης και αυτοδιοίκησης, στη φιλοσοφία του τουλάχιστον, προσβλέπει στο συνολικό σχεδιασμό γεωγραφικών ενοτήτων, στη κοινή στρατηγική ανάπτυξης όμορων περιφερειών, στη δημιουργία μεγάλων και δυναμικών  θεσμικών φορέων, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος,  κλπ.
Στόχος η ανάπτυξη, κυρίως η περιφερειακή ανάπτυξη, η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, μέσα από μεγάλα, ισχυρά και αποκεντρωμένα αυτοδιοικητικά σχήματα. Άλλωστε η χώρα μας είναι μικρή για να έχει ένα τόσο αναντίστοιχα μεγάλο αριθμό φορέων διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Χωρίς μάλιστα τις απαιτούμενες αρμοδιότητες και με υπερβολικό κρατικό συγκεντρωτισμό.
Το ένα ζητούμενο λοιπόν είναι η αποκέντρωση με όλα όσα πρέπει αυτή να συνοδεύεται για να έχει αξία.
Το άλλο βέβαια είναι η σωστή αξιοποίηση από την πλευρά των φορέων της αυτοδιοίκησης, όλων αυτών των δυνατοτήτων.
Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκινά η δική μας ευθύνη. Και η δική μας ευθύνη έχει να κάνει σήμερα με τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, περιφέρεια στην οποία ανήκουμε.
Όλοι γνωρίζουμε πως η Πιερία είναι ένας από τους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει στο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο της με πέντε περιφερειακούς συμβούλους, τρεις από την πλειοψηφία και δύο από τη μειοψηφία. Στο περιφερειακό συμβούλιο βέβαια συμμετέχει και ένας αντιπεριφερειάρχης από κάθε νομό, ο οποίος είναι πάντα από την πλειοψηφία, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε, άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος της συνάντησής μας, την εμπειρία από τη συμμετοχή μας στο περιφερειακό συμβούλιο τους δύο μήνες λειτουργίας του. Συγχρόνως θα σας παρουσιάσουμε τον δικό μας οργανωτικό και προγραμματικό σχεδιασμό της παράταξής μας, ως αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί το 48% των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Μιας παράταξης που θέλει να συμβάλλει στην επιτυχία του νέου θεσμού και κατ’ επέκταση στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ως φορέα επίσης που οφείλει να ενημερώνει και θέλει να ενεργοποιήσει και άλλες δυνάμεις να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Ενός φορέα που σήμερα δραστηριοποιείται από τη μεριά της αντιπολίτευσης  και αύριο προσδοκεί από τη θέση της συμπολίτευσης. Γιατί πιστεύουμε πως η παράταξή μας έχει όλες τις δυνατότητες να οδηγήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πορεία ανάπτυξης και να την καταστήσει πρωταγωνιστή στην περιοχή της Μεσογείου και της νότιας Ευρώπης.
Τον τρόπο και το δρόμο που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου θα μας παρουσιάσει σε λίγο με ιδιαίτερη σαφήνεια και πειστικότητα, ο πρώην υπουργός και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Πασχαλίδης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου θα πρέπει σύντομα να αναφερθώ στην Πιερία. Και σε ότι έχει σχέση με την έως σήμερα λειτουργία της αντιπεριφέρειας του νομού μας αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου γενικότερα.
Κανείς σώφρον βέβαια, δε θα είχε την απαίτηση σε δύο μήνες να λυθούν ή να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν χρόνια την Πιερία και την Κεντρική Μακεδονία. Αναγνωρίζουμε το δύσκολο ρόλο που έχει η νέα διοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας και αντιπεριφέρειας.
Πολλές οι εκκρεμότητες και οι ολιγωρίες από πλευράς πολιτείας που δυσχεραίνουν το έργο της Αιρετής Περιφέρειας.
Υπάρχουν όμως μια σειρά θεμάτων τα οποία αφορούν αποκλειστικά εκείνους που ζήτησαν από τους πολίτες την ετυμηγορία τους, για να διοικήσουν τον τόπο τους. Πόσο μάλιστα όταν εγγυήθηκαν πώς έχουν ετοιμότητα, έχουν πρόγραμμα, έχουν όραμα, έχουν κατευθύνσεις.
Στους δύο αυτούς μήνες εκείνο που καθημερινά διαπιστώνουμε είναι η έλλειψη οράματος, η απουσία προγράμματος, διακρίνουμε κυρίως προχειρότητα, αδυναμία συντονισμού και παντελή έλλειψη στόχου και κατεύθυνσης. Όλα εξελίσσονται κατά περίπτωση, αποσπασματικά, σε αρκετές περιπτώσεις αλαζονικά, χωρίς καμία διάθεση συναίνεσης.
Είναι πρωτόγνωρο σε μια αιρετή αρχή που καλείται να διοικήσει έναν τόπο, επί της ουσίας για μια τοπική κυβέρνηση, για ένα τοπικό κοινοβούλιο, να μη μπορεί να καταθέσει τις προγραμματικές της θέσεις, τις προγραμματικές της κατευθύνσεις. Να μας ενημερώσει πού  σκοπεύει να κατευθύνει επιτέλους το καράβι.
Επιπλέον, δεν υπάρχει διάθεση διαβούλευσης σε σοβαρά ζητήματα, πόσο μάλιστα αντιμετώπισης επειγόντων θεμάτων σε επίπεδο αρχηγών παρατάξεων. 
Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Πιερία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα συνευρεθεί οι πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι,  με πρωτοβουλία βέβαια της Αντιπεριφερειάρχη. Αξιοσημείωτο επίσης, για να καλεστούμε σε συναντήσεις φορέων, έπρεπε να το καταγγείλουμε και να το απαιτήσουμε δημόσια.
Η παρουσία της Πιερίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι συλλογική, ουσιαστική, αποτελεσματική. Από την πλευρά μας  υπάρχει και διάθεση και πνεύμα συνεργασίας.
 Έχουμε επισημάνει άλλωστε προεκλογικά το σημειώνουμε και τώρα, στην Πιερία λείπει το κοινό στρατηγικό σχέδιο και προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί και να δουλέψουμε για την υλοποίησή του, όλοι μαζί. Με πρώτους εκείνους που ασκούν κάθε φορά διοίκηση. Διαπιστώνουμε πως αυτό δεν υπάρχει στη φιλοσοφία αλλά και στις προθέσεις των σημερινών διοικούντων.
Η παράταξή μας σε τοπικό επίπεδο θα παρεμβαίνει κριτικά σε ότι θεωρεί πως δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, το ίδιο βέβαια θα κάνει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πέρα όμως από το ρόλο της κριτικής ως αντιπολίτευση, θα καταθέτει πάντα τις δικές της θέσεις και προτάσεις για θέματα που αφορούν την Πιερία και ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο της κοινής μας πορείας με τους άλλους έξι νομούς στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


Για τη διαμόρφωση βέβαια των τελικών μας θέσεων και προτάσεων, θα πάρουμε πρωτοβουλίες και θα ανοίξουμε διαδικασίες διαλόγου και συμμετοχής όλων των φορέων και των πολιτών, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της παράταξής μας, που θα σας παρουσιάσει ευθύς αμέσως ο αγαπητός συνάδελφος Γιώργος Πασχαλίδης.
Σας ευχαριστούμε ακόμα φορά για τη σημερινή σας παρουσία και σας ανακοινώνουμε ότι μπορείτε να μας βρίσκετε καθημερινά στο γραφείο της παράταξής  μας που στεγάζεται στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας.
Σας διαβεβαιώνουμε όμως πως θα επικοινωνούμε συχνά μαζί σας, διοργανώνοντας ανοικτές εκδηλώσεις διαλόγου και σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθειά μας αυτή, γιατί το μέλλον της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι κοινό και μας αφορά όλους.