Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η Πιερία να διεκδικήσει τον ρόλο της


Γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης

Η σύγχρονη ζοφερή οικονομική συγκυρία, για ένα πράγμα μπορεί να μας κάνει σίγουρους :  Ότι με αυτοματισμούς και μετριότητες δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Η πολυτέλεια του να ανεχόμαστε ή ακόμη και να στηρίζουμε πρόσωπα ή καταστάσεις, ‘διαχειρίσιμα’, ‘χειραγωγήσιμα’ και ‘ελέγξιμα’ δεν οδηγεί πουθενά. Τόσο γιατί ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, όσο και γιατί οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι.
Έτσι ο προνομιούχος νομός μας, που μέχρι σήμερα μπορούσε να απολαμβάνει μια σταθερή ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του-που υπολείπονταν ωστόσο ριζικά των πραγματικών δυνατοτήτων που η περιοχή μας διαθέτει- ως παρακολούθημα και συνέπεια της ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, είναι πλέον υποχρεωμένος, να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Και σε μια περίοδο γενικευμένης ύφεσης και διαρκούς περιθωριοποίησης της οικονομίας μας, η Πιερία διαθέτει τα στοιχεία-τα μόνα ίσως-που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Τον τουρισμό και την καίρια γεωγραφική θέση, που διευκολύνει την ανάδειξη του Τομέα των υπηρεσιών.
Απαραίτητα στοιχεία για την αξιοποίηση της φυσικής μας αυτής ‘προίκας’, είναι η αποτελεσματική  εκπροσώπηση. Η ανάδειξη των δυνάμεων εκείνων που με γνώση και εμπειρία, ικανότητες και όραμα, θα στρατευθούν για να προσφέρουν. Στην προοπτική αυτή ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Μεγίστη αυτών, η ευθύνη της επιλογής. Γιατί κατά πως έλεγε και ο Πρόεδρος Κέννεντι, έρχεται η στιγμή που δεν μπορούμε να ρωτάμε τη κάνει η πατρίδα μας για εμάς, αλλά τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας. Πολύ περισσότερο την ιδιαίτερη.