Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο


Υποχρέωση των Δήμων, ο καθαρισμός εγκαταλελειμμένων οικοπέδων
Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου.

ImageΣτο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης και κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 21.06.2011, μεταξύ άλλων, τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μάντζιο Αντώνη, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Πολιτών για την αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης», το θέμα των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων στα όρια του Δήμου Κατερίνης και η ανάγκη να αναλάβει η Δημοτική Αρχή τον καθαρισμό τους - συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Πρασίνου- για λόγους κινδύνου φωτιάς, υγιεινής και αισθητικής.
Η επίσημη απάντηση από τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη ήταν ένα μεγάλο ΨΕΜΑ (ή πρωτοφανής άγνοια;), το οποίο «έντυσε» μάλιστα και με το παρακάτω παράδειγμα: Πολίτης που βρήκε καθαρό το παρατημένο για καιρό οικόπεδό του, επιτέθηκε στο Δήμο και όταν πληροφορήθηκε ότι ο καθαρισμός έγινε από τον γείτονά του και όχι από τη δημοτική αρχή, τότε …ηρέμησε. Τόλμησε μάλιστα ο κ. Δήμαρχος να επικαλεστεί και την επαφή του με την κ. Εισαγγελέα για να επιβεβαιώσει το αληθές των λόγων του, υποστηρίζοντας, πως ο καθαρισμός των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων δεν είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής.
Πόσο ποιο χαμηλά ακόμη μπορείτε να πέσετε κ. Δήμαρχε; Δεν γνωρίζετε τον Καλλικρατικό νόμο 3852/2010 ούτε εσείς, ούτε οι συνεργάτες σας; Εμείς, οι ανήσυχοι, ενεργοί πολίτες, σας προτείνουμε να ανοίξετε το νόμο και να πάτε στο άρθρο 94, στην παράγραφο 26 και θα διαπιστώσετε την ευθύνη σας απέναντι στους πολίτες και τον Δήμο εν γένει, που είναι όμορος με τον ιστορικό-θεϊκό Όλυμπο και τα Πιέρια.
Για να σας διευκολύνουμε, αλλά και για να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας, επισυνάπτουμε ατόφιο το σχετικό άρθρο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄- ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ,
Άρθρο 94 ‘Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων»
1. Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και υπό τον τομέα β΄ («Περιβάλλον») προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
Παράγραφος 26.
Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αναμένουμε την επίσημη διόρθωση εκ μέρους σας, σε ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, και από χθες ακόμη, να αναλάβετε τις ευθύνες σας, όπως ορίζει ο νόμος.
Φιλικά
Από τους πολίτες του «Νοιάζομαι» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας