Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ : Αναρτήσεις δαπανών χωρίς τίτλος και εμποροπανήγυρη χωρίς αποχέτευση



           Το πρόγραμμα «Διαύγεια» εφαρμόζεται για να μπορεί ο πολίτης, όπου και αν βρίσκεται, να ενημερώνεται για το σύνολο των νόμων και των αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του δημοσίου, οι Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αναρτήσεις στο «διαύγεια» πρέπει να έχουν τον τίτλο της απόφασης. Για τις δαπάνες επίσης πρέπει να έχουν το είδος της π.χ. «έγκριση δαπάνης υλικών καθαριότητας» και όχι σκέτο «έγκριση δαπάνης». Έτσι μπορεί ο πολίτης να ανοίγει το σχετικό κείμενο για να ενημερώνεται ανάλογα με το ενδιαφέρον του για το θέμα.
Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού όμως, αναρτά τις αποφάσεις με γενικό τίτλο («έγκριση δαπάνης» ή «έγκριση προμήθειας»), με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να δει μια συγκεκριμένη υπόθεση να πρέπει να ανοίξει όλες τις ανακοινώσεις (εκατοντάδες) ψάχνοντας περίπου στα τυφλά. Αυτό είναι φανερό ότι σημαίνει ουσιαστική ακύρωση της δυνατότητας του πολίτη στην ενημέρωση και τον έλεγχο. Ελπίζουμε λοιπόν πίσω από τον ανεπαρκή τρόπο αναρτήσεων να μην κρύβεται η επιθυμία του Δήμου στη μη ενημέρωση και έλεγχο. Αυτό θα φανεί από το αν θα υπάρξει διόρθωση στο άμεσο μέλλον. Θα προτείναμε μάλιστα οι αρμόδιοι να δουν πως αναρτώνται οι αποφάσεις στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.
Σ’ ότι αφορά την εμποροπανήγυρη 2011 που παρά την κρίση ήταν επιτυχημένη ως προς την προσέλευση κόσμου, υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις. Έφυγαν οι εκτός πανηγυριού μικροπωλητές, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις (π.χ. αυτός με τα περίεργα βιβλία στην είσοδο τι ήταν; Γιατί βρισκόταν εκτός χώρου; Πλήρωσε;) Η επέκταση φιλοξένησε πολλούς εμπόρους που όμως δεν είχαν την επιθυμητή επισκεψιμότητα λόγω της δυσκολίας πρόσβασης. Λειτούργησαν χώροι υγιεινής με προβλήματα όμως, κυρίως δυσοσμίας. Επίσης λόγω έλλειψης σήμανσης δεν ήταν γνωστές στον πολύ κόσμο.
Όμως κάποια αρνητικά στοιχεία συνέχισαν να υφίστανται:
  • Οι έμποροι και τα τραπεζοκαθίσματα άφηναν ελάχιστο χώρο για διέλευση κόσμου με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση το περπάτημα και αδύνατη τις ώρες αιχμής για καρότσια με μωρά και για άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Υπήρξε πλήρης ανυπαρξία μέσων πυρόσβεσης και έλλειψη διαδρόμων πρόσβασης οχημάτων άμεσης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρο).
  • Η νέα πτέρυγα όπως προαναφέρθηκε έχει σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης και επισκεψιμότητας που πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί.
  • Η ένταση ήχου στα Bar κυρίως μετά από κάποια ώρα ήταν τόσο μεγάλη που αφαιρούσε από τον κόσμο τη δυνατότητα συζήτησης στο 1/4 του πανηγυριού (και… ύπνου στο 1/3 του Αιγινίου).
  • Δεν έγινε ηλεκτρολογική αναβάθμιση στον κυρίως (παλιό) χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι και να γίνονται διακοπές.
  • Το κυριότερο: Δεν συνδέθηκε η εμποροπανήγυρη με το δίκτυο αποχέτευσης και τον Βιολογικό Καθαρισμό, παρά το ότι προβλεπόταν (όπως μας έλεγαν) στο έργο επέκτασης που έγινε. Τα WC λοιπόν αποχετεύονται στους βόθρους. Ένας σωλήνας όμως σημαντικής διατομής τοποθετήθηκε και διοχέτευε λύματα (προφανώς απόνερα πλυσίματος από ταβέρνες) στο παρακείμενο ρέμα…

Αιγίνιο 4 – 10 – 2011
Για την Σ.Ε.
Γ. Γεωργιάδης
Μ. Κασαπίδης
Χ. Μπίτσης
Α. Νταγλιούδης
Χρ. Πρασκίδης