Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ... ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ



  Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των οκτώ περίτεχνων γλυπτών της Θεσσαλονίκης, των γνωστών «ΜΑΓΕΜΕΝΩΝ». 

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων, σε ειδικό περίπτερο και σε περίοπτη θέση, παρουσίασε για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό σε μεγάλες (2,50 μέτρα) ψηφιακές απεικονίσεις τα γλυπτά που στόλιζαντην είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς, εκεί κάπου κοντά στην Παναγία των Χαλκέων ή Κόκκινη Εκκλησιά, όπως είναι γνωστή στους Θεσσαλονικείς, που βρίσκονταν δεξιά από την Εγνατία Οδό, τα οποία - δυστυχώς- όπως συνέβη και με εκατοντάδες άλλα σπουδαία καλλιτεχνήματα βρέθηκαν στη Γαλλία και αποτελούν σήμερα εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου! 

Το περίπτερο, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Money Show, επισκέφθηκαν αρκετές χιλιάδες άτομα. 

Μια πτυχή της πολυτάραχης ζωής και κυρίως του τρόπου της απομάκρυνσης των γλυπτών αυτών από την Θεσσαλονίκη παρουσίασε στο κοινό σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα ΘΑΛΕΙΑ του ξενοδοχείου η Αρχαιολόγος και Σκηνοθέτις κα Ελένη Στούμπου- Κατσαμούρη η οποία και πρόβαλε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της με θέμα τον μύθο που ο λαός της Θεσσαλονίκης έπλασε και κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα γύρω από την ταραχώδη αυτή αφαίρεση και απομάκρυνση των γλυπτών από την Θεσσαλονίκη. 

Την εκδήλωση προλόγισαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων κα Εριέττα Καραγιάννη- Χαμηλοθώρη και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας, που εδώ και χρόνια ασχολείται με την προσπάθεια επαναπατρισμού των γλυπτών στην πόλη μας κ. Ντίνος Κωστόπουλος. 

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος και η Σοφία Βούλτεψη, η οποία έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την υπόσχεση του Μουσείου του Λούβρου να δώσει αντίγραφα των Μαγεμένων έναντι του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 186.000,00 ευρώ, ρωτώντας αν οι Γάλλοι θα έπρεπε να  καταβάλουν στην Ελλάδα το αντίτιμο των εισιτηρίων που εισπράττουν από τους επισκέπτες, που κατά χιλιάδες επισκέπτονται την έκθεση την αφιερωμένη στον Αλέξανδρο και στην Αρχαία Μακεδονία αντί να προσφέρουν στην πόλη που τα δημιούργησε και τα αγάπησε μόνο τα αντίγραφά τους.