ΗΛΙΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Ή ΗΛΙΟΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ


   H απολύμανση του εδάφους έχει σκοπό να εξασφαλίσει μια καλή φυτο-υγειονομική κατάσταση της καλλιέργειας. Αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία σε τομείς όπως η Λαχανοκομία και η Ανθοκομία που πολλές φορές η απολύμανση του εδάφους είναι αναγκαία. 
Η τοξικότητα και οι συνέπειες στο περιβάλλον από τη χρήση των χημικών προϊόντων από τη μια, και τα οικονομικά και πρακτικά προβλήματα της απολύμανσης με ατμό ή Βρομιούχο Μεθύλιο στη συμβατική καλλιέργεια από την άλλη καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων που θα επιτρέπουν να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από τη χρήση των καθιερωμένων μεθόδων . Μια τέτοια πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι και η ηλιοαπολύμανση.
Η ηλιοαπολύμανση είναι η απολύμανση με την ηλιακή ενέργεια την οποία συλλαμβάνουμε και παγιδεύουμε το έδαφος με τη χρήση του πλαστικού. Η καταστροφή των παθογόνων του εδάφους με την ηλιακή ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακή μέθοδος και έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορες μορφές σε πολλές περιοχές της γής. Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία χάρη στη χρήση των πλαστικών στη γεωργία και ιδιαίτερα στα θερμοκήπια λόγο της επιβάρυνσης του εδάφους με παθογόνα εξαιτίας της εντατικής μορφής καλλιέργειας.
Η απολύμανση του εδάφους με ηλιακή ενέργεια είναι:
Α) Βιολογική.
Β) Απλή.
Γ) Φθηνή.
Δ) Καταπολεμά Εχθρούς, Ασθένειες και Ζιζάνια στο έδαφος.
Ε) Βελτιώνει την γονιμότητα του εδάφους

Ζ) Δεν αυξάνει την αλατότητα του εδάφους
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

  1. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΟΠΡΙΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ Κ.Λ.Π: Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία της απολύμανσης του εδάφους με ηλιακή ενέργεια εάν πρέπει να προσθέσουμε στο έδαφος κοπριά, οργανικά λιπάσματα, κομπόστες ή άλλα υλικά διορθωτικά του Ph τα προσθέτουμε από την αρχή για να απολυμανθούν και αυτά.
  2. ΨΙΛΟΧΩΜΑΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ: Χρειάζεται να κάνουμε ένα φρεζάρισμα του εδάφους σε ένα βάθος 20-30 εκατοστών, για να μπορεί να ανεβεί γρηγορότερα και περισσότερο η θερμοκρασία του και έτσι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση Εχθρών, Ασθενειών και Ζιζανίων. (να περιορισθούν περισσότερες ομάδες και μεγαλύτερος πληθυσμός)
  3. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ: Εάν το έδαφος είναι στεγνό η ηλιοαπολύμανση δεν έχει καλά αποτελέσματα. Προσθέτουμε υγρασία στο έδαφος για να έρθει στην υδατοϊκανότητα του (στο ρώγο του). Η υγρασία είναι σημαντική για να μπορέσουν οι σπόροι των ζιζανίων, μυκήτων και μικροοργανισμών να απορροφήσουν υγρασία και να ξεκινήσει η διαδικασία φυτρώματος. Η μορφή του σπόρου είναι περισσότερο ανθεκτική στην άνοδο της θερμοκρασίας ενώ οι άλλες μορφές είναι πολύ πιο ευαίσθητες.
  4. ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟ 0,05-0,12 mm: Μετά καλύπτεται το έδαφος με διαφανές πολυαιθυλένιο πάχους 0,05-0,12 χιλιοστών, για πάνω από 6-8 εβδομάδες το καλοκαίρι με την μεγάλη ηλιοφάνεια. Το πλαστικό πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια του εδάφους και να παραχώνεται περιφερειακά με χώμα Για να γίνει καλύτερη η καταπολέμηση των Νηματωδών κυρίως αλλά και των ζιζανίων κλπ. πρέπει η κάλυψη να φθάνει και να ξεπερνάει τις 8 εβδομάδες.
  5. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: Η θερμοκρασία του εδάφους τις μεσημεριανές ώρες επηρεάζεται σε ένα βάθος 30 εκατοστών φθάνει 10 – 12o C περισσότερο από ακάλυπτο έδαφος. Μπορεί να φθάσει και πάνω από 50o C. Τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία του εδάφους πέφτει, με αποτέλεσμα να ξεκινάει η διαδικασία φυτρώματος των σπόρων ζιζανίων, μυκήτων, και αυγών νηματωδών, , τις μεσημεριανές ώρες ανεβαίνει η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολλά ζιζάνια και μικροοργανισμοί. Η χρονική διάρκεια των 2 – 3 μηνών έχει σαν αποτέλεσμα η δράση αυτή να φθάνει σε ένα βάθος 30 εκατοστών και να περιορίζει σημαντικά τον πληθυσμό των παθογόνων.
  6. ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ: Η μέθοδος γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική και μειώνεται ο χρόνος κάλυψης περίπου στο μισό, όταν συνδυαστεί με την εφαρμογή της ασβεστοκυαναμίδης.
  7. ΩΦΕΛΙΜΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: Η ηλιοαπολύμανση δεν δημιουργεί το λεγόμενο βιολογικό κενό. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι πιο ευαίσθητοι από τους ωφέλιμους στην άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα μετά από ένα διάστημα να αλλάζει η σύνθεση της βιοκοινότητας του εδάφους. Ο πληθυσμός των ωφέλιμων υπερέχει από τον πληθυσμό των παθογόνων, δημιουργώντας ανταγωνίστηκες συνθήκες στα παθογόνα και εμποδίζει την εξάπλωσή τους. Η μέθοδος γίνεται πιο αποτελεσματική, όταν συνδυάζεται με βιορρυθμιστές (χιτίνη, ασπαραγίνη κλπ.) ή με βιολογικά σκευάσματα (Βιοτρόν πλας, Ριζοτέρια κλπ. που προσθέτουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς μετά την ηλιοαπολύμανση)