Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μπακλαβάς με πραλίνα φουντουκιού

Ένα γλύκισμα που θα σας ξετρελάνει



Υλικά για 6-8 άτομα

Για το σιρόπι
3/4 φλιτζανιού μέλι
1/2 φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλα


Για τον μπακλαβά
1 φλιτζάνι πραλίνα φουντουκιού λιωμένη
1/2 φλιτζάνι ψημένα φουντούκια, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα φιστίκια χοντροκομμένα
1/3 φλιτζάνι ψημένα καρύδια, χοντροκομμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μαγείρεμα ψεκασμού
24 φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση

Για τον μπακλαβά
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε την πραλίνα φουντουκιού σε φούρνο μικροκυμάτων για 45 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ανακατεύετε την πραλίνα με τα καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ.

Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί με λίγο βούτυρο, απλώνετε ένα φύλλο κρούστας και βουτυρώνετε. Συνεχίζετε να απλώνετε άλλα 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα ανά δύο φύλλα. Απλώνετε την πρώτη στρώση από τη γέμιση δηλαδή το 1/3 του μείγματος. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα κρούστας. Δηλαδή απλώνετε 5 φύλλα την φορά, βουτυρώνοντας ανά δύο και απλώνετε την γέμιση ενδιάμεσα.

Προς το τέλος κόβετε σε μικρά τετράγωνα τον μπακλαβά και τοποθετείτε στον φούρνο για ψήσιμο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς 35 λεπτά.

Για το σιρόπι
Στη συνέχεια φτιάχνετε το σιρόπι. Ανακατεύουμε το μέλι, το νερό και την κανέλα σε ένα μέτριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Τέλος απλώνετε το ζεστό σιρόπι πάνω από τον μπακλαβά και αφήνετε λίγη ώρα να το απορροφήσει.