«Παρελθόν» αποτελούν πλέον τμήματα του Τείχους του Βερολίνου, τα οποία
μετακινήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης με μέριμνα
κατασκευάστριας εταιρείας πολυτελών διαμερισμάτων, μετέδωσε το βρετανικό
τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης των περίφημων γκράφιτι της «East Side Gallery» -συμπεριλαμβανομένου και του «φιλιού» που είχε δώσει ο τότε επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης, Leonid Brezhnev, στον πρόεδρο της Ανατολικής Γερμανίας, Erich Honecker- πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Περίπου 250 αστυνομικοί βρίσκονταν σε ετοιμότητα, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν παρατράγουδα.
«Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να επιτρέψουμε στους εργάτες να συνεχίσουν το έργο τους και από την άλλη πλευρά για να καλωσορίσουμε τους ανθρώπους που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν γι αυτή την ενέργεια», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Volker Alexander Toennies.
Παρά τις πολυήμερες διαδηλώσεις η τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στη διάλυση του συγκεκριμένου πολιτιστικού μνημείου και να το μεταφέρει σε άλλο σημείο της πόλης. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι διαδηλωτές, το κόστος για την ανέγερση των πολυτελών κατοικιών κατά μήκος του ποταμού θα αγγίξει τα 22 εκατ. δολάρια και εντάσσονται σε μια σειρά έργων που στόχο έχουν να εκσυγχρονίσουν το ανατολικό τμήμα του Βερολίνου, «θάβοντας» τμήματα του παρελθόντος του.
Για τους περισσότερους κατοίκους του Βερολίνου, η «East Side Gallery» αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της γερμανικής πρωτεύουσας και σύμβολο ενότητας, ελευθερίας και συμφιλίωσης. Ήταν το μεγαλύτερο σε μήκος κομμάτι του Τείχους που είχε απομείνει όρθιο μετά την πτώση του το 1989 (περίπου 1,3 χλμ.).
Οι πρώτες εργασίες για την απομάκρυνση τους ήταν να ξεκινήσουν την 1η Μαρτίου, ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών οδήγησαν στην προσωρινή παύση των έργων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονταν για να δουν από κοντά τις συνθέσεις με τα γκράφιτι.