Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πολύχρονη «αμαρτωλή» εξάρτηση ΟΠΑΠ-Ιντραλότ






   Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του τις σοβαρές καταγγελίες για την πολύχρονη «αμαρτωλή» σχέση ΟΠΑΠ-Ιντραλότ.

   Ο Δ. Παπαδημούλης επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πολύχρονη μονοπωλιακή εξάρτηση του ΟΠΑΠ από το τεχνολογικό μονοπώλιο της Ιντραλότ, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά διευρύνεται. 

Αντί για διαγωνισμούς στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, έχουμε από το 2005 και μετά απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργούν τεχνολογικό μονοπώλιο στην αναπτυσσόμενη αγορά των τυχερών παιχνιδιών.
Μάλιστα πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA αποκάλυψε τριγωνική συναλλαγή ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ και θυγατρικής εταιρίας, από την οποία η εταιρεία γλύτωσε μόνο σε μια ημέρα και το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε βέβαια, 21,4 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Ο Δ. Παπαδημούλης σκοπεύει τις επόμενες ημέρες αν καταθέσει σε όλες τις συναρμόδιες ελεγκτικές αρχές όλα τα σχετικά δημοσιεύματα και στοιχεία, ζητώντας την περαιτέρω έρευνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών,
Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα: Πολύχρονη και εντεινόμενη εξάρτηση του ΟΠΑΠ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» (16-3-2012) η πολύχρονη μονοπωλιακή εξάρτηση του ΟΠΑΠ από το τεχνολογικό μονοπώλιο της Ιντραλότ, μια σκανδαλώδης ιστορία χρόνων με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά διευρύνεται. Αντί για διαγωνισμούς στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, έχουμε από το 2005 και μετά απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργούν τεχνολογικό μονοπώλιο στην αναπτυσσόμενη αγορά των τυχερών παιχνιδιών.
Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, η Iντραλότ πλέον θα διαχειρίζεται, από τον σχεδιασμό των κουπονιών, μέχρι και την ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ. Παρότι η νέα συμφωνία υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2010, δόθηκε τελικά και μάλιστα όχι πλήρης στη δημοσιότητα με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα από την ανάρτηση απουσιάζουν τα έξι ουσιώδη παραρτήματά της για τα οποία συμφωνήθηκε ρήτρα εχεμήθειας (άρθρο 9) μεταξύ ΟΠΑΠ-Ιντραλότ.
Τόσο ο ΟΠΑΠ κεντρικός μέτοχος του οποίου είναι και το ελληνικό δημόσιο με 34% αλλά και ο εποπτεύων υπουργός κ. Γερουλάνος, αρνήθηκαν προσχηματικά να γνωστοποιήσουν την εν λόγω συμφωνία στην ελληνική Βουλή επί περίπου 20 μήνες, παρά τις πιεστικές και επανειλημμένες ερωτήσεις μου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ η προαναφερόμενη συμφωνία αναφέρεται με τον παραπλανητικό τίτλο «Τροποποιητικό Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ της ΟΠΑΠ Α. Ε. και της Κοινοπραξίας Ιντραλότ Α. Ε. – Intralot International Ltd και της εταιρείας Ανώνυμη Εταιρεία Οργάνωσης, Λειτουργίας και Προβολής Στοιχημάτων» της προηγούμενης συμφωνίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η τακτική της Διοίκησης του ΟΠΑΠ να αναθέτει απευθείας την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας του οργανισμού στην Ιντραλότ με διαρκείς και προσχηματικές επεκτάσεις συμβάσεων παρακάμπτοντας τις κοινοτικές οδηγίες για διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο:
Η νέα συμφωνία «δένει» τον ΟΠΑΠ με τον προμηθευτή της ακόμη και στην επόμενη σύμβαση που θα υπογράψει, αφού για πρώτη φορά παρέχεται δικαίωμα προτίμησης στην Intralot, αρκεί η τελευταία να προσφέρει έκπτωση 3% από το τίμημα του μειοδότη.
Σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα, η εκ των υστέρων δημοσιοποίηση της νέας συμφωνίας αποδίδεται στην προσπάθεια του ΔΣ του ΟΠΑΠ κ. Σπανουδάκη να αποκρύψει το δικαίωμα προτίμησης που παρέχει στην Ιντραλοτ, μετά την εκπνοή της συγκεκριμένης συμφωνίας (άρθρο 1.10).
Πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA αποκάλυψε στοιχεία για ύποπτες τριγωνικές συναλλαγές του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ που στόχο είχαν την φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPHA, η εταιρεία Ιντραλότ πούλησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε θυγατρική που διατηρεί στην Κύπρο έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια η θυγατρική πούλησε το ίδιο σύστημα στον ΟΠΑΠ έναντι 58 εκατομμυρίων ευρώ. Από την τριγωνική αυτή συναλλαγή ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ-θυγατρικής, η εταιρεία γλύτωσε μόνο σε μια ημέρα και το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε βέβαια, 21,4 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Πως κρίνει και πως αξιολογεί η κυβέρνηση τις παραπάνω καταγγελίες και στοιχεία και τη νέα συμφωνία ΟΠΑΠ-Ιντραλότ;
Η κυβέρνηση συμφωνεί και καλύπτει τις ενέργειες της διοίκησης του ΟΠΑΠ που συστηματικά αποκρύπτει και προσχηματικά αρνείται τον έλεγχο από το ελληνικό δημόσιο που κατέχει το 34% του οργανισμού;
Ποιο το χρονοδιάγραμμα του εν εξελίξει διεθνούς διαγωνισμού για την τεχνολογική υποστήριξη του ΟΠΑΠ, μετά την αποκάλυψη της υπάρχουσας συμφωνίας ΟΠΑΠ-Ιντραλότ και το προκλητικό δικαίωμα προτίμησης υπέρ της Ιντραλοτ; Πώς αυτό το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με την πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης της εταιρείας;
Εξετάζει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να ακυρώσει η τουλάχιστον να αναστείλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση μιας τόσο κερδοφόρους εταιρείας;
Σκοπεύει η κυβέρνηση, μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις που στερούν έσοδα από το κρατικό ταμείο, να παραπέμψει το σχετικό φάκελο ζητώντας τη συνδρομή των οικονομικών εισαγγελέων, του ΣΔΟΕ, της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και του Ελεγκτικού Συνέδριου;
Ο ερωτών βουλευτής