Ανοιχτό
άφησε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής
της ΕΕ Oλι Ρεν, το ενδεχόμενο οι μεγαλοκαταθέτες να κληθούν να καλύψουν
τις ζημιές από μία πιθανή κατάρρευση τράπεζας, λίγες ημέρες μετά το σοκ
που προκάλεσαν στις αγορές οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,
Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η διάσωση της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για
μελλοντικές διάσωσεις.
Ο Όλι Ρεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι παραμένουν
διασφαλισμένες οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ.Σε σημερινές δηλώσεις του
στο φινλανδικό δίκτυο YLE, ο Ρεν επανέλαβε ότι η Κύπρος «είναι ξεχωριστή
περίπτωση», αλλά επεσήμανε ότι οι μεγαλοκαταθέτες πιθανώς να υποστούν
πλήγμα, με βάση την υπό σχεδιασμό οδηγία της Ευρωπαϊκής Eνωσης, σε
περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών.
«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας» ανέφερε.
«Υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία. Πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Βάιντμαν: Να μείνουν στο απυρόβλητο οι καταθέσεις κάτω των 100.000€
Τη θέση ότι δεν είναι δυνατό να διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα φορολογουμένων εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ενώ υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση και δεν αποτελεί υπόδειγμα διάσωσης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν υποστηρίζει θα πρέπει να προσδιοριστεί ο βαθμός και το μερίδιο ευθύνης, έτσι ώστε όσοι έχουν την επιχειρηματική ευθύνη, θα πρέπει να επωμίζονται και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Στην τελευταία θέση αυτού του καταλόγου θα πρέπει να είναι οι καταθέτες και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο.
Με αυτόν τον τρόπο η διάσωση των τραπεζών δεν θα γίνεται κατ΄ ανάγκη με χρήματα των φορολογουμένων και θα καθίστανται πιο σαφείς οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από μια λανθασμένη απόφαση.
Σε ότι αφορά την Κύπρο ο Βάιντμαν υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση. «Η Κύπρος δεν αποτελεί υπόδειγμα διάσωσης, γιατί ο τραπεζικός της τομέας είναι δυσανάλογα μεγάλος και η χρηματοπιστωτική δομή της διαφέρει από αυτές άλλων χωρών», τονίζει.
Ανήσυχοι οι Γερμανοί για τις καταθέσεις
Δύσπιστο εμφανίζεται το 59% των Γερμανών απέναντι στις διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ μόλις το 28% θεωρεί ότι το βιβλιάριο των καταθέσεων αποτελεί αξιόπιστη επένδυση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιστούτου Forsa για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων 18-29 ετών, το 65% των οποίων δηλώνει ότι δεν πιστεύει τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 75% των Γερμανών πιστεύει ότι οι τράπεζες δεν τοκίζουν τις καταθέσεις των πελατών τους με δίκαιο τρόπο. Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα ακίνητα αποτελούν την καλύτερη επένδυση, ενώ το 45% θεωρεί καλύτερη επιλογή τον χρυσό. Μόλις το 16% απαντά ότι θα επέλεγε τα ομοσπονδιακά ομόλογα και το 11% τις μετοχές.