Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ανάληψη ευθύνης για τον θάνατο στελέχους της Αλ Κάιντα

 





  
   Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν χθες επισήμως για πρώτη φορά ότι σκότωσαν τον ριζοσπάστη ιμάμη, Ανουάρ αλ Αουλάκι, όπως και άλλους τρεις Αμερικανούς πολίτες σε αντιτρομοκρατικά πλήγματα που πραγματοποίησαν από το 2009.
Σε επιστολή που απέστειλε στο Κογκρέσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, παραδέχεται ότι η Ουάσινγκτον ευθύνεται για τον θάνατο του ιμάμη Αουλάκι, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Υεμένη το 2011.
«Οι άλλοι τρεις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο γιος του Αουλάκι, δεν αποτελούσαν στόχο των αμερικανικών πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη και αλλού», διευκρινίζει ο Χόλντερ στο έγγραφο αυτό, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την παραμονή ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την αντιτρομοκρατική του πολιτική και την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Ανουάρ αλ Αουλάκι θεωρείτο εμπνευστής της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, με εμπλοκή σε μια σειρά από απόπειρες επιθέσεων. Ο θάνατος του Ανουάρ αλ Αουλάκι είχε χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο Ομπάμα ως ένα «πολύ ισχυρό πλήγμα στην πιο δραστήρια πτέρυγα της Αλ Κάιντα».