Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη οι βάσεις 2013 και δεν έλειψαν και εφέτος τα παράδοξα των ειδικών κατηγοριών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Μαθηματικό τμήμα Ιωαννίνων, υποψήφιος από εσπερινό σχολείο μπαίνει με...
1,4 (1.460 μόρια), ενώ η βάση για τους αντίστοιχους υποψηφίους της γενικής σειράς και του γενικού λυκείου ήταν 13 (13.000 μόρια).
Ξεκάθαρη εφέτος είναι μια στροφή των νέων προς τις σπουδές στα ΤΕΙ, ενώ πρώτο κριτήριο παραμένουν στις επιλογές τους οι σχολές με επαγγελματική αποκατάσταση.
Στα ΤΕΙ έχουμε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι, μάλιστα κάποια τμήματα τους της «πρώτης γραμμής» έχουν ανέβει (διοίκηση επιχειρήσεων, πληροφορικής κλπ.) Αντίθετα σε άλλα τμήματα έχουμε εφέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν τα Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση κοντά στα 4000 μόρια).
Η Ιατρική σχολή κατρακύλησε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια κάτω από τα 19.000 μόρια, σημειώνοντας μείωση 254 μορίων. Η Νομική σχολή Αθήνας έπεσε επίσης κατά 308 μόρια
Πτώση έχουν και οι Πολυτεχνικές Σχολές (οι Πολιτικοί Μηχανικοί Αθήνας έπεσαν κατά 959 μόρια εφέτος σε σχέση με την περυσινή τους βάση)
Στην αντίθετη όχθη το τμήμα Μουσικών σπουδών Αθήνας σημείωσε μια ...περίεργη άνοδο 6.670 μορίων που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν. Κατά 5023 έπεσε εφέτος το τμήμα Ιταλικής γλώσσας (στο οποίο εξετάζεται όμως ειδικό μάθημα) και κατά 4.548 το τμήμα Γαλλικής γλώσσας Θεσσαλονίκης.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.
Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Μαρία Ζ
madata.gr
