Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πιέσεις στην Αθήνα για ενεργό ρόλο στον πόλεμο με τη Συρία



   
  Κορυφώνεται τα δύο τελευταία 24ωρα η διπλωματική κινητικότητα στην ελληνική πρωτεύουσα, με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στον σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Άγκυρα, οι ΗΠΑ αλλά και οι... 


βασικοί παράγοντες του ΝΑΤΟ αλλάζουν τακτική ως προς τον σχεδιασμό των στρατιωτικών επεμβάσεων, τοποθετώντας την Ελλάδα και όχι μόνο την Τουρκία στο επίκεντρο των προετοιμασιών.

Η ποιοτική αλλαγή οφείλεται στο αυξανόμενο έλλειμμα εμπιστοσύνης που οι Δυτικοί σύμμαχοι διατηρούν αυτήν την ώρα ως προς τον τουρκικό παράγοντα μετά τη σαφή στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς ακραίες ισλαμιστικές θέσεις αλλά και την έντονη αντίδραση του Ισραήλ στη διαμόρφωση συνθηκών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία θα διαδραμάτιζε πρωτεύοντα ρόλο.

Έτσι, εξαρχής, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι, αλλά και το Βερολίνο ζητούν από την Ελλάδα να παίξει ρόλο στην υπό σχεδιασμό πολεμική επιχείρηση, πράγμα το οποίο φέρνει την Αθήνα σε μία πολύ δύσκολη θέση.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβει την ανησυχία του τόσο για τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλούσε στο εσωτερικό μέτωπο μια τέτοια συμμετοχή της χώρας, δεδομένης της αντίδρασης της Αριστεράς και όχι μόνο, όσο και για τις επιπτώσεις σε επίπεδο ασφαλείας που θα είχε η εμπλοκή της Ελλάδας σε ένα μέτωπο κατά της Συρίας. Τα ζητήματα ασφαλείας, βεβαίως, έχουν να κάνουν με τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του αραβικού παράγοντα και συγκεκριμένα των οργανώσεων φανατικών μουσουλμάνων που θα έθεταν την ελληνική επικράτεια στο στόχαστρο.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή, να ακυρώσει την έντονη τουρκική δραστηριότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και να ζητήσει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Η ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική εγγύτητα του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά και του κυπριακού, με το θέατρο πολέμου της Συρίας αποτελούν τα βασικά ατού της Αθήνας στην πολύ λεπτή αυτή διαπραγμάτευση. Ήδη εδώ και δύο 24ωρα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ανεβάσει τους τόνους ως προς τη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ, έχει καταδικάσει την ενέργεια αυτή αλλά και έχει τοποθετηθεί ως προς τα προβλήματα που αντιμετώπισε η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία για την εξακρίβωση των πληροφοριών περί χρήσης χημικών όπλων.

Οι ανακοινώσεις της γαλλικής προεδρίας περί εσπευσμένης απάντησης της Δύσης στις ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ, η οποία θα αποφασιστεί εντός των επομένων ημερών, δημιουργούν ασφυκτικό διπλωματικό κλοιό γύρω από την Αθήνα, η οποία πρέπει άμεσα να αποφασίσει τη στάση της στο ενδεχόμενο ανάληψης πολεμική πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στη Συρία.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Χτες, η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα εξετάστηκε σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως θεωρεί απολύτως απαράδεκτη και προκλητική κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες διάπραξης του ειδεχθούς εγκλήματος της χρήσης χημικών όπλων.



Ορμητήριο η βάση της Σούδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. Κρίσιμο ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει η βάση της Σούδας καθώς, στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, θα αποτελέσει το ορμητήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Άλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ήδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Άλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.




«Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας-κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση "Unified Protector" που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας την «εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη».

Άσκηση πεζοναυτών στη Σούδα

Την περασμένη Πέμπτη, Αμερικανοί πεζοναύτες παρακολούθησαν σεμινάρια από Έλληνες εκπαιδευτές για τεχνικές ελέγχου πληρώματος, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση στο παροπλισμένο πλοίο που διαθέτουν στη Σούδα, η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνικές έρευνας πάνω σε πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του για 6η φορά μαζί με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization) την εκπαίδευση προσωπικού κρατών που συμμετέχουν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του ΙΜΟ με την επωνυμία «Djibouti Code of Conduct».

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα από 11 χώρες που στελεχώνουν κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου στο θαλάσσιο περιβάλλον (Ιορδανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νησιά Κομορών, Νότια Αφρική, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Υεμένη).

H εκπαίδευση εστιάσθηκε κυρίως σε θέματα εγκληματολογικής έρευνας σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, όπως, σχεδιασμού έρευνας, ικανότητας συνέντευξης υπόπτων, ανάκρισης, διαπραγμάτευσης, συλλογής - διαχείρισης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων στο ναυτικό περιβάλλον, βασιζομένων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Συρία

Εν τω μεταξύ, ερώτηση για τα τεκταινόμενα στη Συρία, κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Όπως αναφέρει, «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις».

Τζον Κέρι: Αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χαρακτήρισε ηθική αισχρότητα» την επίθεση με χημικά στη Συρία. Όπως είπε, δεν υπάρχει αμφιβολία για χρήση χημικών στη Δαμασκό και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μελετά τον τρόπο απάντησης. Σημείωσε ακόμα, πως η άρνηση των συριακών αρχών για τη χρήση των χημικών δεν έχει καμία αξιοπιστία.
Zougla.gr