Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Το κοινό επιβράβευσε με τον καλύτερο τρόπο το Φεστιβάλ Ολύμπου


3.500 θεατές στη συναυλία Χατζή - Μαρινέλλας 

Απ. Τζιτζικώστας:
«Το στηρίζαμε ανέκαθεν, αλλά από του χρόνου θα στηρίζουμε και πιο πρακτικά και πιο ουσιαστικά»
Μαρινέλλα:
«Ένα μεγάλο μπράβο στο Φεστιβάλ Ολύμπου, από τα κορυφαία της χώρας μας»
Με τη συναυλία του Κώστα Χατζή και της Μαρινέλλας έπεσε η αυλαία του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου, μια ακόμη πετυχημένη εκδήλωση που την παρακολούθησαν και την απόλαυσαν, πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει από νωρίς το αρχαίο θέατρο του Δίου.
 
Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου ήταν, αναμφισβήτητα, η επιβράβευση στο Φεστιβάλ Ολύμπου για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Μακεδονίας και γενικότερα της Ελλάδας.
 
Φέτος, πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα μία εκδηλώσεις με περιεχόμενο που κάλυπτε όλες τις απαιτήσεις του κοινού και  έτσι -κατά γενική ομολογία- ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών.
 

Στο τέλος της συναυλίας ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος απευθυνόμενος στο κοινό, είπε: «Ήταν μια όμορφη μουσική βραδιά με δύο μεγάλους καλλιτέχνες, τη «μεγάλη κυρία» του ελληνικού τραγουδιού, τη Μαρινέλλα και τον ανεπανάληπτο Κώστα Χατζή. Τους ευχαριστούμε πολύ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτούς τους δύο μήνες του καλοκαιριού το Φεστιβάλ Ολύμπου πρόσφερε ότι το καλύτερο μπορούσε στο χώρο του πολιτισμού, στο χώρο της τέχνης. Θεωρούμε ότι ήταν μία διέξοδος στα δύσκολα που περνάμε όλοι και νομίζω πως ήταν φυγή στο όνειρο που μόνο η τέχνη και πολιτισμός μπορεί να προσφέρει. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο θα ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε από την επόμενη μέρα. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους για τη ζεστή παρουσία σας σε όλες μας τις εκδηλώσεις».
 
Επίσης στην εκδήλωση ήταν και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος χαιρέτησε τον κόσμο και εξέφρασε και δημόσια τα θερμά του συγχαρητήρια για το Φεστιβάλ Ολύμπου λέγοντας ότι η Περιφέρεια θα είναι και του χρόνου δίπλα του και μάλιστα πιο έμπρακτα.
 
Τέλος, ο κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου, μετά τη συναυλία, έδωσε στη Μαρινέλλα το «Επετειακό Λεύκωμα του ΟΡ.ΦΕ.Ο», η οποία ξεφυλλίζοντάς το στάθηκε στον Αύγουστο του 1995 και αντικρίζει τον εαυτό της,   πριν από είκοσι οκτώ ακριβώς χρόνια.  Ήταν η πρώτη της εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο Δίου, στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Συγχρόνως θυμάται πως εμφανίστηκε στο Δίον και το 2004, στο 33ο Φεστιβάλ Ολύμπου,  περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Συγκινημένη είπε: «Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου του 2013. Τι σύμπτωση, δέκα χρόνια από την προηγούμενη φορά είμαι πάλι εδώ. Κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτόν το χώρο, πραγματικά αισθάνομαι μία μαγεία. Ένας υπέροχος χώρος, με ένα καταπληκτικό κοινό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Πιερίας. Ένα μεγάλο μπράβο στο Φεστιβάλ Ολύμπου, από τα κορυφαία της χώρας μας».
 
Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
 
● Μετά το τέλος της συναυλίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε στους δημοσιογράφους την παρακάτω δήλωση: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα από τα σημαντικότερα στη χώρα μας και σίγουρα το σημαντικότερο στη Βόρειο Ελλάδα. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το στηρίζαμε ανέκαθεν, αλλά από του χρόνου θα στηρίζουμε και πιο πρακτικά και πιο ουσιαστικά. Θέλω να συγχαρώ και τον πρόεδρο, αλλά και όλους τους συνεργάτες του για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έφεραν φέτος και που προσέφεραν στους πολίτες της Μακεδονίας. Πάντως η βραδιά αυτή εδώ θα μείνει αξέχαστη».
 
ΦΩΤΟ:
1.2. Από τη συναυλία με τη Μαρινέλλα και τον Κώστα Χατζή
3 . Η Μαρινέλλα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώτσας και τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο, μετά τη συναυλία
4. Το κατάμεστο αρχαίο θέατρο του Δίου
*
42ο Φεστιβάλ Ολύμπου
Μαρινέλλα – Κώστας Χατζής
Έκλεισε σήμερα την αυλαία του το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου τόσο θριαμβευτικά, όσο είχε ξεκινήσει. Κατάμεστο το θέατρο του Δίου. Δεν χωρούσες να περάσεις. Ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλον ή, για την ακρίβεια του λόγου, ο ένας τόσο κοντά στον άλλον, όσο ποτέ. Απ’ άκρη σ’ άκρη, όπου και να κοίταζες δεν έβλεπες θέση αδειανή. Και το θερμό χειροκρότημα των θεατών που δεν σταμάτησε, διπλό και τριπλό σε κάθε τραγούδι και ζωντάνευε τον χώρο του θεάτρου. Και αν η καλύτερη αμοιβή των καλλιτεχνών είναι το χειροκρότημα,  τότε το ντουέτο των δύο μεγάλων ερμηνευτών αποχώρησε πλουσιότατο και όλβιο.
Με την αμάραντη φωνή της Μαρινέλλας και τον χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του μαέστρου Χατζή πλαισιωμένους από οκτώ μουσικούς, οι θεατές ένιωσαν καταγοητευμένοι και μαγεμένοι, καθώς δεν σταμάτησαν λεπτό που να μη τραγουδούν μαζί τους.
Η κιθάρα του Κώστα Χατζή ισοδυναμούσε με ολόκληρη ορχήστρα. Τόσο δυνατά, τόσο καθαρά, τόσο ζωηρά, τόσο υπέροχα. Η φωνή του μοναδική, ιδιότυπη και ανεπανάληπτη. Ξέχωρο το ερμηνευτικό προσωπικό του ύφος. Το αυτοσαρκαστικό μα έξυπνο χιούμορ του πηγή χαράς και γέλιου.
Ο δημοφιλής λαϊκός κιθαρωδός και τραγουδοποιός και κύριος εκπρόσωπος της κοινωνικής και ανθρωπιστικής μπαλάντας στην Ελλάδα, τραγουδούσε μπαλάντες που συνήθως περιείχαν θέματα έντονης κοινωνικής κριτικής, εκφράζοντας την φτωχή τάξη της εποχής, γεγονός που το καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου. Τραγούδια που τον ανέδειξαν  φυσιογνωμία σύγχρονου τροβαδούρου, με ιδιότυπη φωνή και εκπληκτικό προσωπικό ερμηνευτικό ύφος.
Η επιβλητική παρουσία της Μαρινέλλας την ανέδειξε ντίβα και ακόμα μια φορά εκπληκτική ερμηνεύτρια, η οποία συμμετείχε όχι μόνο με την αμάραντη φωνή της μα και με το κορμί της ολόκληρο. Ντυμένη, όπως πάντα, με πολυτέλεια τραγουδούσε, χόρευε, έπαιζε και διασκέδαζε το καθηλωμένο κοινό.
Σ’ αγαπώ, Κι ύστερα, Εγώ έχω εσένα, Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε,  Δεν θέλω γράμμα να μου φέρει ο ταχυδρόμος,  Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει, Η αγάπη όλα τα υπομένει, Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά..., είναι μερικοί μόνο τίτλοι μέσα σε μία συλλογή με υπέροχα τραγούδια που η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, 36 χρόνια μετά τον Σκορπιό, τραγούδησαν το βράδυ της Κυριακής, με τη λήξη του 42ου Φεστιβάλ. Αλλά ανάμεσα σ’ όλα τα υπέροχα άσματα ξεχώρισε ένα μελοποιημένο γράμμα-ποίημα. Ένα υπέροχο ποίημα που έχει γράψει ένα παιδί από την Αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006. Για τους περισσότερους γνωστό. Όμως η διαχρονική του αξία ενάντια στο ρατσισμό τεράστια!
Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και λες εμένα έγχρωμο;
Δικαίωσαν τις προσδοκίες όλων όσων παρευρέθηκαν στον θεατρικό  χώρο του Δίου, δημιουργώντας μια αληθινή εμπειρία μουσικής απόλαυσης. Μας θύμισαν και μας συγκίνησαν με τραγούδια διαχρονικά, ανηλικιακά, μοναδικά.
Του ευχαριστούμε θερμά.
Θερμά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους οργανωτές και συντελεστές του Φεστιβάλ Ολύμπου που με τη δίψα για μετάδοση του πολιτισμικού αγαθού, με τις ακάματες προσπάθειές τους δώσανε την ευκαιρία σε χιλιάδες θεατές να απολαύσουν και αυτό το καλοκαίρι  έργα μεγάλων κλασικών του θεατρικού και μουσικού χώρου.
● Επιμέλεια: Ευαγγελία Ράπτου-Στεργιούλα, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, Υπ. Διδάκτωρ Tμ. Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Τομέα Γλώσσας Θεάτρου και Πολιτισμού Παν. Αιγαίου