Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Θησαυροί» στα απολεσθέντα

«Θησαυροί» στα απολεσθέντα



  Επόμενη στάση… απολεσθέντα αντικείμενα. Πορτοφόλια, κλειδιά, γυαλιά ηλίου, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, κράνη και καπέλα, ακόμα και τηγάνια, μίξερ, πατερίτσες, τρανζίστορ και μουσικά όργανα αναζητούν τους αφηρημένους ιδιοκτήτες τους. 


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες αντικείμενα που παρατούν καθημερινά, πάνω στη βιασύνη τους, οι επιβάτες στα μέσα μαζική μεταφοράς. Ο μικρός «θησαυρός» φυλάσσεται σε ειδική αποθήκη που βρίσκεται στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου συγκεντρώνονται όλα τα «ορφανά» αντικείμενα-ξεχασμένα σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.
«Σε καθημερινή βάση παραλαμβάνουμε περίπου 30 χαμένα αντικείμενα. Τα περισσότερα από αυτά τα εντοπίζει το προσωπικό μέσα στα βαγόνια ή στους σταθμούς, αλλά υπάρχουν και αρκετά τα οποία τα παραδίδουν οι διερχόμενοι. Σε πρώτη φάση τα συγκεντρώνουμε στην αποθήκη και στη συνέχεια αναζητούμε με κάθε δυνατό τρόπο τους ιδιοκτήτες.
Τα περισσότερα από αυτά, σε ποσοστό περίπου 80%, τα αναζητούν σχεδόν αμέσως οι ιδιοκτήτες τους και επιστρέφονται», εξηγεί στη «Δημοκρατία» ο Μπάμπης Βλάχος, «υπεύθυνος» επικοινωνίας κοινού στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.).
Όπως δηλώνει ο κ. Βλάχος, αν ο κάτοχος δε βρεθεί, τα αντικείμενα γίνονται ιδιοκτησία της ΣΤΑ.ΣΥ. Εξαίρεση αποτελούν οι ταυτότητες, τα διπλώματα οδήγησης, τα δημόσια έγγραφα και οι κάρτες για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, που παραδίδονται στην αστυνομία.
Στα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα συγκαταλέγεται ένα αντίγραφο αγάλματος της θεάς Υγείας, το οποίο παραμένει στα αζήτητα για παραπάνω από μία δεκαετία. « Έχει τύχει να έχουν ξεχάσει ακόμα και μασέλα στο κάθισμα του μετρό. Ο ηλικιωμένος την πήρε πίσω γεμάτος ανακούφιση, ύστερα από την αναζήτηση του στα γραφεία της εταιρεία» περιγράφει ο κ. Βλάχος.

Πηγή: Δημοκρατία