Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Υποχρεωτική η στράτευση νέων έως 25 ετών

Ουκρανία: Υποχρεωτική η στράτευση νέων έως 25 ετών 






  Με διάταγμα που εξέδωσαν οι ουκρανικές αρχές, επαναφέρουν την υποχρεωτική στράτευση των νέων ηλικίας 18-25 ετών.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του μεταβατικού προέδρου Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ μία μόλις ημέρα από τη στιγμή που παραδέχτηκε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας είναι «ανήμπορες» να ανακτήσουν τον έλεγχο των ανατολικών περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τουρτσίνοφ, η υποχρεωτική στράτευση θεσμοθετείται εκ νέου «δεδομένης της καταρρέουσας κατάστασης στην ανατολή και το νότο [...] τη αυξανόμενη δύναμη των ένοπλων ρωσόφιλων μονάδων και την κατάληψη δημόσιων κυβερνητικών κτηρίων [...] που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα [της Ουκρανίας]».

Παράλληλα, ο κ. Τουρτσίνοφ σημείωσε πως η Ουκρανία έχει τεθεί σε «πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα», εν μέσω ανησυχιών πως ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα ετοιμάζονται να εισβάλουν στη χώρα. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας από τις 30 Απριλίου.

Από το μέτρο της στράτευσης εξαιρούνται άτομα που δικαιούνται να λάβουν αναβολή ή να μην υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.