Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ…..ΣΕ ΙΡΑΚ ΣΥΡΙΑ ΛΙΒΥΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕ "ΑΓΑΠΗ"






   Σαββίδης Παναγιώτης

Το αιματοκύλισμα των λαών από τους ιμπεριαλιστές και τους βαστάζους τους, τύπου "τζιχαντιστών" ή των ναζιστών της Ουκρανίας "δεξιός τομέας", που αξιοποιούνται ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καλά κρατούν.
Το κράτος του Ισραήλ με της πλάτες της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., στα πλαίσια της χάραξης νέων ζωνών επιρροής και όξυνσης των...

ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, για το ποιος θα αποκτήσει πιο πλεονεκτική θέση σε νέες ενεργειακές πηγές, ποιος θα ελέγχει από καλύτερη θέση ενεργειακούς κόμβος, θέλει να αναβαθμίσει την γεωπολιτική στρατηγική του θέση.
Το νέο αυτό πρόταγμα του διεθνούς ιμπεριαλισμού(που δεν είναι καθόλου νέο όμως ) πηγάζει από τους αντικειμενικούς νόμους που διέπει το σύστημα του καπιταλισμού. Σε συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης(που εκφράζεται με διάφορες εκφάνσεις σε κάθε καπιταλιστική χώρα λόγου της ανισόμετρης ανάπτυξης. Μόνιμο υποζύγιο που πληρώνει της συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός γενικότερα. Νόμος απαραβίαστος στον καπιταλισμό όταν μιλάμε για διέξοδο από την οικονομική κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, για να αναπαραχθεί το σύστημα ) ,οξύνονται οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστών, για το ποιος θα χάσει λιγότερα, ποιος θα χάσει περισσότερα, ποιος θα αποκτήσει πλεονεκτικότερη θέση, από έναν άλλο καπιταλιστή, η άλλη καπιταλιστική χώρα, η άλλο μπλογκ η ομάδα ιμπεριαλιστικών ομάδων στην διεθνή αγορά. Κοινός σκοπός τους είναι αναπαραχθούν συσσωρευμένα κεφάλαια, να διαιωνιστεί το σύστημα και στον στρατηγικό αυτό ταξικό στόχο όλοι οι καπιταλιστές, πέρα από τους σκληρούς ανταγωνισμούς τους, ομονοούν. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται να ξαναχαραχθούν αγορές, να δημιουργηθούν νέες ζώνες επιρροής, να βρεθούν, να εκμεταλλευτούν, νέες ενεργειακές πηγές, να βρεθούν καινούργιες πρώτες ύλες, για της ανάγκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής παραγωγής, για να αναπαραχθούν τα κέρδη των καπιταλιστών, που μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας, αποτελούν τον υπέρτατο νόμο και την βάση αυτού του συστήματος.
Στο παραπάνω οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο εντάσσεται η νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, στην λωρίδα της Γάζας, από τα ιμπεριαλιστικά γεράκια του Ισραήλ. Σφάζουν ανεξέλεγκτα εδώ και ένα μήνα, με θύματα χιλιάδες αμάχους, γυναικόπαιδα, οι στρατοκράτες του Ισραήλ.
Συνυπεύθυνη σε αυτό το νέο έγκλημα εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού και η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ), που αναβάθμισε της σχέσεις της με κράτος-τρομοκράτη το Ισραήλ, συμμετέχει σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μαζί του.
Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη, στην Λωρίδα της Γάζας, δεν είναι άσχετες με της εξελίξεις σε ΙΡΑΚ, ΣΥΡΙΑ, ΛΙΒΥΗ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Εντάσσονται στους νέους αιματηρούς σχεδιασμούς του διεθνούς Ιμπεριαλισμού. Για το ποια ιμπεριαλιστική δύναμη, ποιο ιμπεριαλιστικό μπλογκ, η ποια ομάδα ιμπεριαλιστικών ομάδων-κρατών, θα αποκτήσει πλεονεκτικότερη θέση, στο νέο ενεργειακό χάρτη, που είναι ήδη μούσκεμα με το αίμα των λαών της περιοχής. Στη νέα αυτή κούρσα των ανταγωνισμών θα δούμε και νέους παίκτες. Βέβαια την Ρωσία που συμμετέχει ήδη ενεργά, αλλά και την Κίνα που αποτελεί αναδυόμενη καπιταλιστική δύναμη, με ισχυρή δυναμική, λόγο της πάμφθηνης εργατικής δύναμης που εξασφαλίζει, από την άγρια και εντεινόμενη εκμετάλλευση της εργασίας.
Το τίμημα αυτών των ανταγωνισμών, οι ανακατατάξεις που γίνονται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, που υπάρχει σχέση αλληλεξάρτησης, το πληρώνουν και θα το πληρώσουν ακόμη περισσότερο οι λαοί, αν με τη πάλη και τον αγώνα τους, δεν αναχαιτίσουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
Κανένας εφησυχασμός από τον εργατικό-λαϊκό παράγοντα στον κόσμο. Οι εξελίξεις επιτάσσουν επαγρύπνηση και εγρήγορση. Οι εργατικές-λαϊκές σε κάθε χώρα πρέπει να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με σαφής πολιτικό περιεχόμενο και στόχευση.
Χρειάζονται ζωντανές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, όχι μόνο συμπαράστασης για τους λαούς που αιματοκυλούνται, αλλά να αναδειχθούν οι πολιτικές αιτίες. Οι αγωνιστικές διεργασίες να βοηθούν στην χειραφέτηση του εργατικού-λαϊκού παράγοντα από την κυρίαρχη αστική ιδεολογία, από την αστική πολιτική, που θεματοφύλακές είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, μικροαστικά και οπορτουνιστικά κόμματα.
Στο επίκεντρο της εργατικής-λαϊκής πάλης να μπουν οι αστικές, φιλοιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, που είναι τα ποδάρια του διεθνούς ιμπεριαλισμού και παράλληλα προωθούν τα εγχώρια μονοπωλιακά συμφέροντα, που αλληλοτροφοδοντούνται, αλληλοσυμπληρώνονται και με καπιταλιστικά συμφέροντα άλλων χωρών, που στοχεύουν μόνο στο κέρδος των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.
Στο επίκεντρο της εργατικής-λαϊκής πάλης να μπουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί η Ε.Ε., ΤΟ Δ.Ν.Τ., η παγκόσμια τράπεζα, άλλοι μηχανισμοί του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, όπως και ο στρατιωτικός τους βραχίονας το ΝΑΤΟ.
Να δυναμώσει το αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό κίνημα ρήξης και ανατροπής σε κάθε χώρα και κυρίως στις χώρες –μέλη της Ε.Ε. Οι λαοί με την πάλη και τον καθημερινό τους αγώνα που θα διέπεται από της αρχές της ταξικής πάλης, θα υπονομεύουν μόνιμα και σταθερά, με όρους πολιτικούς, την εξουσία των μονοπωλίων, αξιοποιώντας προς όφελος του εργατικού-λαϊκού κινήματος της αντιθέσεις και αντιφάσεις του συστήματος που έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα. Παράλληλα θα δυναμώνει η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, θα αφυπνίζονται ταξικά εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, θα παίρνουν ενεργά μέρος στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, των μονοπωλίων. Θα γίνουν οι ίδιοι χτίστες της νέας κοινωνίας που αποτελεί σήμερα ιστορική αναγκαιότητα, για τη λαϊκή-κοινωνική ευημερία και την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος. Αυτό που του έδωσε ανάσα τα προηγούμενα χρόνια για να διαιωνιστεί ήταν ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, επίσης έτσι κατάφερε να ξεπεράσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1928-32.
Αντλούμε ιστορικά, πολιτικά συμπεράσματα από το παρελθόν, για να ανασυνταχθούμε, πολιτικά, ταξικά, σήμερα, ώστε να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μια και καλή το άθλιο απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Που η αναπαραγωγή του στις σημερινές συνθήκες, θα συνοδεύεται με νέους πολέμους, με παρατεταμένη και αυξανόμενη φτώχεια, με εξαθλίωση και δυστυχία για τους λαούς του κόσμου.

Σαββίδης Παναγιώτης
Μέλος του ΚΚΕ της Κ.Ο. Πιερίας