Στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ θα γίνονται οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα από τις 15 Νοεμβρίου 2014 ενώ το πρόγραμμα αυτό της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης, στους οικονομικά αδύναμους πολίτες, θα ονομάζεται Κοινωνικό Εισόδημα.
Συγκεκριμένα...
Συγκεκριμένα...
σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, καθορίζεται η έννοια του Ελάχιστου Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος ενώ επίσης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα»
Ειδικότερα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους την ένταξη στο πρόγραμμα, τη βάση υπολογισμού και το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης του για κάθε ωφελούμενη μονάδα, τις διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα και καταβολής της παροχής, τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος, τους Δήμους που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα στις δύο περιοχές της Επικράτειας (νησιωτική και ηπειρωτική) και κάθε άλλο θέμα απαραίτητο για την εφαρμογή του προγράμματος, ως ακολούθως: Δομή του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος φέρει τον τίτλο «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», εφεξής θα αναφέρεται ως «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Α. την εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων. Β. την προώθηση και διασφάλιση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά. Γ. την υποστήριξη των δικαιούχων για την ένταξη ή την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα:
Α. Εισοδηματική ενίσχυση: Το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει: 1.τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα 2.την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε: α. 100 ευρώ για κάθε ενήλικα αιτούντα, σύζυγο και κάθε ενήλικα εξαρτώμενο μέλος, καθώς και β. 50 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος Στη μονογονεϊκή οικογένεια το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος, λογίζεται ως ενήλικας.
Β. Προώθηση και διασφάλιση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά: Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», στο πλαίσιο του Σχεδίου Ένταξης που εκπονείται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, προωθούνται, κατά περίπτωση, για ένταξη σε προγράμματα, δράσεις, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως: -Ενημέρωση, πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη των δικαιούχων της εισοδηματικής ενίσχυσης ή /και των μελών της οικογένειας τους. -Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης. -Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου (στην περίπτωση που δεν δικαιούται παροχών υγείας για οποιοδήποτε λόγο) -Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ή άλλου φορέα παροχής ενέργειας -Κοινωνικό τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ ΔΕΥΑ -Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων -Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης -Ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου -Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για του Άπορους (FEAD) -Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
Γ. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία: Οι δικαιούχοι, εφόσον ανήκουν στον ενεργό πληθυσμό και δύνανται να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ, τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ.α. και περιλαμβάνουν:
-Νέες Θέσεις Εργασίας κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας στο ιδιωτικό τομέα
-Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας -Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης,
-Προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
-Ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα
-Προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ενταγμένων στο πρόγραμμα, οι οποίοι δύνανται να εργαστούν.
Ορισμοί για την εφαρμογή του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα». Ωφελούμενη Μονάδα ορίζεται το άτομο ή η οικογένεια, όπως αυτά εξειδικεύονται παρακάτω. Άτομο: ενήλικας (άγαμος/η, χήρος/α, ή διαζευγμένος/ή σε διάσταση) που κατοικεί ή διαμένει σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη, δωρεάν παραχωρημένη, υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στις κατηγορίες εξαρτωμένων μελών, όπως αναφέρονται στον κατωτέρω ορισμό της οικογένειας. Οικογένεια: νοείται η ωφελούμενη μονάδα που απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη, ή από έγγαμο ζευγάρι ή ζεύγος το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη. Ως εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται: α. άγαμα τέκνα, εφόσον: είναι ανήλικα έως 18 ετών ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. β. Τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία: τέκνα ενός ή και των δυο συζύγων/γονέων αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δυο συζύγων/ γονέων γ. ανιόντες δ. ανήλικα τέκνα που στερούνται και των δυο γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δυο συζύγων/γονέων ελλείψει δικαστικής απόφασης επιμέλειας από άλλο άτομο. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β και δ, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο εισόδημα τους υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο εισόδημα τους υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Ανασφάλιστοι υπερήλικες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 3 της παρούσας, θεμελιώνουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα. Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν θεμελιώνουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα. Άτομα ή οικογένειες, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε ειδικά προγράμματα που καλύπτουν βασικές ανάγκες στέγασης, κ.λπ. (κοινωνικοί ξενώνες κ.λπ.), δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα». Κατώφλι εισοδήματος ωφελούμενης μονάδας είναι το ποσό που ισούται με το ύψος της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης που θα ελάμβανε η ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια), με την ίδια σύνθεση μελών, εάν είχε μηδενικό εισόδημα.
Πραγματικό εισόδημα: νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας τους τελευταίους 12 μήνες - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, των κρατήσεων του ν. 4093/2012 ή υπέρ δημοσίου, της εισφοράς αλληλεγγύης του ν. 3986/2011. Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται:
α) αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης
β) το 20% του πραγματικού καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παρέχονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και των ποσών από πηγές κατάρτισης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εργασίας.
γ) Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 δεν περιλαμβάνονται επίσης στο πραγματικό εισόδημα, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
δ) Αποζημίωση αναδοχής ενήλικου άστεγου του προγράμματος "Στέγαση και Επανένταξη"
Δήλωση οικονομικής κατάστασης τρέχουσας 12μηνης περιόδου αναφοράς νοείται η δήλωση του αιτούντα ως αναπόσπαστο τμήμα της Αίτησης τύπου ΑΦ1 στην οποία ο αιτών δηλώνει τα πραγματικά του εισοδήματα (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης) κατά την περίοδο αναφοράς. Τα δηλούμενα στοιχεία επαληθεύονται και ελέγχονται για όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας καθ' όλη την διάρκεια της περιόδου αναφοράς, Η δήλωση της οικονομικής κατάστασης καθώς και το σύνολο του εντύπου της Αίτησης, υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών να διεξάγουν τις απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντα και των μελών της ωφελούμενης μονάδος.
Περίοδος αναφοράς νοείται η περίοδος των τελευταίων 12 μηνών (ως 12ος μήνας ορίζεται ο τελευταίος μήνας πριν την υποβολή της αίτησης) βάσει της οποίας υπολογίζεται η επιλεξιμότητα και το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης. Το εισόδημα της περιόδου αναφοράς προκύπτει από τη δηλωθείσα οικονομική κατάσταση.
Διασταύρωση στοιχείων
Ως διασταύρωση στοιχείων ορίζεται το σύνολο των ενεργειών που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των στοιχείων του αιτούντα και των μελών της ωφελούμενης μονάδας που δηλώνονται στην Αίτηση,σε αντιπαραβολή, συσχέτιση ή συνδυασμό με στοιχεία που αντλούνται από άλλα μητρώα και βάσεις δεδομένων.
Επιβεβαίωση
Ως επιβεβαίωση ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία οι υπηρεσίες του Δήμου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της διαμονής της ωφελούμενης μονάδας και των μελών της και μπορούν να ζητήσουν επιπλέον πληροφορίες, αποδεικτικά στοιχεία και παραστατικά. Κατά περίπτωση δύναται να πραγματοποιούνται κατ’ οίκον επισκέψεις με τη μορφή κοινωνικής έρευνας, όπως ορίζεται παρακάτω. Η μη προσκόμιση ή/και η ψευδής προσκόμιση στοιχείων επιφέρει ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και συνέπειες αποκλεισμού από το τρέχον και από άλλα προγράμματα εισοδηματικών ενισχύσεων.
Κοινωνική έρευνα
Η κοινωνική έρευνα είναι η διαδικασία της διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, η οποία διενεργείται από Κοινωνικό Λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις όπου απαιτείται. Επιπρόσθετα, η κοινωνική έρευνα αποτελεί τμήμα του σχεδίου δράσης κοινωνικής ένταξης ή και εργασιακής ένταξης/επανένταξης όπου απαιτείται.
Χρήσιμα συμπληρωματικά στοιχεία: είναι πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται στην Αίτηση, ενδεικτικά για:
1. δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών,
2. ύψος ενοικίου,
3. ιδιωτικά δάνεια,
4. δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης,
5. είδος θέρμανσης,
6. επαγγελματικά χαρακτηριστικά,
7. εκπαιδευτικό επίπεδο μελών,
8. στοιχεία κατοχής οικιακού εξοπλισμού,
9. χαρακτηριστικά κατοικίας (παλαιότητα, αριθμός δωματίων κ.λπ.), καθώς και άλλα στοιχεία που απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά δύνανται να χρησιμεύσουν στη διαδικασία διασταύρωσης, στην τυχόν διενέργεια κοινωνικής έρευνας και στην ανάλυση των συνθηκών διαβίωσης και των κοινωνικό −δημογραφικών χαρακτηριστικών των αιτούντων. Καθορισμός δικαιούχων Κριτήρια ένταξης Ύψος εισοδηματικής ενίσχυσης
Α. Κριτήριο Διαμονής Δικαιούχοι του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» είναι άτομα και οικογένειες τα μέλη των οποίων διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στους Δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον έξι μήνες πριν την δημοσίευση της παρούσας. Επιπλέον: Σε οικογένειες, μέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί, για τους δεύτερους, απαιτείται άδεια διαμονής εν ισχύ. - Σε οικογένειες χωρίς μέλος Έλληνα πολίτη, απαιτείται προηγούμενη νόμιμη διαμονή επί πενταετία εφόσον πρόκειται για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών του Ε.Ο.Χ. ή ομογενείς -Για τους υπηκόους τρίτων χωρών, απαιτείται προηγούμενη νόμιμη διαμονή επί πενταετία. -Για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και τους δικαιούχους με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται η σχετική άδεια διαμονής. -Για τους ανιθαγενείς, απαιτείται «Δελτίο Ταυτότητας ανιθαγενούς».
Β. Εισοδηματικό κριτήριο: Δικαιούχος είναι η ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια) της οποίας το πραγματικό εισόδημα στην περίοδο αναφοράς είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο γι’ αυτή Κατώφλι Εισοδήματος.
Γ. Περιουσιακά κριτήρια: α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ. β. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά IX, MX αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ. γ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει 1. το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης, το διπλάσιο του Κατωφλίου Εισοδήματος που της αναλογεί και 2. ειδικότερα κατά το τελευταίο εξάμηνο να μην υπερβαίνει ποσό ίσο με το Κατώφλι Εισοδήματος.
Δ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ωφελούμενης μονάδας της οποίας μέλος ή μέλη της έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής IX, αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες).
Δ. Επιπλέον κριτήρια για φιλοξενούμενους: Φιλοξενούμενο άτομο ή φιλοξενούμενη οικογένεια, που υποβάλλει Αίτηση/δήλωση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτόνομα από την φιλοξενούσα μονάδα, πρέπει να πληροί επιπλέον τα ακόλουθα κριτήρια: α) Η φιλοξενία να έχει δηλωθεί στην αρχική εμπρόθεσμη τελευταία φορολογική δήλωση που είχε υποχρέωση να υποβάλλει (κωδικοί 801−803) και β) το πραγματικό εισόδημα της φιλοξενούσας μονάδας, ατόμου ή οικογένειας να είναι μικρότερο από το Κατώφλι Εισοδήματος της προσαυξημένο κατά 50%. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση που καταβάλλεται στον φιλοξενούμενο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, δεν περιλαμβάνει την βασική εισοδηματική ενίσχυση της ωφελούμενης μονάδας.
Ε. Ύψος καταβαλλόμενης εισοδηματικής ενίσχυσης Η εισοδηματική ενίσχυση που καταβάλλεται στην ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια) προκύπτει ως η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας (ατόμου /οικογένειας) από το Κατώφλι Εισοδήματος.
Αίτηση−Δήλωση και υποχρεώσεις αιτούντος και λοιπών μελών της ωφελούμενης μονάδας Πρόσθετα Δικαιολογητικά.
1. Η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» (τύπου ΑΦ1) επέχει θέση υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το άτομο/οικογένεια. Αίτηση δικαιούνται να υποβάλλουν άτομα ή οικογένειες που συνοικούν ή φιλοξενούνται από άτομο ή οικογένεια αν δεν έχουν συμπεριληφθεί σε άλλη αίτηση. Όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας (από κοινού ή χωριστά) πρέπει να έχουν υποβάλει Δήλωση/Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) καθώς και Ε2 και εφόσον είχαν υποχρέωση.
Υπόχρεοι, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει Δήλωση, εφόσον είναι επιλέξιμοι ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», οφείλουν να υποβάλουν Δήλωση εκπρόθεσμα και απαλλάσσονται κάθε επιβολής προστίμου περί μη έγκαιρης υποβολής. Στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα προς ένταξη στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» δεν ήταν υπόχρεος/η κατάθεσης Φορολογικής Δήλωσης για το προηγούμενο οικονομικό έτος (ως εξαρτώμενο μέλος, κ.λπ.), οφείλει, στην αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», να υποβάλει τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, στα οποία εμφανιζόταν το προηγούμενο έτος ή να αιτιολογήσει τη νόμιμη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης το προηγούμενο έτος και να υποβάλει δήλωση τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.
Στην Αίτηση Δήλωση ΑΦ1 περιλαμβάνεται:
α. Δήλωση Οικονομικής Κατάστασης τρέχουσας δωδεκάμηνης περιόδου αναφοράς στην οποία δηλώνεται το συνολικό εισόδημα της τρέχουσας δωδεκάμηνης περιόδου αναφοράς κάθε ενήλικου ή ανήλικου μέλους της χωριστά, ημεδαπής κι αλλοδαπής προέλευσης, από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, γεωργικές επιχειρήσεις εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ακίνητα, κινητές αξίες καθώς και από κάθε είδους επιδόματα, ενισχύσεις, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και κοινωνικής υποστήριξης από προγράμματα ασφάλισης και κάθε άλλο εισόδημα φορολογητέο, μη φορολογητέο ή φορολογητέο με ειδικό τρόπο που προέρχεται από άλλες πηγές.
β. Πίνακα Στοιχείων ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ΑΦΜ κα, καθώς και στοιχείων επικοινωνίας του αιτούντα και των μελών της ωφελούμενης μονάδος.
Το εξωϊδρυματικό επίδομα, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα διατροφής ή αναδοχής και οι επιστροφές φόρου, δηλώνονται χωριστά και δεν περιλαμβάνονται στο εισόδημα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4172/2013.
Παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης από τον αιτούντα σε περίπτωση σφάλματος ή και συμπλήρωσης. Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης κατατίθενται από τον αιτούντα στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου, τα δικαιολογητικά που προβλέπονται κατά περίπτωση και δεν επιβεβαιώνονται ηλεκτρονικά καθώς και τα πρόσθετα που θα ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την επιβεβαίωση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να ζητήσουν την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών, τα οποία θα πρέπει να προσκομιστούν από τον αιτούντα εντός ενός (1) μηνός. Σε περίπτωση παρέλευσης της παραπάνω προθεσμίας τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά γίνονται δεκτά αλλά ως ημερομηνία αρχικής αίτησης λαμβάνεται πλέον η ημερομηνία προσκόμισής τους. Τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας οφείλουν να δηλώσουν άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή, επαγγελματική και οικονομική τους κατάσταση. Στην αίτηση δηλώνεται Διεύθυνση επικοινωνίας (ηλεκτρονική ή άλλη) του αιτούντος ή αντίκλητου προσώπου ή φορέα που δέχεται να λαμβάνει ενημέρωση για λογ/σμό του αιτούντος.
2. Οι αιτούντες και τα λοιπά μέλη της ωφελούμενης μονάδας δηλώνουν ότι:
α. συναινούν σε αντικειμενικές διαδικασίες εκτίμησης της ατομικής και οικογενειακής τους οικονομικής κατάστασης και θα διευκολύνουν στην υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων, εφόσον ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
β. είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία μητρώα ανέργων, ως αναζητούντες εργασία, εφόσον είναι άνεργοι και αποδέχονται την κάλυψη θέσης εργασίας, αντίστοιχη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, την ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης ή τη συμμετοχή σε δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας που θα τους προταθούν από τους αρμόδιους φορείς.
γ. αποδέχονται την απένταξή τους από το πρόγραμμα, στην περίπτωση που στο πλαίσιο του σχεδίου ένταξης στην αγορά εργασίας, θα επιλεγούν για ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης, κοινωφελούς εργασίας κ.λπ. εντός του Δήμου όπου κατοικούν και δεν αποδεχθούν αδικαιολόγητα την ένταξη.
3. Οι αιτούντες και τα λοιπά μέλη της ωφελούμενης μονάδας οφείλουν να προσκομίσουν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου πρόσθετα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ειδικότερα, απαιτείται η υποβολή φωτοαντιγράφου ενός από τα κατωτέρω δικαιολογητικά, κατά κατηγορία αιτούντος/σας:
Για τους αλλοδαπούς μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), αντίγραφο άδειας διαμονής. Για ομογενή αλλοδαπό, Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, καθώς και επί πενταετία προηγούμενη νόμιμη διαμονή στη χώρα. Για τους υπηκόους τρίτων χωρών απαιτείται άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς καθώς και επί πενταετία προηγούμενη νόμιμη διαμονή στη χώρα. Για τους ανιθαγενείς, Δελτίο Ταυτότητας ανιθαγενούς Για τους πολίτες κρατών−μελών της Ε. Ε. αντίγραφο Εγγράφου Πιστοποίησης Μόνιμης Διαμονής πολίτη της Ένωσης επί πενταετία προηγούμενη διαμονή στη χώρα. Για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αντίγραφο Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Αλλοδαπού Πολιτικού Φυγάδα και Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού. Για τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας αντίγραφο Ειδικού Δελτίου υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, με ειδική σήμανση «επικουρική προστασία». Για τους διαμένοντες με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αντίγραφο Άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Σε ότι αφορά στη δήλωση πραγματικού εισοδήματος και στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας απαιτείται η υποβολή:
Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε.
α) Αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, όπου δηλώνεται η δ/νση κύριας κατοικίας και το παγκόσμιο εισόδημα (εισόδημα ημεδαπής και τυχόν αλλοδαπής προέλευσης, κ.λπ.).
β) Βεβαίωση της Φορολογικής Αρχής της χώρας προέλευσης για την ύπαρξη ή μη εισοδημάτων και ακινήτων στην εν λόγω χώρα,
γ) Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσής του και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης.
Για τους υπηκόους τρίτων χωρών, επιπλέον απαιτούνται:
α) Βεβαίωση Φορολογικής αρχής της χώρας τους από την οποία θα προκύπτει η ακίνητη περιουσία τους καθώς και το συνολικό τους εισόδημα στη χώρα προέλευσης.
β) Αντίγραφο επικυρωμένο του Διαβατηρίου τους.
γ) Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του (αν υπάρχει) και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα, προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο φορολογικού προσδιορισμού.
δ) Ειδικά για τους "υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτείται Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης όπως αυτή αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο.
Ορισμός πιλοτικών Δήμων, περίοδος εφαρμογής και υποβολής αιτήσεων.
1. Το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» θα εφαρμοστεί για έξι μήνες στους κάτωθι Δήμους: «Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης»
2. Αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» υποβάλλονται από την 15 Νοεμβρίου 2014, μέχρι την 15η Μαρτίου 2015 κατ’ αρχήν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.
3. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις σύμφωνα με τον ν. 3329/2005 ή τον ν. 3852/2010 με τους δήμους πιλοτικής εφαρμογής ή την ΗΔΙΚΑ ή όποιο άλλο φορέα κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το έργο του πιλοτικού προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα».
Διάρκεια και τρόπος καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης
1. Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους μηνιαία και το δικαίωμα αρχίζει από την πρώτη του μήνα υποβολής της αίτησης. Κατ’ εξαίρεση για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου το δικαίωμα αρχίζει από 1η Νοεμβρίου. Το ελάχιστο ποσό που καταβάλλεται στην ωφελούμενη μονάδα είναι 20 Ευρώ ανά μήνα.
2. Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που αυτός έχει δηλώσει με την αίτηση του. Η πρώτη καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης για όσους κριθούν δικαιούχοι διενεργείται εντός του πρώτου εικοσαημέρου του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και οι επόμενες, για τους ήδη ενταγμένους, μέχρι το τέλος κάθε μήνα τον οποίο αφορά η καταβολή.
3. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μετά την ηλεκτρονική αίτηση του δυνητικού δικαιούχου και κατόπιν διασταύρωσης των ζητούμενων στην αίτηση στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) επεξεργάζεται τα στοιχεία του περιεχομένου των υποβληθεισών αιτήσεων, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και εκδίδει πίνακα προσωρινά δικαιούχων και απορριφθέντων ανά Δήμο. Ο πίνακας επιβεβαιώνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.
4. Ο επιβεβαιωμένος πίνακας προσωρινά δικαιούχων καθώς και η συγκεντρωτική κατάσταση των δικαιούχων στην οποία περιλαμβάνεται το συνολικό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, υποβάλλεται από την ΗΔΙΚΑ προς έγκριση στην Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
5.Μετά την έγκριση του πίνακα δικαιούχων και της συγκεντρωτικής κατάστασης της ανωτέρω παραγράφου η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. δημιουργεί:
α. Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
β. Συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.
Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση συνοδευόμενη από την έγκριση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης, αποστέλλεται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η ΓΔΟΥ αποστέλλει τη συγκεντρωτική κατάσταση στην 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο Συγκέντρωση Εισπράξεων Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στις Διευθύνσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του Υπουργείου Οικονομικών, στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
γ. Οι σχετικές για την πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό ειδικό φορέα Γ. Γραμματεία Πρόνοιας 33 220 και ΚΑΕ 2759 «Λοιπές Εισοδηματικές Ενισχύσεις». Για την πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η ειδική εντολή πληρωμής της παραπάνω περίπτωσης (β) αυτής της παραγράφου του παρόντος άρθρου, υπέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
δ. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στην δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επί γραφείου συμψηφισμών του Γ.Λ.Κ.
Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
1. Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24 Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
2. Συγκεντρωτική κατάσταση
3. Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της τράπεζας για την χρέωση του λογαριασμού 200.
ε. Η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η Δ24 Δ/νση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
στ. Η δαπάνη για την καταβολή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αρμόδια Όργανα και Υπηρεσίες
Αρμόδιες Υπηρεσίες και όργανα για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι: το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και οι Δήμοι πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.
Α. Με την παρούσα συστήνεται και συγκροτείται Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης για την Παρακολούθηση του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με αρμοδιότητα την επεξεργασία πολιτικών και μέτρων ιδίως σε σχέση με την διασφάλιση του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας και μετέχουν σε αυτή, οι Γενικοί Γραμματείς Εργασίας, Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας, εκπρόσωπος Κοινωνικών Εταίρων, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., ο Πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ, ο Διοικητής του ΟΓΑ, ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ κ.λπ. οι Πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ο Πρόεδρος του ΕΚΚΑ και οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας. Στην Επιτροπή, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μπορούν να καλούνται και να γνωμοδοτούν ή να εισηγούνται ο/η Πρόεδρος και τα μέλη της «Μονάδας Προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», καθώς και ειδικοί εμπειρογνώμονες. Η συγκρότηση της ανωτέρω επιτροπής μπορεί να τροποποιείται καθώς και να ορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Β. Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας λειτουργεί, ως Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), «Μονάδα Προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», υπαγόμενη απευθείας στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που προεδρεύει στη Διαρκή Επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου. Με απόφαση του Υπουργού ορίζεται η συγκρότηση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια λειτουργίας της. Η Μονάδα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση εφαρμογής του Προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό εισόδημα και την προετοιμασία για την καθολική εφαρμογή με τις ακόλουθες ενδεικτικές αρμοδιότητες:
1.Συντονισμός όλων των σταδίων του προγράμματος και παροχή κατευθύνσεων στους συναρμόδιους φορείς τόσο για την εφαρμογή του προγράμματος όσο και για τις απαραίτητες διοικητικές και θεσμικές αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται
2. Σύνταξη σχεδίου εφαρμογής και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, βάσει του οποίου θα υλοποιείται και θα παρακολουθείται η πορεία εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος (εποπτεία, παρακολούθηση και πρόταση ανάθεσης αξιολογήσεων βάση δεικτών).
3. Σύνταξη σχεδίου διαδικασιών αξιολόγησης και προσδιορισμού δεικτών, βάσει του οποίου θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται η πορεία εφαρμογής, τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος.
4. Ανάπτυξη εργαλείων στήριξης και εφαρμογής του προγράμματος (σχέδια επανένταξης, κ.λπ.).
5. Καταγραφή αναγκών και εισήγηση σκοπιμότητας έργων υποστήριξης της λειτουργίας του προγράμματος
6. Ανάπτυξη Στρατηγικής δημοσιότητας και ενημέρωσης του πληθυσμού.
7. Υποστήριξη της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών καθώς και για την επεξεργασία, προώθηση και επίλυση προβλημάτων.
8. Σχεδιασμός και πρόταση ανάθεση δειγματοληπτικού ελέγχου, ελέγχου απόδοσης και οικονομικού ελέγχου του προγράμματος.
9. Προετοιμασία και πρόταση ανάθεσης κοινωνικής έρευνας σε προκαθορισμένο δείγμα των ωφελούμενων μονάδων.
10. Την ευθύνη σύνταξης μηνιαίων αναφορών (στοιχεία ΗΔΙΚΑ), παρακολούθησης και αναφορών αξιολόγησης που θα αφορούν τόσο στη συνολική εφαρμογή του προγράμματος, όσο και στην εφαρμογή ανά Δήμο και ανά αρμόδια υπηρεσία.
11. Προετοιμασία για την εθνική εφαρμογή και ανάπτυξη σχετικού σχεδίου δράσης επέκτασης. Η Μονάδα αυτή ως ΟΔΕ, απαρτίζεται από 7 τουλάχιστον μέλη, ένα εκ των οποίων ορίζεται ως Πρόεδρος, Υποστηρίζεται στο έργο της, από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής και γραμματειακά από το Τμήμα Πολιτικών Κοινωνικής Προστασίας και ΕΣΔΕΝ, της ως άνω Διεύθυνση.
Γ. Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης και η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4024/2011.
Δ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών είναι αρμόδιες για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών και την ηλεκτρονική διασταύρωση των δηλωθέντων με όλα τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ε. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει την ευθύνη και για τα ακόλουθα:
-Υποδοχή των αιτήσεων δηλώσεων τύπου ΑΦ1 για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
-Ανάπτυξη και διαχείριση του Πληροφοριακού Συστήματος.
-Τήρηση ηλεκτρονικού Μητρώου Κοινωνικών Λειτουργών ανά Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.
-Ανάπτυξη και τήρηση Ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου ωφελουμένων και αιτούντων.
-Πιστοποίηση των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος.
-Δημιουργία βάσης δεδομένων των δικαιούχων του προγράμματος σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση και εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των Δήμων που θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα και υπάλληλοι της Μονάδας Προγράμματος Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος. -Για την ηλεκτρονική διασταύρωση πληροφοριών με τις βάσεις δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ.−Γ.Γ.Δ.Ε., της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, των πληροφορικών συστημάτων ΟΑΕΔ, «ΕΡΓΑΝΗ», «ΑΡΙΑΔΝΗ», «ΗΛΙΟΣ», «ΑΤΛΑΣ», των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων ή Υπουργείων.
-Προώθηση των Πινάκων Προσωρινών Δικαιούχων προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης προς έγκριση.
-Προώθηση των Εγκεκριμένων Πινάκων Δικαιούχων προς το σύστημα «ΔΙΑΣ»"για καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος. -Ενημέρωση των δικαιούχων, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης που έχουν δηλώσει, για την αποστολή στο σύστημα «ΔΙΑΣ» και την επικείμενη καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης.
ΣΤ. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας:
1. Είναι αρμόδια για την έγκριση των Πινάκων Δικαιούχων, την έκδοση πράξεων αναστολής ή διακοπής και την αποδοχή ή την απόρριψη των ενστάσεων.
2. Επιλαμβάνεται και αποφασίζει επί όλων των περιπτώσεων που παραπέμπονται αρμοδίως σε αυτήν και δύναται να ζητήσει επιπλέον στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
3. Εισηγείται τη σύσταση τριμελούς επιτροπής Ενστάσεων/Προσφυγών και Καταγγελιών. Με ΥΑ ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η συγκρότηση της Επιτροπής.
4. Αποστέλλει στη ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και κοινοποιεί στο Δήμο τις αποφάσεις για τις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2.
5. Εξετάζει τις περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων και εισηγείται σχετικά στην αρμόδια για ενέργεια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
6. Εκδίδει ανακοινώσεις για κάθε θέμα που αφορά στα ως άνω σημεία.
Ζ. Κάθε Δήμος στον οποίο θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα έχει την ευθύνη για τα ακόλουθα:
- Συμπράττει και υπογράφει Πρωτόκολλο Συνεργασίας α) με όλους τους φορείς της περιοχής του (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας ή υλοποιούν δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και για την ένταξη στην αγορά εργασίας) με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για το πρόγραμμα, την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, τον εντοπισμό και τη στήριξη των δυνητικά ωφελουμένων τόσο για την ένταξη τους στο πρόγραμμα
«Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» όσο και για την (επαν) ένταξή τους στην εργασία, β) με επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς και ενώσεις της περιοχής με σκοπό την αποτύπωση των αναγκών εργασίας της περιοχής και την ευαισθητοποίηση τους για την ένταξη των δικαιούχων στην απασχόληση.
-Ορίζει πρόσωπο−αναφοράς (σημείο επαφής) για το πρόγραμμα.
-Ορίζει το προσωπικό που θα εργαστεί για την εφαρμογή του προγράμματος, την ενημέρωση των πολιτών και τους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους που θα έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος.
Ειδικότερα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου:
Συνεργάζεται με την Μονάδα προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» για την αποτελεσματική εφαρμογή και τον συντονισμό του προγράμματος.
Υποβάλλει προς την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία και επικαιροποίηση του Μητρώου Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου εφαρμογής, σε υπηρεσίες ή και προγράμματα του Δήμου, των Νομικών Προσώπων του Δήμου, σε ΝΠΔΔ και σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα καθώς και σε υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ. Στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Κοινωνικούς Λειτουργούς ανατίθεται εκ περιτροπής, η κοινωνική έρευνα, η εκπόνηση και η παρακολούθηση, κατά περίπτωση, ατομικών ή οικογενειακών σχεδίων ένταξης και η διασύνδεση των δικαιούχων με υπηρεσίες.
-Επιβεβαιώνει τον Πίνακα προσωρινά δικαιούχων που εκδίδεται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ως προς το κριτήριο διαμονής και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης και αναζητά από τον προσωρινά δικαιούχο συμπληρωματικά παραστατικά και έγγραφα εφόσον απαιτείται κατά την επιβεβαίωση
-Προωθεί τον επιβεβαιωμένο Πίνακα προσωρινών δικαιούχων προς έγκριση.
-Προωθεί την διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης και εργασιακής επανένταξης.
-Τηρεί ξεχωριστό φάκελο για κάθε ωφελούμενη μονάδα. Στο φάκελο περιλαμβάνονται, τα δικαιολογητικά και συμπληρωματικά που προβλέπεται στην παρούσα και προσκομίζονται από τον αιτούντα, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν στην κοινωνική έρευνα, το σχέδιο κοινωνικής ενσωμάτωσης και (επαν)ένταξης στην αγορά εργασίας καθώς και τις πραγματοποιούμενες ή προγραμματισμένες ενέργειες.
-Παρέχει κάθε στήριξη στους δυνητικά ωφελούμενους προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα».
-Υποβάλλει αναφορές ανά δίμηνο στην Μονάδα Προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» για τα αποτελέσματα της διασύνδεσης των δικαιούχων με τις συνοδευτικές υπηρεσίες, με παράλληλη ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος του προγράμματος. Παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο. -Ενημερώνει τους αιτούντες για την προσκόμιση επιπλέον απαιτούμενων δικαιολογητικών τα οποία συγκεντρώνει προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης ή μη στο πρόγραμμα.
-Ενημερώνει τους αιτούντες για την πορεία του αιτήματος τους και κάθε άλλο θέμα που αφορά στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
-Αναζητά περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και διαβιβάζει αρμοδίως για την έκδοση καταλογιστικών αποφάσεων.
-Υποδέχεται, επεξεργάζεται προσφυγές/ενστάσεις και καταγγελίες από τους δικαιούχους και τον πληθυσμό εν γένει. Μετά από τη διερεύνηση των ανωτέρω και εφόσον προκύπτουν ενδείξεις, τις προωθεί με τη σχετική εισήγηση στην Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης.
Η. Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σχεδιάζει και υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των στελεχών των συναρμόδιων για την υλοποίηση του προγράμματος φορέων και υπηρεσιών.
Θ. Το ΕΙΕΑΔ υποστηρίζει επιστημονικά τη Μονάδα Προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» για την ανάλυση στατιστικών στοιχείων, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής βάσει συστήματος δεικτών καθώς και τη διαχείριση και το συντονισμό προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ενταγμένων στο πρόγραμμα, οι οποίοι δύνανται να εργαστούν.
Διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα»
Η διαδικασία ένταξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα κάτωθι στάδια:
1. Υποβολή Αίτησης Δήλωσης τύπου ΑΦ1 προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Η αίτηση ένταξης στην εφαρμογή του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον αιτούντα.
2. Επεξεργασία Διασταύρωση δηλωθέντων στοιχείων: πραγματοποιείται από τις ΓΓΠΣ, ΓΓΔΕ και την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
3. Έκδοση Πίνακα Προσωρινά Δικαιούχων, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. εκδίδει Πίνακα των Προσωρινά Δικαιούχων.
4. Επιβεβαίωση από τις υπηρεσίες του οικείου Δήμου.
5. Έγκριση του Πίνακα Δικαιούχων: Ο Πίνακας εγκρίνεται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης.
6. Ενστάσεις/Προσφυγές, Καταγγελίες: Προωθούνται από τον Δήμο με τη σχετική εισήγηση, μετά από αίτημα του αιτούντα του οποίου η αρχική αίτηση έχει απορριφθεί, προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης του Πίνακα Δικαιούχων.
7. Ενημέρωση Αιτούντων−Δικαιούχων: Ο/Η αιτών/ούσα ενημερώνεται για την κατάσταση της αίτησης του/της από τον διαδικτυακό τόπο. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ή όποιου άλλου μέσου επικοινωνίας έχουν δηλώσει στην αίτηση, ενημερώνει τον/την αιτούντα/σα για την έγκριση ή μη της αίτησης.
8. Έκδοση Συμπληρωματικού Πίνακα Δικαιούχων μετά την εξέταση ενστάσεων, προσφυγών, καταγγελιών.
9. Γνωστοποίηση Καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e−mail) ή όποιο άλλο μέσο επικοινωνίας έχει δηλωθεί στην αίτηση.
10. Εκπόνηση Σχεδίου κοινωνικής ενσωμάτωσης και (επαν)ένταξης στην αγορά εργασίας για την ωφελούμενη μονάδα: εκπονείται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τους δικαιούχους και όποια συναρμόδια υπηρεσία κριθεί αναγκαίο
Η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» αναστέλλεται:
1. Την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που ο δικαιούχος απομακρύνθηκε από την Ελλάδα για χρόνο πλέον του διμήνου.
2. Εάν ο δικαιούχος αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που του προτείνεται από τον ΟΑΕΔ, αντίστοιχη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, ενώ δύναται να εργαστεί και εφόσον, δεν έχει αναπηρία, ή έχει στην ευθύνη του, τη φροντίδα υπερήλικα, ή ανήλικου τέκνου που δεν φοιτά στο σχολείο ή δεν είναι ενταγμένο σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό ή Μονάδα προστασίας παιδιού.
3. Δεν αναστέλλεται η καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια αυτής, εάν η απουσία του δικαιούχου ή εξαρτώμενου τέκνου οφείλεται σε λόγους νοσηλείας σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή εξωτερικού.
4. Κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης εκδίδει την απόφαση αναστολής.
Διακοπή καταβολής Αχρεωστήτως Καταβληθέντα
Α. Η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος διακόπτεται:
1. Από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον του θανάτου του δικαιούχου.
2. Από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον που ο δικαιούχος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο εξωτερικό.
3. Εάν περιέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Μονάδα Προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.λπ.) έγγραφα στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι η καταβολή έγινε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, διαβιβάζονται στην Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης, η οποία τα εξετάζει και, εφόσον διαπιστώσει ότι η καταβολή έγινε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει πράξη διακοπής ή πράξη συνέχισης της καταβολής και εισηγείται στη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
4. Όταν κατά την διαδικασία ελέγχου ηλεκτρονικού ή δειγματοληπτικού, παύει να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης.
Β. Αχρεωστήτως καταβληθέντα, επιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων
1.Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως
2.Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά μετά από σχετική ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Αφορολόγητο Ακατάσχετο
Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Πηγή: dikaiologitika.gr