Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ : Με άξονα την επιστήμη, τη δραματική τέχνη και τη μουσική, ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στη Γυναίκα



ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ, ΛΥΔΙΑΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ


  Με την παρουσία της Υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά, Βουλευτών, εκπροσώπων Αρχών και φορέων αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και με προσεγμένο χαρακτήρα εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στο κατάμεστο από κόσμο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επρόκειτο για μια...  


εκδήλωση που κινήθηκε στους άξονες «Επιστήμη, Δραματική Τέχνη και Μουσική Απολλώνια Τέχνη», και όπως ανέφερε η συντονίστρια της βραδιάς - δικηγόρος, κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή, ήταν ένας «ξεχωριστός τρόπος για να εκφράσουμε τον σεβασμό μας και να τιμήσουμε την ημέρα της γυναίκας».

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε στον ίδιο χώρο και μια έκθεση φωτογραφίας με αρχαία αντικείμενα καλλωπισμού των γυναικών, την οποία επιμελήθηκε η αρχαιολόγος κ. Εύα Αλβανού.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος, αφού είπε τα «χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου», απευθυνόμενος στη συνέχεια στο γυναικείο ακροατήριο και ευχήθηκε τα εξής: Να συνεχίζετε τον αγώνα σας με «ησύχιο πείσμα», να συνεχίζετε το έργο σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα, όπως έλεγε κι ο Γέροντάς μας ο κ. Αγαθόνικος.


Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ.

Η Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά στον δικό της χαιρετισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η γυναίκα, η μάνα, η αδελφή, η σύζυγος και η ερωμένη δεν γιορτάζει μια φορά τον χρόνο, γιορτάζει κάθε μέρα, διότι η γυναίκα είναι από τη φύση της να προσφέρει συνεχώς. «Και παρακαλώ και τους άνδρες, που παρακολουθούν σήμερα αυτή την εκδήλωση, να ακούνε τη γυναίκα όταν σιωπά, διότι όταν σιωπά έχει να πει πολλά», πρόσθεσε η κ. Υφυπουργός.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ.

Ακολούθησε διαδικτυακή σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Ιδρύματος κ. Νίκου Μυστακίδη, όπου η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Νίνα Γκατζούλη, μίλησε στην εκδήλωση.

Η κ. Γκατζούλη αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου Διονύση Πασχάλη για την τιμή που του αποδόθηκε με το βραβείο ευποιίας αλλά και το χρυσό μετάλλιο που του απονεμήθηκε την Κυριακή 8/3/2015 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αφού συνεχάρη επίσης και τον Διευθυντή Οικονομικών του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και Διευθυντή Αστυνομίας Πιερίας, κ. Αθανάσιο Μαντζούκα, για την προαγωγή του στον βαθμό του Ταξίαρχου, σημείωσε: «Τιμάμε τη γυναίκα, τη σύζυγο, τη μάνα, τη φίλη, την Ελληνίδα, την εργαζόμενη και την άνεργη γυναίκα. Η ελληνίδα σήμερα ξέρει να διεκδικεί και έτσι και στη χώρα μας η 8η Μαρτίου γιορτάζεται ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης διαδικτυακά, και η κ. Ροδή Μητκώνη, μέλος του Δ.Σ. της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου και Κυβερνήτης της Παμμακεδονικής στην περιοχή της Νέας Αγγλίας ΗΠΑ. «Η σύγχρονη γυναίκα καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Και η ανάγκη που προβάλλεται είναι η γυναίκα να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας - νοικοκυράς αλλά και ως εργαζόμενης», τόνισε η κ. Μητκώνη.

Τέλος διαβάστηκε ο χαιρετισμός της κ. Νίνας Περοπούλου, η οποία χρημάτισε πρώτη γυναίκα Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου Διονύσης Πασχάλης ανέφερε τα εξής: «Κυρία Υπουργέ Μακεδονίας - Θράκης, Πανοσιολογιότατε, κυρία Πρόεδρε της Ανωτάτης Αρχής και Παγκόσμια Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης Αρχής και εξουσίας, αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι. Στις μέρες μας, η ισότητα των ευκαιριών είναι ένα πολύτιμο συλλογικό αγαθό αλλά και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων. Αυτό όμως που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοκρατία δημιουργεί ενεργούς εξελισσόμενους και συνειδητοποιημένους πολίτες προκειμένου να υπάρξει ένα βέβαιο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα. Ευχαριστώ».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Στη συνέχεια, χαιρετισμούς απηύθυναν οι Βουλευτές της Πιερίας. Συγκεκριμένα, η Βουλευτής Μπέτυ Σκούφα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ίσως η Πολιτεία θα πρέπει να εμπιστεύεται, σ' εμάς τις γυναίκες, πολύ σημαντικότερες θέσεις, διότι εφόσον είμαστε σε θέση να κρατούμε σε ισορροπία το νοικοκυριό, την οικογένεια, τα παιδιά και παράλληλα να εργαζόμαστε, αυτό σημαίνει ότι, αν μη τι άλλο, έχουμε πολύ καλές οργανωτικές ικανότητες. Θεωρώ ωστόσο ότι το Κίνημα του Φεμινισμού δεν θα πρέπει ουσιαστικά να παραγνωρίζει και τον ρόλο του άνδρα», υπογράμμισε η Βουλευτής.

Ο Βουλευτής Πιερίας Ζήσης Ζάννας μιλώντας για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σημείωσε ότι «αυτή η μέρα μάς υπενθυμίζει πως ο αγώνας της γυναίκας είναι ένας διαρκής δρόμος, είναι ένας αγώνας που δεν σταματάει, διότι μπορεί να κατακτήθηκαν αρκετά, αλλά οι γυναίκες έχουνε πολλά ακόμη να κατακτήσουνε, έτσι ώστε η γυναίκα, η μητέρα, η γιαγιά, η εργαζόμενη, η κόρη και η αδελφή μας να μπορεί επί ίσοις όροις να συμμετέχει στην κοινωνία, στις διεργασίες της, στο δικαίωμα στην εργασία, στο σπίτι, στην οικογενειακή ηρεμία», υπογράμμισε.

«Θα ήθελα μόνο μια ευχή να απευθύνω στις γυναίκες, να τους ευχηθώ «ψωμί και τριαντάφυλλα», είπε στον δικό του χαιρετισμό ο Βουλευτής Χάρης Τζαμακλής, εξηγώντας ότι το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα» ήταν αυτό που φώναζαν εργάτριες και υφάντριες στη Νέα Υόρκη, (σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 1909). Και συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα επίσης να καλέσω, άνδρες και γυναίκες να στοχαστούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να διεκδικούμε τα ίσα δικαιώματα για τη γυναίκα, την ισονομία, την ισοπολιτεία, να πάψουν να βιάζονται οι γυναίκες ως δήθεν προκαλούσες αυτόν τον βιασμό, να μην υπάρχουν άνεργες γυναίκες, να μη χάνουν οι έγκυες γυναίκες τη δουλειά τους. «Ψωμί και τριαντάφυλλα», λοιπόν!
   

Η ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ

Στο πολιτιστικό μέρος της βραδιάς, κεντρική παρουσία είχε η Λυδία Κονιόρδου, ένα από τα «ιερά τέρατα» του θεατρικού χώρου, όπως τη χαρακτήρισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου Ευθύμης Μαυρίδης.

Παρουσιάζοντας τη Λυδία Κονιόρδου μίλησε για την ηθοποιό, τη σκηνοθέτη, τη δασκάλα και την ενεργό πολίτη ενώ αποκάλυψε και κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, ότι δηλαδή η Λυδία Κονιόρδου υπήρξε μέλος της Ομάδας Βόλεϊ ΖΑΟΝ καθώς επίσης και στέλεχος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διονύση Πασχάλη, για την πρόσκληση του, εδώ σ' αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, να συμμετάσχω στην εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και να θυμηθούμε στιγμές από το αρχαίο δράμα, από το επικό θέατρο αλλά και από τη νεότερη λογοτεχνική δημιουργία», τόνισε η Λυδία Κονιόρδου και συνέχισε λέγοντας: «Αυτός ο χώρος του Αλεξανδρείου συνδέεται με τους απανταχού Έλληνες, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες όπου γης, γι αυτό και μέσα από τούτη τη συνάντηση αφυπνίζουμε αυτό το άπιαστο ελληνικό πνεύμα που διατηρείται ζωντανό παρ' όλες τις δυσκολίες, παρ' όλα τα εμπόδια, μέσα στους αιώνες».

Η Λυδία Κονιόρδου κατά τη διάρκεια της βραδιάς ερμήνευσε, με συνοδεία πιάνου από τον Τάκη Φαραζή, αποσπάσματα από τη «ΜΗΔΕΙΑ» και την «ΗΛΕΚΤΡΑ του Ευρυπίδη» σε μουσική Ν. Ξυδάκη, τον «Μονόλογο της Αρετούσας» και «το τραγούδι της Αρετούσας από τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ του Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ» και τον «Μονόλογο της Φραγκογιαννούς από τη ΦΟΝΙΣΣΑ του Αλ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ». Ερμήνευσε επίσης, το «Νανούρισμα Καππαδοκίας του Χαιγιαδιού μου», ένα απόσπασμα από τον «ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΟ της ΕΛΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ "Εξιστορεί μια αγρότισσα μάνα" καθώς και τα «Μαργαριταρένια», τραγούδι παραδοσιακό της Σμύρνης.

Τέλος, τραγούδησε τον «ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ» σε μουσική Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ- και στίχους Ν.ΓΚΑΤΣΟΥ και έκλεισε με το τραγούδι «ΜΗΤΕΡΑ ΚΙ ΑΔΕΛΦΗ» σε στίχους και μουσική Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, καταχειροκροτούμενη.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ «Ι.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΘΑΜΥΡΙΑΔΕΣ»

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ακόμη το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Θαμυριάδες» από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, καθώς επίσης και το τμήμα καντάδας της Δημοτικής Χορωδίας Δ.Δίου-Ολύμπου «Ιωάννης Σακελλαρίδης».

Οι «Θαμυριάδες» αποτελούνταν από 14 γυναικείες φωνές, με μαέστρο την κ. Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ στο πιάνο συνόδευε η Anita Tanyi.

Το Τμήμα Καντάδας αποτελούνταν από 25 άνδρες υπό την καθοδήγηση του μαέστρου - μουσικολόγου Γιώργου Μπελογιάννη. Η Μαρία Φωτοπούλου έπαιξε βιολί, ο Βαγγέλης Τσίντσιφας, ακορντεόν και ο Γιώργος Τσαμπράκης, μαντολίνο.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΕΥΑΣ ΑΛΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία της Αρχαιολόγου κ. Εύας Αλβανού. Θέμα της ομιλίας της ήταν «η γυναίκα στην αρχαϊκή και κλασσική περίοδο, στην Αθήνα και στη Σπάρτη». Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε συμπερασματικά, στην Αθήνα, από πολιτική άποψη, η γυναίκα αστή ήταν απαραίτητη διότι ο σύζυγός της αποκτούσε μέσω αυτής γνήσιους απογόνους και ελεύθερους πολίτες.

Αντίστοιχα, στη Σπάρτη, η λιτή σπαρτιατική αγωγή των γυναικών αντανακλούσε τη θέση τους στην κοινωνία με βασικότερο χαρακτηριστικό την ενσωμάτωση τόσο των ιδίων των γυναικών όσο και των ανδρών σε μια ευρύτερη λειτουργικά κοινωνική ομάδα με γνώμονα το συμφέρον του κράτους.