Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής
Ενότητας Πιερίας για το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας
για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά τη φετινή
θερινή περίοδο
Σοφία Μαυρίδου: «Στόχος μας για το 2015 η περαιτέρω συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ο συντονισμός των δράσεών μας στην...
υλοποίηση των προληπτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών»
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών, κατά τη φετινή θερινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, συμμετείχαν από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Προϊστάμενος Σχεδιασμού και Πρόληψης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, κ. Ελευθέριος Μανούσης, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Διευθυντής, κ. Γεώργιος Μπαρμπαρούσης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος, κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας Αντιπύραρχος, κ. Ευάγγελος Φαλάρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Αριστείδης Αγγέλου, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, στρατιωτικών αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και ορειβατικών συλλόγων.
Οι παριστάμενοι εξέτασαν και αποφάσισαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του συντονισμού και της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στην εκτέλεση των έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας, στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Η κ. Μαυρίδου επεσήμανε ότι « στόχος μας για το 2015 είναι η περαιτέρω συνεργασία μας και ο συντονισμός των δράσεων μας στην υλοποίηση των προληπτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως είναι από την πλευρά μας ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Μέσα στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των δεδομένων για το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», μέσα από τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (ΣΤΟ) των Δήμων έχει γίνει η καταγραφή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και μέσων (μηχανήματα έργου) που διαθέτουν, ώστε στην κατάλληλη στιγμή να είμαστε σε θέση να συνεργήσουμε αποτελεσματικά και να κινητοποιήσουμε το κατάλληλο δυναμικό για την ταχύτερη δυνατή κατάσβεση της όποιας εκδηλούμενης πυρκαγιάς».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξήρε το ρόλο των Εθελοντικών Οργανώσεων και δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει για το ζήλο, την οργάνωση και το συντονισμό που επιδεικνύουν σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης φαινομένων εκτάκτων αναγκών.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Νικόλαος Χηνόπουλος, ζήτησε και έλαβε από τους παριστάμενους την έγκριση του ΣΟΠΠ να εξουσιοδοτήσει την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας -με σκοπό την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου -για τη λήψη σχετικής απόφασης εφαρμογής του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών με την απαγόρευση διαμονής ή ελεύθερης κατασκήνωσης στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου καθώς και στα δάση και δασικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου, των Πιερίων και του Τιτάρου, από την δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή της επόμενης ημέρας. Να σημειωθεί ότι η έκδοση της σχετικής απόφασης από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας παρέχεται για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και εφόσον έχει μεταφερθεί νόμιμα η αρμοδιότητα σε αυτήν ,με δεδομένο ότι οι προβλέψεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ημερήσιο χάρτη ανέρχονται στον 40 ή 50 βαθμό επικινδυνότητας ή με βαθμό επικινδυνότητας 3 κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες και εισήγηση της Π.Υ.
Γίνεται σαφές από το Ν. 3852/2010 –πρόγραμμα Καλλικράτης– και ειδικότερα στο άρθρο 160 (αρμοδιότητες Αντιπεριφερειαρχών) ότι οι εκλεγμένοι Αντιπεριφερειάρχες έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στην περιφερειακή ενότητά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που τους παρέχει ο περιφερειάρχης και το άρθρο 186 (Αρμοδιότητες Περιφερειών) περί έκδοσης αποφάσεων κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου για τοπικές καταστροφές μικρής έντασης, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του οικείου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη.
Αναφορικά με τις εθελοντικές οργανώσεις, αυτές εποπτεύονται διοικητικά από τα τμήματα πολιτικής προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ επιχειρησιακά εκπαιδεύονται και ενεργοποιούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας γίνεται μέσω του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας.
Οι παριστάμενοι συνηγόρησαν στη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού και αναγγελίας δασικής πυρκαγιάς και της άμεσης μετάβασης στο σημείο για τη γρήγορη αντιμετώπισής της και ανακοίνωσαν προληπτικά μέτρα (μην καίτε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους το καλοκαίρι, μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα τους θερινούς μήνες, μην κάνετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο, μην πετάτε σκουπίδια στο δάσος, να δημιουργήσετε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας κλαδεύοντας δέντρα και θάμνους, να καθαρίσετε και να απομακρύνετε σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων ξερά φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.ά., να εφοδιαστείτε και να συντηρείτε επαρκείς οικιακούς πυροσβεστήρες, να προμηθευτείτε σωλήνα ποτίσματος με μήκος όσο και η περιοχή που θέλετε να προστατεύσετε κ.α.) που πρέπει να ληφθούν από όλους τους πολίτες.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα ( μέσα και ανθρώπινο δυναμικό) και εξέφρασαν τις δικές τους προτάσεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα μιας επιχείρησης σε περίπτωση πυρκαγιάς μέσα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας. Πριν την έναρξη της σύσκεψης τους διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.).