Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΣΑΙΤ ΤΣΕΝΙΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ: Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ









       Εξαιρετικά διαφωτιστική και ουσιαστική ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας (τμήμα πολιτισμού) με αφορμή την ημέρα μνήμης τής γενοκτονίας των Ποντίων. Με ομιλητές δύο ανθρώπους της αριστεράς, τον γνωστό ιστορικό του μικρασιατικού ελληνισμού Βλάση Αγτζίδη (υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς και διαχειριστή της... 

σπουδαίας ιστοσελίδας «Πόντος και αριστερά») και τον τούρκο αγωνιστή της αριστεράς, ιστορικό και κοινωνιολόγο Σαϊτ Τσετίνογλου, ο οποίος μελέτησε και συνεχίζει να μελετά τα σχετικά με την συστηματική εξόντωση των Ελήνων και των άλλων πληθυσμών της Ανατολής από την οθωμανική και κεμαλική εξουσία.

Η συγκρότηση της ιστορικής μνήμης είναι μια διαδικασία που απασχολεί τεκμηριωμένα τον πολιτικό και ιστορικό λόγο της σύγχρονης αριστεράς και οφείλει να τον απασχολεί συνεχώς αφού «ο αγώνας ενάντια σε κάθε εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη» υποστήριξε ο Βλάσης αγτζίδης. Οι χριστιανικές κοινότητες των Αρμενίων, των Ελλήνων της Ανατολής και των Ασσυροχαλδαίων-Αραμαίων, βίωσαν με τον πλέον δραματικό τρόπο την πολιτική ενός ακραίου εθνικιστικού και μιλιταριστικού κινήματος.

Έμφαση δόθηκε ιδιαίτερα από τον Σαίτ Τσετίνογλου όχι στα γεγονότα της γενοκτονίας μόνο αλλά και στο πώς ο διωγμός των προσφύγων συνδέεται με την υφαρπαγή των περιουσιών και το πλιάτσικο. Τουλάχιστον το 30% της σημερινής αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Τουρκίας έχει προέλευση τη λεηλασία, υπογράμμισε ο Τούρκος ερευνητής, και αυτό μεταφράζεται σε αξία τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Η περιουσία αυτή αρπάχτηκε από κάποιους και την πήραν κάποιοι. Διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο που ονομάζεται Ρεπουμπλικανική Τουρκία έχει ως θεμέλιο αυτή τη γιγάντια μεταφορά περιουσίας». 

Ν.Ε Πιερίας
Γ.ΟΛΥΜΠΙΟΥ 2-ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr