Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Αυτός είναι ο TOP ανερχόμενος προορισμός στη Μεσόγειο! Ένα νησί γεµάτο θρύλους που µας θυµίζει Κρήτη και...Μάνη








    Ένα νησί γεµάτο θρύλους, µακριά απο τουριστικά κλισέ, αρχίζει ν’ αποκτά έναν πιο κοσµοπολίτικο χαρακτήρα, χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά του: Η Κορσική είναι το... next best thing στη Μεσόγειο!

Υποτιµηµένη από την... 

τουριστική βιοµηχανία κάποτε, σήµερα γοργά ανερχόµενη, µακριά όµως από κάθε... ψευδεπίγραφο glamour, η Κορσική είναι ένα µεσογειακό νησί που χαρακτηρίζεται από τις πιο συναρπαστικές αντιθέσεις! Διαθέτει, αναµφίβολα, πανέµορφους κόλπους και παραλίες, αλλά άνετα θα τη χαρακτηρίζαµε και ως... ένα υψίπεδο µέσα στη Μεσόγειο, καθώς αριθµεί 20 κορφές πάνω από τα 2.000 µέτρα,... µε την ψηλότερη να φτάνει τα 2.706! Διοικητικά ανήκει στη Γαλλία, όµως η γλώσσα και η παράδοσή της έχουν µεγαλύτερη σχέση µε την Ιταλία... Άλλωστε, για σχεδόν 500 χρόνια ανήκε στους Γενοβέζους. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η Κορσική δεν αναγνώρισε ποτέ κανέναν κυρίαρχο, ούτε καν τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα, το πιο διάσηµο τέκνο της! Αιώνες εξεγέρσεων έχουν αφήσει έντονη τη σφραγίδα τους στους κατοίκους της, που ιδίως στα ορεινά διατηρούν µε περηφάνια τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής και την αυτονοµία τους έναντι οποιασδήποτε εξουσίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που µας θυµίζει Κρήτη, και ακόµα περισσότερο Μάνη, µαζί µε την υποβλητική αγριάδα αρκετών τοπίων της, αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει χωριά (όπως το Cargese) που οι κάτοικοί τους... είναι Μανιάτες, που ήρθαν εδώ τον 17ο αιώνα!

Ο δηµοφιλής...νότος



Με 8.680 τ.χλµ. έκταση, η Κορσική είναι λίγο µεγαλύτερη από την Κρήτη. Βρίσκεται ουσιαστικά πιο κοντά στην Ιταλία, αφού το ferry για το µεγαλύτερο λιµάνι της, την Bastia, από το Λιβόρνο κάνει 4 ώρες, ενώ από τη Νίκαια κάτι λιγότερο από 6. Την ίδια στιγµή, ο πορθµός που τη χωρίζει από τη Σαρδηνία, ο Bonifacio, έχει πλάτος µικρότερο από 7 µίλια. Σίγουρα το πιο τουριστικό κοµµάτι του νησιού είναι το νότιο, µε το... καρτποσταλικά γραφικό Porto-Vecchio.

Εδώ θα χαζέψει κανείς, ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, ένα µεγάλο πλήθος από ιστιοφόρα και πολυτελή γιοτ, αλλά αυτό δεν µειώνει σε τίποτε τη φυσική γοητεία του µέρους, που είναι καταπράσινο, ενώ ξεχωρίζει και για τις εξαιρετικές παραλίες του, όπως η Palombaggia (η πιο δηµοφιλής ίσως του νησιού), η Roccapina και η Santa Giulia. Στα νότια, σηµαντικός προορισµός είναι και το Bonifacio, µε τη µοναδική µεσαιωνική καστροπολιτεία του και ακρογιαλιές ξακουστές για τους περίεργους βραχώδεις σχηµατισµούς τους – κρησφύγετο και ορµητήριο των κουρσάρων κάποτε. Επίσης, το Propriano, µε τον θαυµάσιο κόλπο του, εξίσου γνωστό στους... σκαφάτους και µε θαυµάσιες πλαζ, όπως η Lido αλλά και η Cupabia.



Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και όλη η δυτική ακτή, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κορσικής, το Ajaccio (ή Αιάκειο), µε τις ιστορικές εκκλησίες και τα άλλα µνηµεία του, µεσαιωνικά και νεότερα, καθώς και το περίφηµο Μουσείο Fech και το αυτοκρατορικό παρεκκλήσι, όπου «αναπαύονται» πολλά µέλη της οικογένειας του Ναπολέοντα. Ακόµα, στην ίδια πλευρά, το... δικό µας Cargese, όπου πολλοί από τους Μανιάτες στην καταγωγή κατοίκους διατηρούν ακόµα την ελληνική τους γλώσσα (!), και το άκρως γραφικό Porto, στο βάθος του οµώνυµου κόλπου µε το καταπράσινο σκηνικό. Ωστόσο, η καρδιά της νέας ταξιδιωτικής σκηνής του νησιού χτυπάει βόρεια!



Διατηρητέα χωριά

Η «πύλη» του κορσικάνικου βορρά είναι η Bastia, µε σηµαντικό λιµάνι και αεροδρόµιο, τραβάει ωστόσο το ενδιαφέρον κυρίως µε τη γενοβέζικη παλιά πόλη, το παλιό λιµάνι και την ακρόπολή της – ένα ιδιαίτερα ατµοσφαιρικό µέρος!

Ακριβώς από την πόλη ξεκινάει η στενή, βραχώδης χερσόνησος που συνιστά το βόρειο άκρο του νησιού, γνωστή ως Cap Corse, µε µήκος 40 χλµ. Εδώ, ανάµεσα σε άγρια τοπία «ξεπετάγονται» από το πουθενά χωριά µε πύργους, που σε µεταφέρουν αιώνες πίσω, και «µυστικές» παραλίες, µόνο για λίγους... Ωστόσο, δεν λείπουν και οι εξαιρετικές προτάσεις για διαµονή και φαγητό, και πάλι για τους... γνώστες.

Από την άλλη, στα 27 περ. χλµ. ΝΔ της Bastia, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το διατηρητέο πετρόκτιστο χωριό Oletta, µε τις εκκλησίες και τα επιβλητικά αρχοντικά του, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σηµαντικές στιγµές της ιστορίας της Κορσικής. Πέρα όµως απ’ αυτό, εδώ έχουν ανοίξει πρόσφατα πολύ προσεγµένα boutique hotels, αλλά και εστιατόρια που αναδεικνύουν τα τοπικά υλικά και γαστρονοµικές παραδόσεις, ωστόσο µε µια πιο gourmet διάσταση.

Παίρνοντας πάλι κατεύθυνση προς την ακτή, φτάνουµε στο ανερχόµενο hot spot του νησιού, το Saint-Florent. Μια προσεγµένη µικρή πολιτεία, στον µυχό ενός ιδιαίτερα γραφικού κόλπου, µε παλιά –ανακαινισµένα– σπίτια, οι τοίχοι των οποίων είναι βαµµένοι µε ζωηρές (ροζ) ή πιο γήινες αποχρώσεις, µε τη µικρή µαρίνα να συµπληρώνει το σκηνικό. Στην παραλία συναντά κανείς cafés και boutiques µε παριζιάνικο αέρα, sushi restaurants και µοδάτα cocktail bars. Πέρα απ’ όλα αυτά, το µέρος έχει να προσφέρει και απίθανες παραλίες, όπως η Saleccia, µε τα τιρκουάζ τύπου... Ωκεανίας νερά της, στην άκρη του εθνικού δρυµού Desert des Agriates – ένα τοπίο πραγµατικά κορσικάνικο, και... παρθένο, ιδανικό για πεζοπορία. Τα πεύκα και οι βελανιδιές, αλλά και οι µυρτιές και άλλοι θάµνοι κυριαρχούν, ενώ γκρεµισµένοι πύργοι και καλύβες βοσκών προσθέτουν µαγεία... Στην ίδια περιοχή και η πιο... µοδάτη αλλά και αυτή µε έντονη προσωπικότητα, παραλία Loto.

Κορσικάνικη ριβιέρα

Το βορειοδυτικό τµήµα του νησιού είναι γνωστό ως Balagne – και είναι ίσως το πιο δυναµικά ανερχόµενο τουριστικά!

Εδώ έχουµε, κατ’ αρχάς, το L’Ile Rousse, πανέµορφη µικρή πόλη (αλλά µε λιµάνι σηµαντικό για την ακτοπλοϊκή σύνδεση µε την ηπειρωτική Γαλλία), που ιδρύθηκε από τον “εθνικό” ήρωα της Κορσικής, τον Pasquale Paoli στα τέλη του 18ου αι. Σήµα κατατεθέν η βραχώδης νήσος Ile de la Pietra, που σαν λιµενοβραχίονας προστατεύει τον κόλπο, διαθέτοντας όµως στην περιορισµένη έκτασή του αρκετό χώρο για κάποια εξαιρετικά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η πόλη βρίθει από µικρά και πιο hip ή κοσµοπολίτικα restaurants και boutiques, αλλά φυσικά διαθέτει και πλήθος παραλίες, κάποιες εντός οικισµού και πολλούς µυστικούς ορµίσκους πιο έξω. Τους οποίους, αν πάρει κανείς στη σειρά, θα καταλήξει στην... εξωτική L’Ostriconi, µε ποτάµι που φθάνει µέχρι την άµµο, ένα τοπίο που σε εµπνέει να ξεχάσεις να γυρίσεις στον πολιτισµό!

Μεταξύ άλλων, το L’Ile Rousse είναι γνωστό και για τις biscuiteries του, όπου παρασκευάζονται τα περίφηµα κορσικάνικα µπισκότα (βλ. πιο κάτω). Μια από τις µοναδικές εµπειρίες στην περιοχή, πάντως, είναι να ακολουθήσετε οδικώς την περίφηµη Route des Artisans, τον «Δρόµο των Τεχνιτών», που θα σας φέρει σε µια σειρά από παραδοσιακά χωριά (Pigna, Sant’ Antonino κ.λπ.) τα οποία φηµίζονται για τις δηµιουργίες των έµπειρων τεχνιτών τους, όπως τα µοναδικά κεραµικά – ό,τι καλύτερο για να πάρετε µαζί σας στο ταξίδι της επιστροφής, ένα αυθεντικό ενθύµιο Κορσικής!

Καταπληκτικό µέρος είναι και το παραδοσιακό χωριό Lumio. Τα ψηλά πέτρινα, σαν πύργοι, διατηρητέα κτίσµατα που δεσπόζουν πάνω στους λόφους, µε απίστευτη θέα στη Μεσόγειο, τα ερείπια του µεσαιωνικού οικισµού, οι πολύ ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παλιές εκκλησίες, το κάστρο, το γραφικότατο λιµανάκι Marine de Sant’Ambrogio (µε εγκαταστάσεις του ClubMed!), δηµιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό, στο οποίο κάνουν την εµφάνισή τους... εξαιρετικές προτάσεις για τους παραθεριστές.

Ωστόσο, το απόλυτο must visit της περιοχής Balagne και από τους δύο τρεις top προορισµούς σε όλο το νησί είναι το περίφηµο Calvi, µια τειχισµένη µεσαιωνική πολιτεία, που θυµίζει τα... καλύτερα της Γαλλικής και Ιταλικής Ριβιέρας, µε µια ατµόσφαιρα όµως αθεράπευτα ροµαντική! Διαθέτει τεράστια παραλία και εξαιρετικές, υψηλού επιπέδου υποδοµές σε όλους τους τοµείς, από αεροδρόµιο και λιµάνι, µέχρι πολυτελή ξενοδοχεία, resorts και κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια και cocktail bars της Κορσικής...

Η «µυστική»ενδοχώρα

Πάνω από το αεροδρόµιο του Calvi αρχίζει ο δρόµος που οδηγεί στο συγκλονιστικό δάσος Bonifatu. Είναι πραγµατικά µια πύλη προς την άλλη Κορσική, εκείνη που δεν πρόκειται ποτέ ν’ αλλάξει και που τα µυστικά της κράτησαν καλά κρυµµένα οι ντόπιοι από τόσους και τόσους κατακτητές και από την επέλαση του σύγχρονου πολιτισµού. Εδώ τα πάντα τρέχουν µε τους δικούς τους ρυθµούς, από τα ποταµάκια και τους χειµάρρους στα στενά φαράγγια ανάµεσα στις απότοµες βουνοπλαγιές, µέχρι τ’ αγριογούρουνα και τα άγρια πρόβατα mouflon. Από δω αγναντεύει κανείς το ψηλότερο όρος του νησιού, το Monte Cinto, µε τις κορφές του στα «λευκά» το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου.

Οι συγκινήσεις στην ενδοχώρα της Κορσικής είναι, όµως, απεριόριστες. Αδιαφιλονίκητη ορεινή «πρωτεύουσα» το Corte, µε την επιβλητική ακρόπολή του, τον πύργο όπου γεννήθηκε ο Ιωσήφ Βοναπάρτης (αδερφός του Ναπολέοντα), την ατµοσφαιρική Piazza Gaffori, το αλλόκοτο σε σχήµα βουνό Aiguilles de Bavella και το –µοναδικό για την παρουσίαση του τοπικού πολιτισµού και ιστορίας– Μουσείο της Κορσικής.

Άλλοι γοητευτικοί τόποι στο κορσικάνικο υψίπεδο είναι το Venaco, το Vico, πιο νότια η Zonza και η Sartene – καθώς και πολλοί άλλοι, καθένας µε την ιδιαίτερη ιστορία και παράδοσή του, που χάνεται στα βάθη του χρόνου, ανάµεσα σε επαναστάσεις, επιδροµές αλλά και... βεντέτες, που ποτέ δεν έλειψαν.

Σ’ αυτό το νησί των θρύλων το άρωµα του φασκόµηλου και του θυµαριού µπερδεύεται µε την αρµύρα της θάλασσας, το βουνό µε την ακρογιαλιά, τα χωριά-ορεινές αετοφωλιές µε τις πιο τουριστικές πόλεις των παραλίων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουµε τα ατµοσφαιρικά καταλύµατα και gourmet spots που αυξάνονται σταθερά, παίρνουµε τον απόλυτο περιπετειώδη µεσογειακό προορισµό!