Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Τα πρόσωπα της κοινωνίας μας


 
 
  Τρύφων Λιώτας

Οι 12 Θυμωμένοι Άνδρες (12 Angry Men, 1957) είναι η ταινία ντεμπούτο του Sindey Lumet. Συγκρατήστε αυτό το όνομα γιατί θα το ξανασυναντήσουμε στις κινηματογραφικές μας διαδρομές. Επιπλέον ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει σε έναν κορυφαίο ηθοποιό, τον... 

Henry Fonda, που ήταν και ο συμπαραγωγός της ταινίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αν αισθάνεται για κάτι περήφανος στην καριέρα του, είναι ακριβώς επειδή βοήθησε να γυριστεί αυτή η ταινία.

Η υπόθεση είναι απλή όπως και το σκηνικό. Δώδεκα ένορκοι κλείνονται σ’ ένα δωμάτιο για να αποφασίσουν αν ένας νεαρός Πορτορικανός έχει δολοφονήσει τον πατέρα του. Ενώ αρχικά 11 τάσσονται υπέρ – με συνέπεια τη θανατική καταδίκη του νεαρού – ένας τολμά να θέσει τις αμφιβολίες του προσπαθώντας να πείσει και τους υπόλοιπους.

Μια ταινία χωρίς σκηνικά, γυρισμένη σχεδόν αποκλειστικά σε ένα δωμάτιο μοιάζει βαρετή.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αναληθές. Από την αρχή ως το τέλος η ταινία σε κρατά καθηλωμένο. Η εξαιρετική σκηνοθεσία, οι εξαιρετικές ερμηνείες και οι διάλογοι είναι το μέσο για να αναδείξουν αυτήν την ταινία ίσως ως την κορυφαία αμερικάνικη κλασσική ταινία όλων των εποχών. Δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα, η ένταση στις προσωπικές σχέσεις, καίριες και διαχρονικές ερωτήσεις σχετικά με την ηθική του νόμου, τις προκαταλήψεις μας, την οχλοκρατία, τις φατρίες, τη δύναμη της αντίδρασης ενός ανθρώπου στην πορεία των γεγονότων είναι μερικά από τα θέματα που διαπραγματεύεται η ταινία.

Τα πορτραίτα των δώδεκα ενόρκων όπως παρουσιάζονται από τον S. Lumet αποτελούν μια ενδελεχή καταγραφή της τότε αμερικάνικης κοινωνίας και κουλτούρας. Για τον γράφοντα είναι διαχρονικά και δεν μπορούν να περιοριστούν σε γεωγραφικά σύνορα. Ακόμα χειρότερα, το αίσιο τέλος της ταινίας αποτελεί εξαίρεση καθώς δε συνάδει συνήθως με την πραγματικότητα…

Μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την κλασσική ταινία εδώ

stontoixo.com