Η επιδερμίδα του μωρού σας είναι πιο λεπτή κι ευαίσθητη σε σχέση με τη δική σας και μάλιστα οι μηχανισμοί του δέρματος που παράγουν το σμήγμα και διασφαλίζουν την υγεία του δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένοι. Πρέπει λοιπόν να φροντίζετε το δερματάκι του μωρού σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κατά τη...
διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του, πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμα, καθώς η πλειοψηφία των βρεφών (περίπου το 75%) έχει ξηρή επιδερμίδα που χρειάζεται ενυδάτωση. Μετά την ηλικία αυτή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρέμα ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος του μωρού σας. Η έλλειψη ξηρότητας σε αυτή την ηλικία είναι ένδειξη υγείας , που σημαίνει ότι το δέρμα αναπλάθεται μόνο του και δεν χρειάζεται καθημερινά να βάζετε ενυδατική κρεμούλα περιποίησης.
Η θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο του μωρού σας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 35-37 βαθμούς Κελσίου. Το πολύ ζεστό νερό προκαλεί υπεραιμία και επιδεινώνει ενδεχόμενο δερματικό πρόβλημα. Μπορείτε αν χρησιμοποιείτε για το μπάνιο του μωρού σας αφρόλουτρα που σέβονται τις ανάγκες της ευαίσθητης βρεφικής επιδερμίδας.
Στην αγορά θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από αφρόλουτρα που σέβονται το pH της επιδερμίδας. Μετά το μπάνιο χρησιμοποιείστε κάποια ενυδατική λοσιόν για να προσφέρετε συνέχεια ενυδάτωση στην επιδερμίδα του μωρού σας.
Χρησιμοποιείστε το λάδι μόνο για βρεφικό μασάζ.Η κρέμα είναι καλύτερη, γιατί παρέχει επιπλέον υγρασία και προστατεύει την επιδερμίδα. Επίσης, δεν έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική χρήση κρέμας εμποδίζει την επιδερμίδα να παράγει τις φυσικές προστατευτικές της ουσίες. Ιδανικά, δεν πρέπει να είναι πολύ λιπαρή - μπορείτε να επιλέξετε κάποια σε μορφή λοσιόν. Το βρεφικό λαδάκι δεν προσφέρει βαθιά ενυδάτωση οπότε σας είναι χρήσιμο περισσότερο για το βρεφικό μασάζ.
Ελέγξτε την ποιότητα της κρέμας για τα συγκάματα. Η κρέμα αυτή μένει για ώρα πάνω στην επιδερμίδα του μωρού σας και για αυτό είναι σημαντικό να περιέχει φυτικά έλαια πολύ καλής ποιότητας. Αναζητήστε στη συσκευασία το «οξείδιο του ψευδαργύρου», που συμβάλλει στην πιο γρήγορη επούλωση των ερεθισμών του δέρματος και το προστατεύει.
Πλένετε τα ρουχαλάκια του μωρού στο πλυντήριο με βρεφικό απορρυπαντικό και βεβαιωθείτε ότι ξεβγάζονται πολύ καλά. Το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τις πετσέτες του ή ακόμα και τα δικά σας ρούχα, που ακουμπούν στο δέρμα του όταν το κρατάτε αγκαλιά. Φροντίστε τα ρούχα και κυρίως τα εσώρουχά του να είναι από 100% βαμβάκι καλής ποιότητας και χωρίς έντονες ραφές, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του.
Προστατέψτε την επιδερμίδα του μωρού σας από τον ήλιο με αντηλιακό. Για παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών συνιστώνται αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και με δείκτη SPF 30.
Επειδή τα παιδιά χρειάζονται τη βιταμίνη D, που συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου, δεν χρησιμοποιούμε φίλτρα με δείκτη πάνω από 30. Σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορούμε να επιλέγουμε αντηλιακά με συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων (τα πρώτα απορροφούν, ενώ τα δεύτερα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου). Σημαντικό για όλα τα παιδικά αντηλιακά είναι να μην περιέχουν συντηρητικά, αρωματικές και χημικές ουσίες.
Πηγή: govastileto.gr