Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΟΣ Βροντούς - Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015



Πεζοπορική διαδρομή :

Αγ. Απόστολοι – Αγ. Κόρη – Τζιουβάλι πηγή

Ο ΕΟΣ Βροντούς καλεί τα μέλη και τους φίλους του βουνού για πεζοπορία στον Όλυμπο στην διαδρομή : Αγ. Απόστολοι 320 μ – Αγ. Κόρη 280 μ – Τζιουβάλι πηγή 720 μ .Αφετηρία τα γραφεία του ΕΟΣ Βροντούς στους Αγ. Αποστόλους και ώρα συνάντησης 9,00μ.

Περιγραφή διαδρομής

Από τους Αγ. Απόστολους αρχικά ακολουθούμε τον δρόμο που οδηγεί στην Αγ. Κόρη μήκους 1 χιλ και στην συνέχεια αφού ανάψουμε ένα κεράκι στο ξωκλήσι της Αγ. Κόρης θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στα ψηλά Ίταμο, Κοπανούλα, Έλατο, Κλεφτόβρυση , Πετρόστρουγκα και Οροπέδιο των Μουσών. Ο δικός μας στόχος η πηγή Τζιουβάλι απέχει περίπου 2 ώρες από την αφετηρία μας . Το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ρέμα της Αγ. Κόρης και σε κάποια σημεία το περνάμε διαδοχικά .Το μεγαλύτερο μέρος κινείται υπό σκιά με πλούσια βλάστηση και όμορφα τοπία. Η διαδρομή φέρει σήμανση με κόκκινο κύκλο σε άσπρο φόντο, συνολικής διάρκειας 3 ωρών. Νερό θα συναντήσουμε καθόλα την διάρκεια της διαδρομής άρα μισό λίτρο είναι αρκετό.

Η επιστροφή στα γραφεία του ΕΟΣ Βροντούς θα γίνει νωρίς το μεσημέρι. Ψηφίζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα…


Η Αγία Κόρη.

Το προσκύνημα της Αγίας Κόρης βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, 4 χιλ. από το χωριό Βροντού, στο βάθος ενός πυκνού φαραγγιού με πλούσια βλάστηση, στο όποιο φτάνει κανείς αν κατέβει τα 180 σκαλοπάτια .

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η Αγία Κόρη ήταν μία όμορφη κοπέλα απ’ την περιοχή των Ιωαννίνων, την οποία θέλησε να πάρει στο χαρέμι του ο Αλή Πασάς. Εκείνη κρατώντας την εικόνα της Παναγίας για να γλυτώσει, κατέφυγε στον Όλυμπο στην περιοχή της Παλιάς Βροντούς. Εκεί στο βάθος της ρεματιάς πέθανε από το κρύο και την ασιτία. Δίπλα στο άψυχο σώμα ανέβλυζε αγίασμα και οι κάτοικοι έκτισαν στην μνήμη της ένα μικρό εκκλησάκι γύρω από το δέντρο. Επειδή κανείς δεν ήξερε το όνομά της, την ονόμασαν Αγία Κόρη. Η μνήμη της γιορτάζεται την ημέρα της Αγίας Τριάδας. Το αγίασμά της είναι θαυματουργό και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρα αναχώρησης : 9,00 πμ.

Τόπος αναχώρησης : Αγ. Απόστολοι ( Βροντούς )

Υψομετρική διαφορά : 490 μ

Πληροφορίες : 693 275 4303

Αρχηγός ανάβασης : Παπαθανασιου Παναγιώτης

Απαραίτητα υλικά:
• Άνετα ρούχα
• Ορειβατικά παπούτσια
• Σακίδιο πλάτης
• Δεύτερα ρούχα
• Φλις –Ζακέτα
• Δεύτερες κάλτσες
• Νερό ( μισό λίτρο )
• Αποξηραμένη τροφή ή κάποιο σνακ
• Φακός

Ο Όλυμπος είναι τόσο κοντά μας …ας τον χαρούμε …