Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η μείωση των ποσοστών ανεργίας στην Κύπρο και η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τον διεθνή οίκο Standard and Poor's στο "ΒΒ-", από "Β+", λόγω της άρσης των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και της ισχυρής δημοσιονομικής απόδοσης, έρχονται να αποδείξουν ότι τελικά η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, από εκείνες που υπέστησαν τα δεινά της κρίσης, που ετοιμάζεται να μπει σε ένα ακόμη μνημόνιο.
Μία...
μία όλες οι χώρες ολοκληρώνουν τις αξιολογήσεις τους, επιστρέφουν στην κανονικότητα, ανακτούν την αξιοπιστία τους, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους.
Μάλιστα, η Κύπρος τα κατάφερε παρά το γεγονός ότι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα παραμένει προβληματικό.
Κι’ αυτό, διότι υπήρξε αντίβαρο χάρη στη δημοσιονομική εξυγίανση και την βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, με αποτέλεσμα να προβλέπεται πλέον ότι το μέσο καθαρό χρέος της γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2015-2017 θα είναι περίπου στο 90% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε κάτω από το φράγμα του 15%, δηλαδή στο 14,7%, ποσοστό που για την Κύπρο παραμένει υψηλό, αλλά η μείωσή του δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ η Κύπρος κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, πιστεύεται πως και αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, αφού η χώρα βγαίνει από την ύφεση.
Η Ελλάδα θα είχε βγει από την περιπέτεια εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.
Αντ’ αυτού, έκανε την εμφάνισή του ο κ. Τσίπρας με τα ψέματα και τους δήθεν ηρωισμούς του και… ηρωικά, μέσω του περίφημου «Όχι» που ο ίδιος έσπευσε να μετατρέψει σε «Ναι», μας οδήγησε σε ένα τρίτο μνημόνιο, υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας.
Εντάξει, αλλά ξαναψηφίστηκε, λένε πολλοί.
Η απάντηση και η ανάλυση είναι γνωστές: Ο δημαγωγός ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο.
Και στο μεταξύ, ας ψηφίζει και ας εφαρμόζει μόνος μαζί με τον συνεταίρο του…