Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Μηλόπιτα από τις Μηλιές Πηλίου



Υλικά  

4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
3 βανίλιες   

 1½ φλιτζάνι γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
5-6 μήλα καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα
κανέλα σκόνη
γαρίφαλο σκόνη

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη προσθέτοντας τα αυγά, τις βανίλιες, το γάλα ή το χυμό πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα.

Στρώνουμε από πάνω τα μήλα, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα λίγη σκόνη γαρίφαλο και λίγο βούτυρο σε κομματάκια.

Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο στους 170ο C βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Μόλις βγάλουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε μερίδες.

Αν θέλουμε, ραντίζουμε τα μήλα με λίγο μέλι.

[από το Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας]

Στείλτε τη δική σας συνταγή στο syntages@thessalianews.gr, σημειώνοντας το όνομά σας και τον τόπο.