Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Χορτόπιτα με κομματάκια φέτας



Συστατικά

Για το φύλλο

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κούπα νερό (250 γρ.)

½ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση

300 γρ. διάφορα χόρτα για πίτα

1/2 μικρό ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

400 γρ. φέτα

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

πιπέρι

αλάτι

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

σουσάμι



Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το φύλλο

Χτυπάμε, για 1-2 λεπτά, στο μίξερ με το γάντζο το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε το ζυμαρι στα 6. Σχηματίζουμε με το κάθε έκτο ένα μπαλάκι. Τα μπαλάκια αυτά τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνυμε στο ψυγείο για 20 λεπτα.

Για τη γέμιση

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια 5 εκ.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδι, τον άνηθο και τον δυόσμο.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα, το κρεμμύδι, τον ανηθο, τον δυοσμο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το αλάτι.

Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χόρτα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.

Μόλις στραγγίξουμε καλά την γέμιση, προσθέτουμε την φέτα (την σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια), το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ανακατευουμε.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη τα φύλλα. Μόλις ανοίξουμε το πρώτο, το μεταφέρουμε στο ταψί (το πρώτο φύλλο το ανοίγουμε σε μεγαλύτερη διάμετρο απο το ταψί μας γιατί πρέπει να προεξέχει μιας και θα καπακώσουμε με αυτό στο τέλος την πίτα).

Ρίχνουμε απο πάνω το 1/5 της γέμισης. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία της γέμισης για τα υπόλοιπα 4/5 (φυλλο - γέμιση - φύλλο - γέμιση). Πριν τοποθετήσουμε το 6ο και τελευταίο φύλλο, κλείνουμε προς τα μέσα το 1ο φύλλο που είχαμε αφήσει να προεξέχει απο το ταψί. Σκεπάζουμε την πίτα μας με το 6ο φύλλο (κάνουμε πιέτες).

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε για να σερβίρουμε.

Το διαβάσαμε στο boro.gr