Ιστορική στιγμή στη Νέα Υόρκη
Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της Παλαιστίνης. Παρών στην τελετή ήταν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε αδιανόητο, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το ζήτημα του status quo της Παλαιστίνης.
Κατά την...
Κατά την...
ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλεία των Ηνωμένων Εθνών, είπε, πως η Παλαιστίνη δεν δεσμεύεται πλέον από τις συμφωνίες με το Ισραήλ, τις οποίες το Ισραήλ "παραβιάζει συνεχώς". "Όσο το Ισραήλ αρνείται να προχωρήσει σε διακανονισμό και να απελευθερώσει την τέταρτη ομάδα Παλαιστινίων φυλακισμένων, όπως προβλέπουν οι μεταξύ μας συμφωνίες, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, από το να επιμένουμε, ότι δεν θα είμαστε εμείς οι μόνοι που δεσμευόμαστε από αυτές τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, δηλώνουμε, ότι δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι τέτοιων συμφωνιών", είπε χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η ομιλία του Αμπάς χαρακτηρίστηκε ως "δόλια".
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει 193 κράτη μέλη, κάθε ένα από τα οποία είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τα κριτήρια για την αποδοχή νέων μελών τίθενται από το 4ο Άρθρο του 2ου Κεφαλαίου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ:
"Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορούν να γίνουν όλα τα φιλειρηνικά κράτη, τα οποία αποδέχονται τις υποχρεώσεις που περιέχονται στον παρόντα Καταστατικό Χάρτη και, που κατά την κρίση του Οργανισμού, είναι σε θέση να εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις. Η αποδοχή οποιουδήποτε τέτοιου μέλους στα Ηνωμένα Έθνη επηρεάζεται από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Η εισήγηση για ένταξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί θετική ψήφο από τουλάχιστον 9 από τα 15 μέλη του συμβουλίου και κανένα από τα 5 μόνιμα μέλη να μην ασκήσει βέτο. Η εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Θεωρητικά, μόνο κυρίαρχα κράτη μπορούν να γίνου μέλη του ΟΗΕ και πλέον όλα τα μέλη του ΟΗΕ είναι κυρίαρχα κράτη, ωστόσο 5 μέλη δεν ήταν κυρίαρχα όταν εντάχθηκαν, αλλά έγιναν αργότερα πλήρως ανεξάρτητα μεταξύ 1946 και 1991). Επειδή ένα κράτος μπορεί να γίνει δεκτό στον ΟΗΕ με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, κάποια κράτη δεν είναι μέλη επειδή ο ΟΗΕ δεν θεωρεί ότι έχουν κυριαρχία, κυρίως λόγω της μη διεθνούς αναγνώρισης ή της αντίθεσης συγκεκριμένων μελών.
Εκτός από τα κράτη μέλη, ο ΟΗΕ προσκαλεί επίσης μη μέλη (σήμερα δύο: την Αγία Έδρα και την Παλαιστίνη), διακυβερνητικούς οργανισμούς, και άλλους διεθνείς οργανισμούς και οντότητας των οποίων η κυριαρχία δεν ορίζεται επακριβώς, να είναι παρατηρητές της Γενικής Συνέλευσης, επιτρέποντάς τους τη συμμετοχή και την τοποθέτηση, όχι όμως την ψήφο στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης.
(ΠΗΓΗ: http://www.parapolitika.gr/)