Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με τυρί από τα Τρίκαλα


Υλικά

Για 11 φύλλα:
1 κιλό αλεύρι
½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση:
1 μέτρια κολοκύθα
1 ½ φλιτζάνι ρύζι
750 γρ. φέτα τριμμένη
4 αυγά χτυπημένα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι

Για την επάλειψη των φύλλων:
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
2 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση

Για το φύλλο: Σε λεκάνη ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι προσθέτοντας όσο νερό πάρει μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να «σταθεί» για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 11 μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πολύ λεπτά φύλλα.

Για τη γέμιση: Τρίβουμε την κολοκύθα, την αλατίζουμε και τη στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά της. Σε λεκάνη την ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά, το ρύζι που έχουμε μουσκέψει και το λάδι.

Στρώνουμε σε ταψί πέντε φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα. Απλώνουμε το ¼ της γέμισης και την σκεπάζουμε με τα επόμενα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή άλλες τρεις φορές. Χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι ελαφρά το τελευταίο φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε την πίτα στους 200 C για 40-45 λεπτά. Προς το τέλος, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα η πίτα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

[από το Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας]

Στείλτε τη δική σας συνταγή στο syntages@thessalianews.gr, σημειώνοντας το όνομά σας και τον τόπο (καλό θα ήταν να συνοδεύει τη συνταγή σας και μια φωτογραφία).