Τη Δευτέρα 2/11/2015, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, συνεδρίαση με κυρίαρχο θέμα τις προτάσεις του Δ. Σ. του Φορέα επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο.
Το...
συγκεκριμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σεπτέμβριο του 2011 και παρέμενε ανενεργό μέχρι σήμερα, προέβλεπε αυθαίρετα την πλήρη απαγόρευση της άσκησης της θήρας στις Ζώνες Α, Β και Γ του υπό ίδρυση εθνικού Πάρκου.
Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, είχαν καταθέσει εγκαίρως από το 2011 τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους με σκοπό την ακύρωση της προβλεπόμενης αυθαίρετης ολικής απαγόρευσης θήρας στον Όλυμπο, τόσο στη σχετική δημόσια διαβούλευση όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα.
Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπέστη τροποποιήσεις, αλλά σε ότι αφορά στην ολική απαγόρευση της άσκησης της θήρας δεν υπήρξε καμία αλλαγή, ούτε όμως και απάντηση που να απορρίπτει τις θέσεις μας.
Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε πως το Σ.Π.Δ. ενεργοποιήθηκε εκ νέου και πως ο Φορέας Διαχείρισης Ε. Δ. Ολύμπου είχε προγραμματίσει σχετική συνάντηση για το θέμα.
Αν και δε λάβαμε καμία πρόσκληση στις σχετικές συναντήσεις, παρά το γεγονός πως η θήρα επηρεάζεται απόλυτα από τις σχετικές διαδικασίες, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης συμμετείχαμε στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η οποία τελικά αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 2/11/2015.
Στο διάστημα αυτό, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό, προχώρησαν επαφές με τους αρμόδιους φορείς και κατέθεσαν τις προτάσεις τους συνοδευόμενες από πλήρως τεκμηριωμένη σχετική εισηγητική έκθεση, η οποία επιδόθηκε εγκαίρως ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη του Δ. Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε. Δ. Ολύμπου.
Παρά το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα που να στηρίζει την ολική προτεινόμενη, αυθαίρετη απαγόρευση θήρας στον Όλυμπο, το Δ. Σ. του φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Ολύμπου, με ψήφους 5 υπέρ και δύο κατά, υπερψήφισε τη σχετική διάταξη που θα εκδιώξει τους κυνηγούς από τον Όλυμπο στη σχετική συνεδρίαση της 2/11/2015.
Το μόνο επιχείρημα που διατυπώθηκε σε όλες τις σχετικές συναντήσεις, δια στόματος του Προέδρου το Φορέα, αλλά και του εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ, ήταν πως δε μπορεί να συνυπάρξει η άσκηση της θήρας με την ορειβασία.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα όμως έχει πλήρως και τεκμηριωμένα απαντηθεί στην έγγραφη παρέμβαση των Κυνηγετικών Οργανώσεων, τόσο τώρα, όσο και στη σχετική δημόσια διαβούλευση το Σεπτέμβριο του 2011.
Να σημειώσουμε εδώ πως η άσκηση της θήρας απαγορεύεται ήδη σε έκταση που αγγίζει περίπου το 50% της συνολικής έκτασης του υπό ίδρυση Εθνικού Πάρκου Ολύμπου εδώ και δεκαετίες. Και πως μέσα σε αυτές τις εκτάσεις περιλαμβάνονται τα ευαίσθητα οικοσυστήματα αλλά και οι περισσότερες κύριες ορειβατικές διαδρομές του Ολύμπου.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση από την οποία απουσίασαν όλοι οι τοπικοί φορείς και σωματεία των οποίων οι δραστηριότητες αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά στην περιοχή του Ολύμπου σύμφωνα με το Σ.Π.Δ., ακούστηκε μεταξύ άλλων και το επιχείρημα πως θα πρέπει να χωροθετηθεί η μελισσοκομία στον Όλυμπο για να μην τσιμπάνε οι μέλισσες τους ορειβάτες. Η θέση αυτή σαφώς και δεν προήλθε από τους εκπροσώπους των ορειβατών, αλλά από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ, γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις για περιορισμούς σε ανθρώπινες δραστηριότητες και μάλιστα ερήμην των ενδιαφερομένων.
Ο Πρόεδρος του Φ. Δ., ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και ο εκπρόσωπος των Μ.Κ.Ο., ψήφισαν υπέρ της αυθαίρετης ολικής απαγόρευσης θήρας στον Όλυμπο.
Αντίθετα ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, και ο εκπρόσωπος Δήμου Ελασσόνας ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της θήρας στον Όλυμπο.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων, όχι μόνο ψηφίστηκαν από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, αλλά ενσωματώθηκαν και στις δικές της προτάσεις, ενώ το ίδιο συνέβη και με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η Π.Ε. Πιερίας, από το 2011, αφού μελέτησε τις σχετικές εισηγήσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων, έχει ταχθεί σταθερά ενάντια στον αυθαίρετο αποκλεισμό των κυνηγών από τον Όλυμπο, γεγονός για το οποίο την ευχαριστούμε θερμά (παρά το γεγονός πως η στάση αυτή θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη από κάθε πολιτικό φορέα), όπως ευχαριστούμε και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Δήμο Ελασσόνας.
Από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, απείχαν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η κοινή εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λιτόχωρου και του Φυσιολατρικού Συλλόγου Λιτόχωρου και η εκπρόσωπος του Δήμου Δίου Ολύμπου.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές το γεγονός πως υπάρχει μεταξύ άλλων και ουσιαστικό ζήτημα εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας, με δεδομένο το ότι οι Π.Ε. Πιερίας και Λάρισας δεν εκπροσωπούνται αυτόνομα στο Δ.Σ, του Φορέα Διαχείρισης. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως εκπροσωπούνται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιο μητρώο εξόσων γνωρίζουμε που να πιστοποιεί το ποια είναι και ποιος ο ρόλος κάθε Μ.Κ.Ο χωριστά, δημιουργεί έντονα ερωτηματικά για την επάρκεια της εκπροσώπησης αλλά και για τις προθέσεις του νομοθέτη που έθεσε σε προτεραιότητα τις Μ.Κ.Ο. έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συμμετέχουν δηλαδή στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης οι αγνώστου προελεύσεως Μ.Κ.Ο. και δε συμμετέχει η Π.Ε. Πιερίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι διάφοροι χρήστες (κτηνοτρόφοι, υλοτόμοι, αγρότες, κυνηγοί, μελισσοκόμοι, εμπορικό επιμελητήριο, ένωση ξενοδόχων) που επηρεάζονται δραστικά και άμεσα από τις αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης.
Η πρόκληση για οποιοδήποτε Φορέα Διαχείρισης είναι να μπορέσει να πετύχει την αρμονική συνύπαρξη όλων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που δεν αλλοιώνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά μίας προτατευόμενης περιοχής, προσέγγιση η οποία αποτελεί επιστημονικό μονόδρομο και για την οποία έχουμε ήδη προτείνει αρκετές λύσεις.
Φαίνεται όμως δυστυχώς πως ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου αντιλαμβάνεται την προστασία του Ολύμπου υπό το πρίσμα της απομόνωσης του από τους ανθρώπους, προσέγγιση η οποία επιστημονικά έχει καταρριφθεί σε επίπεδο Ε.Ε. εδώ και χρόνια.
Οι κυνηγοί είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές και κάθε φορέα που δραστηριοποιείται στον Όλυμπο για περεταίρω ρυθμίσεις στη θήρα οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και τη διατήρηση της θήρας στον Όλυμπο. Αυτό όμως προϋποθέτει οι αρμόδιες αρχές να προκαλέσουν και να συντονίσουν το σχετικό διάλογο, κάτι που θα έπρεπε να έχουν κάνει πολύ πριν από το 2011 και δεν έχει γίνει ακόμη μέχρι σήμερα.
Αν και η παραπάνω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη θήρα, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις συντονισμένα θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αποτροπή της αυθαίρετης ολικής απαγόρευσης θήρας στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου με έγγραφες και προφορικές παρεμβάσεις σε κάθε αρμόδιο φορέα μέχρι την υπογραφή του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.