Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Στο εδώλιο 26χρονος πυρομανής


Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει η υπόθεση ενός 26χρονου πυρομανή, στον οποίο αποδίδονται 20 εγκληματικές ενέργειες στο νησί της Ρόδου.

Με απόφαση του πρωτοβάθμιου λαϊκού δικαστηρίου διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική φυλακών για τουλάχιστον 6 έτη, καθώς... 

κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για τα εγκλήματα που του αποδίδονται, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού.

Το δικαστήριο, που έκανε δεκτό αυτοτελή ισχυρισμό που υπέβαλε η συνήγορος υπεράσπισής του, έκρινε ουσιαστικά ότι ο νεαρός δεν είχε επίγνωση της σοβαρότητας των πράξεών του αν και με την απόφαση που έλαβε τον διατάσσει να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών και 6 μηνών και του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 500 ευρώ, σε περίπτωση που κριθεί από το ψυχιατρικό κατάστημα, ότι έχει «σώας τας φρένας», πριν την πάροδο των 6 ετών του υποχρεωτικού εγκλεισμού, που του επιβλήθηκε.

Ο 26χρονος, που ομολόγησε τις πράξεις του και ενώπιον του δικαστηρίου, κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό από πρόθεση, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και σε ξένα πράγματα και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για το κοινό όφελος με χρήση φωτιάς και παράνομη οπλοφορία.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να πάσχει από μεικτή διαταραχή προσωπικότητας και κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία του. Πλην όμως από την ιατρική πραγματογνωμοσύνη φέρεται να προέκυψε ότι γνώριζε πως θα συλλαμβανόταν και για τον λόγο αυτό πήρε μέτρα για να αποφύγει τη σύλληψη. Κρίθηκε δηλαδή ότι είχε μερικό καταλογισμό των πράξεών του.

Ο 26χρονος είναι υπαίτιος μεταξύ άλλων και της πυρκαγιάς την 14η Μαρτίου 2014 στην αίθουσα του κεντρικού ακροατηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου.

Είχε αφεθεί ελεύθερος την 27η Μαρτίου 2012 με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου.

Σύμφωνα με τις δικογραφίες, που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του, ευθύνεται για εμπρησμό την 6η Απριλίου 2010 στη Ροδιακή Έπαυλη, την 6η Δεκεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΚΚΕ, την 24η Μαΐου 2011 στο κυλικείο του παλαιού συσσιτίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την 15η Ιουλίου 2011 σε κτήριο της οδού Δημοκρατίας 1, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την 17η Σεπτεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΣΧΟΠ Νοτίου Αιγαίου στην οδό Βορείου Ηπείρου.

Εχει ομολογήσει εξάλλου την πρόκληση πυρκαγιάς στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη», την 23η Δεκεμβρίου 2010, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 2α Μαρτίου 2011 και την 26η Σεπτεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΚΚΕ την 5η Οκτωβρίου 2011 και την 27η Οκτωβρίου 2011, στην εκκλησία της Ανάληψης, την 26η Δεκεμβρίου 2011, στο Φροντιστήριο Πυθαγόρας, την 29η Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΛΑΟΣ, την 20ή Ιανουαρίου 2012, στο Τουρκικό Προξενείο και φθορές στο συμμαχικό νεκροταφείο.

Σημειώνεται ότι στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει υποβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου συμπληρωματική δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος του, γιατί μετά από έρευνα προέκυψε ότι την 15-10-2012 και την 20-12-2013, διέπραξε 2 εμπρησμούς στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.