Δήμητρα Σμυρνή
Κραυγή αγωνίας της σημερινής εφηβείας, που αντιμετωπίζει την αδυναμία επικοινωνίας, τη μοναξιά, την ύπαρξη ενός ψεύτικου κόσμου που της κληροδότησαν οι μεγάλοι, είναι το “Chatroom” του Endam Walsh, που λειτουργεί για το θεατή σαν ηλεκτροσόκ αποκαλύπτοντας την οδυνηρή πραγματικότητα.
Αποκαλύπτει...
Κραυγή αγωνίας της σημερινής εφηβείας, που αντιμετωπίζει την αδυναμία επικοινωνίας, τη μοναξιά, την ύπαρξη ενός ψεύτικου κόσμου που της κληροδότησαν οι μεγάλοι, είναι το “Chatroom” του Endam Walsh, που λειτουργεί για το θεατή σαν ηλεκτροσόκ αποκαλύπτοντας την οδυνηρή πραγματικότητα.
Αποκαλύπτει...
τη φυγή των νέων από τον αληθινό κόσμο στον τεχνητό κόσμο του διαδικτύου, όπου τους γονείς, τους φίλους, τους δασκάλους, την ανθρώπινη ματιά, το άγγιγμα, όλα τα αντικαθιστά η Τεχνολογία με το μαγικό της πρόσωπο, που όμως, πολλές φορές, οδηγεί σε ανεξερεύνητα και επικίνδυνα μονοπάτια.
Το διαδίκτυο είναι οι δύο όψεις του φεγγαριού. Κι εδώ δεν πρόκειται για τη φωτεινή αλλά για την σκοτεινή του όψη. Ο Walsh κατάφερε με το θεατρικό του έργο όχι απλά να αναδείξει έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους –τη χειραγώγηση μέχρις εσχάτων- που εγκυμονεί το internet για τα παιδιά και ειδικά για τους εφήβους, τους εξαιρετικά ευάλωτους, αλλά και να πλάσει εύστοχα και πειστικά έξη χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν, πέρα από την αντίθεση καλού-κακού, κι έναν ιδιαίτερο ψυχισμό.
Είναι τα παιδιά της διπλανής πόρτας, τα παιδιά των σχολείων μας, τα παιδιά των σπιτιών μας.
Το έργο λοιπόν αφυπνίζει μικρούς και μεγάλους, θέτοντας τη σκέψη «επί τον τύπον των ήλων» και επιδιώκοντας την έξοδο από τα εφηβικά αδιέξοδα με τη φράση κλειδί «Η ζωή έχει πολλές δυνατότητες».
Το “Chatroom”, που είχε τεράστια επιτυχία στην Αγγλία, έτυχε μιας εξαιρετικής μετάφρασης από τους Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Αριάδνη Καβαλιέρου, Νικορέστη Χανιωτάκη, η οποία μετάφραση κατάφερε όχι μόνο να μεταφέρει σωστά στην ελληνική γλώσσα το κείμενο αλλά να αποδώσει και τη γλωσσική ιδιαιτερότητα του Έλληνα εφήβου.
Ο σκηνοθέτης Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης με πολλαπλές εμπειρίες, που σκηνοθέτησε στην Αθήνα το έργο στο «Θέατρο Τέχνης» με πολύ μεγάλη επιτυχία, κατάφερε να στήσει κι εδώ, στη Βέροια, το ίδιο έργο, με διαφορετικούς ηθοποιούς, αλλά με την ίδια σκηνοθετική γραμμή σύλληψης και εκτέλεσής του, δημιουργώντας ένα σημαντικό θεατρικό γεγονός.
Κίνησε τους ηθοποιούς του με απόλυτη φυσικότητα και έπλασε ολοζώντανους χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας την αντίθεση του άσπρου-μαύρου, φωτός-σκοταδιού, μέσα σ’ ένα ευρηματικό σκηνικό της Κατερίνας Σωτηρίου, το οποίο, ενώ ήταν τόσο λιτό, σχεδόν ανύπαρκτο, λειτούργησε ενισχυτικά στη συναισθηματική διέγερση των θεατών αλλά και στην σημασιολογική διαγραφή του κόσμου του διαδικτύου.
Οι ηθοποιοί του, ενταγμένοι απόλυτα στη σκηνοθετική του γραμμή, διέγραψαν τους ρόλους τους με μοναδική ζωντάνια, αποδεικνύοντας όχι μόνο το πόσο τους δούλεψαν στις πρόβες, αλλά και τη μελέτη που είχε προηγηθεί πάνω στο θέμα της βίας στο διαδίκτυο, όταν κλήθηκαν να τους παίξουν.
Πέρα από τους δύο πιο αβανταδόρικους ρόλους, που εκπροσωπούσαν στην ουσία και τη σχέση θύματος-θύτη, καλού-κακού, και ερμήνευσαν αντίστοιχα με εξαιρετικό τρόπο οι Βαγγέλης Μάγειρος και Γιάννης Βαρβαρέσος, οι υπόλοιποι ρόλοι αλλά και οι ηθοποιοί που τους έπαιξαν, Έλιο Μπέικο, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αγγελική Νοέα και Ρόζα Σταμούλη, δεν είχαν καμιά απόσταση από τους δύο προηγούμενους. Σοβαρή ερμηνεία λοιπόν απ’ όλους, ταλέντο και πάθος για την πραγμάτωση του στόχου, την μέθεξη των θεατών.
Καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα η επιμέλεια της κίνησης από την Ιωάννα Μήτσικα, η μουσική και τα video από τον Θάνο Καζαντζή και οι φωτισμοί από τον Κωστή Καπελώνη και τον Γιώργο Βέγγο. Βοηθός σκηνοθέτης ο Αλέξανδρος Κωχ και προβολή-επικοινωνία από την Κατερίνα Γρηγοριάδου.
Το “Chatroom” που παίχτηκε σήμερα, 22/11/’15, στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εγκαινίασε τη Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, κάνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό ξεκίνημα.
Εξαιρετική η επιλογή του έργου, ενός έργου που δεν εφησυχάζει τους θεατές αλλά αποκαλύπτει. Εξαιρετική και η παράσταση –η λέξη “συγκλονιστική” δεν είναι υπερβολική- η οποία σίγουρα θα μιλήσει άμεσα στην εφηβεία, επισημαίνοντας τις πληγές της αλλά και προτείνοντας λύσεις. “Ζήστε τη ζωή, την πραγματική ζωή”
Πιστεύουμε ότι η παράσταση θα έχει την αποδοχή που της αξίζει.
Φωτογραφίες: Σοφία Ελευθεριάδου