Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
750 γρ. Ρύζι
2 κιλά λάχανο
4 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό
3 κρεμμύδια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
100 γρ. χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λάδι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Το κόβουμε στη μέση και ξεχωρίζουμε τα μαλακά φύλλα από τα σκληρά, τα οποία φυλάμε στην άκρη.
Σε λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, τα αυγά, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κρεμμύδι τριμμένο, το λάδι, τον πελτέ ντομάτας και το αλατοπίπερο.
Αν η ζύμη μας γίνεται σκληρή, μπορούμε να προσθέσουμε την ώρα του ζυμώματος λίγο νερό ν' αφρατέψει. Στην συνέχεια, παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο, τα κόβουμε στο μέγεθος παλάμης, τα γεμίζουμε με 1 κουταλιά γέμιση κιμά και τα τυλίγουμε σφιχτά.
Μόλις τελειώσουν τα υλικά μας ρίχνουμε σε κατσαρόλα ½ ποτηράκι λάδι και στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά φύλλα από το λάχανο. Τοποθετούμε από επάνω τα ντολμαδάκια ομοιόμορφα και σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο, και γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο, για να μη διαλυθούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 περίπου ώρα.
Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμόνι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.
Αφού χτυπήσουμε καλά το αυγολέμονο, περιχύνουμε με αυτό το φαγητό στην κατσαρόλα, κουνώντας την λίγο να πάει παντού. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Στείλτε τη δική σας συνταγή στο syntages@thessalianews.gr, σημειώνοντας το όνομά σας και τον τόπο (καλό θα ήταν να συνοδεύει τη συνταγή σας και μια φωτογραφία).
thessalianews.gr
